Η εικόνα γνωστή πλέον σε όλους: Καναπέδες, κρεβάτια, ξάπλες με ευτελή γύμνια και κουβέντα χαμηλής στάθμης. Μια κοπέλα κυκλοφορεί με το σλιπάκι, δηλώνοντας “απελευθερωμένη” και εμφανιζομένη ως “σέξυ Αλβανίδα”, ένας είναι αραχτός στα στρώματα  κι ένας άλλος αδημονεί να “αδειάσει το πακέτο” σε κάποια, αλλά αν δεν την βρει θα κάνει βιασμό…

Τα βλέπει όλα αυτά η ελληνική κοινωνία και μένει άναυδη, σαν μουδιασμένη. Μερικοί αηδιάζουν, άλλοι ενοχλούνται κάνοντας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχωρά σε μια δήλωση αποδοκιμασίας των όσων είπε ο “άντρακλας”.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανακοινώνει ότι θα αναθέσει την υπόθεση σε εισηγητή, ώστε να αποφασίσει αργότερα (ίσως γύρω στον Μαϊο του 21), το κανάλι ΣΚΑΪ εκδίδει ανακοίνωση αποποίησης ευθυνών απομακρύνοντας τον ζωηρό παίχτη από το …παιχνίδι, η Σία Κοσιώνη εξανίσταται, έτοιμη να τραβήξει τα …μαλλιά της στην προσπάθεια υπεράσπισης των γυναικών με έκδηλη οργή και ο δημοσιογραφικός κόσμος, μαζί με τον πνευματικό τοιούτο, σιωπούν.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Το Big Brother συνεχίζεται, αν και οι πονηροί παραγωγοί κόβουν μέρος των εκπομπών από το διαδίκτυο, οι διαφημίσεις τρέχουν και η κοινωνία κοντεύει να βυθιστεί μέχρι τον λαιμό στα σκουπίδια.

Κι εκεί, που λέγαμε ότι κάτι κινείται για αφύπνιση του κόσμου έρχεται και άλλο reality για να “γεμίσει” τα προγράμματα. Προαναγγέλλεται πανηγυρικά με τίτλους, όπως “Το The Bachelor  και στην Ελλάδα, μέσα από τη συχνότητα του Alpha” με την βεβαιότητα ότι θα “σαρώσει” αφού προβάλλεται επί 18 χρόνια στην αμερικανική τηλεόραση, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Άκουσον, άκουσον … Κουβαλούν την αμερικανική υποκουλτούρα στήνοντας σκηνικά για αφελείς.

“Ένας άντρας, λέει, κυκλοφορεί ανάμεσα σε 20 γυναίκες, οι οποίες μέσα από μια σειρά συναντήσεων και δοκιμασιών θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την προσοχή του, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και να τον γοητεύσουν με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους…. Στο τέλος, μόνο μία θα καταφέρει να κατακτήσει την καρδιά του, να δεχτεί πρόταση γάμου και να γίνει η μελλοντική σύντροφος της ζωής του!”

Τέτοια σοβαρά πράγματα θα συμβούν και όλοι εμείς θα τα βλέπουμε άναυδοι, μπορεί και ευαρεστούμενοι ή και χειροκροτώντας τον “άντρα”, που θα έχει την τύχη να δοκιμάσει 20 γυναίκες για να πάρει την καλύτερη, λες και είναι “προϊόντα” σε ωραίο περιτύλιγμα.

Και μπροστά σε όλα αυτά ουδείς συγκινείται. Συζητούσαμε με συναδέλφους δημοσιογράφους και λέγαμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη. Θα έπρεπε να υποστηρίξουμε όλοι την ανάγκη κατοχύρωσης της αξιοπιστίας και της ευπρέπειας των ΜΜΕ και κυρίως των καναλιών.

Λέγαμε ότι θα περιμέναμε από την πολιτεία να λάβει επιτέλους δραστικά μέτρα για την προστασία του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας με περιορισμό της ασυδοσίας των παραγωγών, που στοχεύουν στην προσέλκυση διαφημίσεων, θυσιάζοντας τους κανόνες της τέχνης, της δεοντολογίας και του δικαιώματος των πολιτών για αξιοπρεπή ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Άλλωστε στον ιδρυτικό νόμο για την λειτουργία της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης αναφέρονται συγκεκριμένες αρχές για τα προγράμματα μόρφωσης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, που με τέτοιες εκπομπές σαν τα συγκεκριμένα reality καταπατούνται και προσβάλλονται βάναυσα.

Αλλά ποιος υπακούει σε νόμους τώρα; Οι αρχές και η πολιτεία παραμένουν απλοί παρατηρητές, αν όχι συνεργοί. Και η κατάσταση δεν αλλάζει. Κυριαρχούν τα ευτελή σπουπίδια, τα οποία “σαρώνουν” όντως σε τηλεθέαση, μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα “σκουπίσει” και να διώξει την φτήνια και την μπόχα από τις οθόνες μας.