Switzerland's Roger Federer celebrates with his trophy after defeating Great Britain's Andy Murray in the Men's Singles Final during day thirteen of the 2012 Wimbledon Championships at the All England Lawn Tennis Club, Wimbledon. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Sunday July 8, 2012. See PA story TENNIS Wimbledon. Photo credit should read: Clive Rose/POOL/PA Wire. RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, including for mobile devices / apps and books. Commercial use only with prior approval. Call +44 (0)1158 447447 for further information.

 Μπορεί οι πυρκαγιές που κατακαίνε την Αυστραλία να μας γεννάνε χιλιάδες ερωτηματικά -και μας, στην κατά τα αλλά μικρή Ελλαδίτσα μας – αλλά, πιστεύω ότι αξίζει με την δυσάρεστη αυτή ευκαιρία ν αναδείξουμε τη γενναιοδωρία κάποιων ανθρώπων,που έχουν πλουτίσει χάρη στις ξεχωριστές τους ικανότητες.

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Είδαμε πχ. πολλούς καλλιτέχνες της σόου μπιζ να διαθέτουν αξιόλογα χρηματικά ποσά για τους πυροσβέστες,τον εξοπλισμό τους,την περίθαλψη ανθρώπων και ζώων. Και όλο αυτό σε μια ήπειρο πλούσια, που φαντάζομαι δεν έχει ανάγκη από αυτή τη συνεισφορά. Όμως δεν είναι έτσι. Αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη μπροστά σε μια τέτοια συμφορά. Να μην μιλάς μόνο,να μην γράφεις μόνο,να μην κραυγάζεις μόνο, αλλά και να βάζεις το χέρι στην τσέπη. Ειδικά όταν ανήκεις στους προνομιούχους..
Είναι αξιοσημείωτο ότι από προσφορές που ξεκινούσαν από μια μαθήτρια,που όπως άκουσα αξιοποίησε σεξιστικά τα ηλεκτρονικά δίκτυα για να μαζέψει σε μια μέρα πάνω από 700.000 δολάρια για τους πληγέντες, μέχρι τον Ελληνοαυστραλό Κύργιο, που μετέτρεψε τις πετυχημένες βολές του στο τένις σε προσοδοφόρα ιδέα για τους πυρόπληκτους.

Και βέβαια, βλέπω με θαυμασμό την ύπαρξη του Ρότζερ Φέντερερ να δραστηριοποιείται οικονομικά, σε μια χώρα που τίποτα δεν τον συνδέει άμεσα. Γιατί ο Φέντερερ, έχοντας δημιουργήσει εδώ και 17 χρόνια το ομώνυμο ίδρυμα, δεν έχει εγκαταλείψει ούτε λεπτό την φιλανθρωπία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αρχικά  ξεκίνησε απ τη Νότια Αφρική,απ όπου κατάγεται η μητέρα του και έπειτα έπιασε τις φτωχότερες χώρες του κόσμου (Ζάμπια, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε κλπ) κάνοντας προγράμματα επιδοτήσεων για πάνω από 600.000 παιδιά και 9.000 δασκάλους.
” Όταν επισκεπτόμουν την οικογένεια μου στις διακοπές,παρατηρούσα ακραίες συνθήκες φτώχειας. Συνειδητοποίησα ότι όλα τα παιδιά δεν είχαν τα προνόμια που είχα εγώ, μεγαλώνοντας σε μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία και αποφάσισα να βοηθησω”, λέει.
Ο Φέντερερ δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Παρακολουθεί από κοντά που πάνε τα χρήματα που προσφέρει. Προσπαθεί να βελτιώσει την εκπαίδευση των παιδιών από 3 έως 12 ετών. Και όχι μόνο. Γιατί, ταυτόχρονα έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τους πληγέντες του σεισμού στην Αιτή και έχει συντονίσει ένα τουρνουά τένις, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για φυσικές καταστροφές.

Όπως αναφέρεται στην “Βικιπαίδεια” ο 38χρονος Ρότζερ Φέντερερ, είναι ένας από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών -σύμφωνα μάλιστα με τις κατά καιρούς δηλώσεις σχολιαστών τένις και τενιστών, “ο σπουδαιότερος όλων των εποχών”. Μερικά από τα αναρίθμητα ρεκόρ του μεγαλύτερου τενίστα όλων των εποχών είναι η παραμονή του επί 310 εβδομάδες ως νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, (237 εκ των οποίων συνεχόμενες, γεγονός που καθιστά άλλο ένα απόλυτο ρεκόρ για το ανδρικό τένις).

Μπορεί η προσωπική περιουσία του να ξεπερνά σήμερα τα 360 εκατομμύρια δολάρια, όπως γράφει η εφημερίδα ¨Σαν Φραντσίσκο¨, μπορεί να βρίσκεται στην 5η θέση των πιο καλοπληρωμένων αθλητών στον κόσμο,αλλά, κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές… Για να ξέρουμε τι βλέπουμε,κάθε φορά!