Φρέσκο-φρέσκο, ξεροψημένο, νόστιμο μόλις βγήκε από το τυπογραφείο και
έφθασε στα χέρια μου. Μιλώ για το βιβιλιο της Μαρίας και του Χάρη Βαρβογλη, που μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία κάτω από τον ελκυστικό τίτλο «Ραντεβού στου Φλόκα» (εκδ.Κλειδάριθμος).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όνομα του Φλόκα ήταν ιδιαίτερα γνωστό. Η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων -με ναυαρχίδα τη διασταύρωση Τσιμισκή-Αγίας Σοφίας – υπήρξε τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτικών, αλλά και όσων λάτρεψαν το καλό φαγητό και τα θεσπέσια γλυκά.

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Ένα μεγάλο εργοστάσιο παρήγε κάθε είδους γλυκές λιχουδιές,από σοκολάτα μέχρι
γλυκά του κουταλιού, καραμέλες και “φρούριο γλασέ”. Εξάλλου, πολλοί από μας
θυμόμαστε ότι η λέξη «Φλόκα» ήταν ταυτισμένη με μια μαστιχωτή καραμέλα, που
έλιωνε σιγά-σιγά στο στόμα σου, διατηρώντας μια απαράμιλλη γεύση.

Με λίγα λόγια το βιβλίο «Ραντεβού στου Φλόκα» προσφέρει στους αναγνώστες
την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των ζαχαροπλαστείων που άφησαν εποχή
όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Ελλάδα, αφού έτσι παίρνουν και μια
γεύση του τι επικρατούσε από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1970, όποτε έσβησε
αυτή η αλυσίδα, αφήνοντας ανεξίτηλο τον απόηχο του ονόματος στις μνήμες όλων.

Ένα βιβλίο, που αποτελεί κληρονομιά των οικογενειακών αναμνήσεων της Μαρίας
Βάρβογλη στα παιδιά και στα εγγόνια της. Μια κληρονομιά σημαντική, γιατί όποιος
μιλά για τον Φλόκα σήμερα πρέπει να ξέρει ότι το όνομα αυτό ήταν μια εποχή πιο
γνωστό από τον Λευκό Πύργο και τα διάφορα καταστήματα ήταν παντού, στην Αγία
Τριάδα, στα σύνορα, στα αεροδρόμια, στους κινηματογράφους, ακόμα και στις
τέντες των περιπτέρων η επιγραφή Φλόκα ήταν πολύ συνηθισμένη.

Εξάλλου, η γειτονιά στου Φλόκα ε είχε πάντα άρωμα κοσμοπολίτικο,ακριβό,σχεδόν
αριστοκρατικό. Όποιος δοκίμαζε τα προϊόντα του ήταν πάντα ποιοτικά ασυναγώνιστα,πρωτοποριακά και με συσκευασίες πολυτελείας.

Τα αδέρφια Φλόκα που θέριεψαν την επιχείρηση, ήταν βλάχοι με ρίζες από το Μέτσοβο,που ήρθαν στο Λιτόχωρο και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη. Στο βιβλίο διαδραματίζεται όλη η ιστορία
τους, γραμμένη με σχολαστική ακρίβεια από τον περιέργως καθηγητή αστροφυσικής
Χάρη Βάρβογλη, με ντοκουμέντα που δικαιολογούν την κάθε περίσταση και στροφή
της επιχείρησης.

Αναλυτικά αναφέρεται στο έργο και την ευθύνη των αφεντικών της εταιρίας όπως και στα πιθανά λάθη διαχείρισης των μαγαζιών.Αυτά ήταν η αιτία της τελικής διάλυσης του Φλόκα εις τα εξ ων συνετέθη. Κι έτσι, ούτε οι σοκολατίνες που έφεραν το όνομα «εκλέρ» ούτε τα πασίγνωστα κοκ ούτε τα κομψά γκαρσόνια που σέρβιραν την εκλεκτή πελατεία ούτε τα πανάκριβα μαχαιροπήρουνα Κριστόφλ, μπόρεσαν να σταματήσουν την κάθετη πτώση.

Κι εγώ,που ήμουν τρόφιμος της θείας Βετας, στο 6ο πάτωμα του μαγαζιού της
Τσιμισκή, κι έβγαινα στο μπαλκόνι πότε να δω τις πορείες για το κυπριακό θέμα,
πότε τον επιτάφιο της μητρόπολης και πότε τον σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο
και τον εκδότη Γιάννη Βελλίδη ν΄ απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στο ισόγειο –
σήμερα κατάστημα Ντιλ-, σκεφτόμουν το χαμένο ραντεβού στου Φλόκα.
Ευτυχώς τώρα υπάρχει το βιβλίο,για να αναπαράγουμε την εποχή..

ΥΓ.Με την ευκαιρία θυμηθείτε την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Δημαρά
«Γέλια στο ακροατήριο» στο κατάστημα Μάλλιαρη,απέναντι από την Κάμαρα,
την προσεχή Παρασκευή, 8 Οκτώβρη στις 7.00 το απόγευμα.