Ναι η Αττική, η Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας έμειναν αβοήθητες απέναντι στον σφοδρό χιονιά.

Ναι πράγματι επρόκειτο για ασυνήθιστη χιονοθύελλα, από αυτές, που αν είσαι πεζός σε στραβώνουν και αν είσαι σε αυτοκίνητο δεν διακρίνεις το δρόμο από τα χωράφια.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ναι ταλαιπωρήθηκαν πολύ χιλιάδες Αθηναίοι, που αν και ήξεραν τι θα συμβεί τόλμησαν να ακολουθήσουν την πεπατημένη και να βγουν στους δρόμους ως να μην συμβαίνει τίποτα. Αλλά η οδός με το χιόνι δεν είναι ποτέ πεπατημένη, όπως ξέρουν πολύ καλά οι κάτοικοι στην Βλάστη Κοζάνης και στον Αετό Φλώρινας.

Ναι οι συμπαθείς κάτοικοι της Κηφισιάς, της Φιλοθέης, του Χαλανδρίου, των Βριλησίων, της Πεντέλης, άμα δε του Κολωνακίου και του Ψυχικού ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες, αλλά μόνον αυτοί έχουν ψυχή; Οι εναπομείνασες ψυχούλες, οι γιαγιούλες και οι παππούδες στα χωριά των Αγράφων και του Γράμμου δεν θα πρέπει να τυγχάνουν της κρατικής φροντίδας;

Ναι αυτοί εκεί ξέρουν πως να συμπεριφέρονται στο χιόνι, πως να περπατούν με γκλίτσες και μαγκούρες και πότε να ξεμυτίζουν από τα σπίτια με τις αχνίζουσες καμινάδες, όταν έξω έχουν μείον 5 βαθμούς.

Ναι ξέρουν που γλιστράει ο δρόμος και που ελλοχεύουν παγίδες. Ξέρουν που πατούν και που πηγαίνουν.

Αλλά στις μεγαλουπόλεις τι γίνεται; Όλοι έξω αγχωμένοι να προλάβουν τις δουλειές η τις εκπτώσεις και τις προσφορές στο mall της Κηφισίας… Και φυσικά ακολουθεί το χάος.

Ναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με λογικά επιχειρήματα και με μία επικοινωνιακή συγγνώμη προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και έδωσε υποσχέσεις για βελτιώσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Ναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με έξυπνη τακτική επικοινωνίας κατέθεσε πρόταση μομφής στη Βουλή για να σφυροκοπήσει τον κ. Μητσοτάκη, ξεχνώντας βέβαια τις δικές του τσαπατσουλιές σε άλλες μεγάλες κρίσεις.

Ναι καλώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε να ισορροπήσει επικοινωνιακώς κάνοντας πίσω προς το ρέμα για να αποφύγει τον γκρεμό με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, αλλά αυτό είναι το θέμα; Έχασε η Βενετιά βελόνι, που λένε και στη Ρούμελη.

“Κλεφτοπόλεμοι” με λογίδρια τύπου Κολωνακίου και κοκκορομαχίες τύπου Νεοχωρούδας επί τριήμερον στη Βουλή χάριν εντυπώσεων, για το “θεαθήναι”, ενώ βουλιάζουν αι Αθήναι…

Με αυτά και με τα άλλα και με κάτι αποζημιωσούλες των 2.000 ευρώ το θέμα θα κλείσει και δυστυχώς δεν θα αφυπνίσει.

Ναι, δεν θα αφυπνίσει και δεν θα προβληματίσει για το τι θα γινόταν σε μια μεγαλύτερη και πιο σοβαρή κρίση. Τι θα γινόταν ας πούμε σε ένα πιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, σε έναν μεγάλο σεισμό (χτύπα ξύλο), σε μια κρίση με την Τουρκία, σαν αυτή που ζήσαμε εμείς το 1974 με την επιστράτευση;

Πάλι μπάχαλο θα είχαμε; Θα έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα; Θα υπήρχε ένα σοβαρό σχέδιο; Θα είχαν την δυνατότητα να συντονιστούν, να συνομιλήσουν και να συνεννοηθούν τρεις συναρμόδιοι υπουργοί;

Ναι, κύριοι, αυτό είναι το μέγα θέμα: Τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια πιο σοβαρή κρίση.

Σκεφτείτε και σοβαρευτείτε λοιπόν…