Κάνοντας την πρέπουσα δημοσιογραφική υπομονή βλέπαμε το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του αειθαλούς Γιώργου Παπαδάκη τον καθηγητή φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, τον επιστήμονα, που αποτελεί, έστω και άθελά του, το “άλλοθι” πολλών πολιτών, οι οποίοι είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό.

Είναι πολλοί οι νέοι, που επικαλούνται την επιστημονική κατάρτιση του κ. Κούβελα και τα όσα υποστηρίζει προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό, έστω και αν ο καθηγητής αποφεύγει να παροτρύνει ευθέως τους πολίτες για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο θεωρείται “η άλλη άποψη” απέναντι στην επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση της πολιτείας, του ΕΟΔΥ, των επιτροπών και όλων των διεθνών υγειονομικών φορέων.

Από την άποψη αυτή θεωρήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να τον ακούσουμε, χωρίς βέβαια να αποφύγουμε και τα δικά μας σχόλια απέναντι σε όσα υποστηρίζει.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ο καθηγητής προσπάθησε να εξηγήσει τις θέσεις του και συνοπτικά υποστήριξε τα εξής:

  1. Δεν αναγνωρίζει την αξία των εμβολίων, γιατί αυτά δεν είναι ολοκληρωμένα, ώστε να αντιμετωπίζουν δραστικά και πλήρως τον κορωνοϊό. Όπως είπε, άλλα εμβόλια στο παρελθόν είχαν ολοκληρωτική δράση. (Κρίμα, που ο Γ. Παπαδάκης δεν τον ρώτησε γιατί ο ίδιος ως καθηγητής της φαρμακολογίας δεν παρασκευάζει ένα τέτοιο εμβόλιο…)
  2. Ο ιός επιθυμεί να ζήσει για αυτό εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό και φωλιάζει στα κύτταρα. Δεν επιθυμεί τον θάνατο, αλλά επέρχεται αυτός, αφού αλλοιώνονται ζωτικά όργανα του ανθρώπου. (Δηλαδή δεν σκοτώνει τον άνθρωπο ευθέως, αλλά πλαγίως και με ύπουλο τρόπο. Λες και δεν το ξέραμε...)
  3. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι το φάρμακο και δη τα αντισώματα, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο Παύλος Πολάκης και στο οποίο ο καθηγητής απάντησε ότι συμφωνεί μαζί του, αν και δεν εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. (Δεν μας είπε όμως ο κ. Κούβελας πόσο θα κόστιζε ένα τέτοιο φάρμακο και πως θα εξασφαλιζόταν η επάρκειά του για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των πολιτών.)
  4. Το στέλεχος Δέλτα, ναι μεν μεταδίδεται γρήγορα, προσβάλλει την νεολαία, αλλά δεν είναι θανατηφόρο. (Δηλαδή αν γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία με νοσηλευομένους, έστω και αν δεν πεθάνουν, δεν πειράζει…)
  5. Δεν ελήφθησαν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα από την κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της πανδημίας. (Φαίνεται να ξεχνάει ο καθηγητής το ολικό lockdown, που επιβλήθηκε την Καθαρή Δευτέρα του 2020, όταν ματαιώθηκαν μετααξύ άλλων τα καρναβάλια της Πάτρας και της Ξάνθης.)
  6. Τέλος ο ίδιος ο κ. Κούβελας παραδέχτηκε ότι έχει κάνει το εμβόλιο, τόσο ο ίδιος, όσο και τα μέλη της οικογενείας του. (Απορία ψάλτου βήξ…)

Το βιογραφικό του κ. Κούβελα με σημείωμα για την εμπειρία του(από την σελίδα του στο διαδίκτυο):

Σύμβουλος Φαρμακευτικής Βιομηχανίας σε θέματα Έρευνας και Ανάπτυξης Φαρμάκων, εμβολίων, διαγνωστικών, ιατροτεχνολογικών, συσκευών κλπ.
Αξιολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης. Συμβουλευτική αδειοδότησης, αποζημίωσης, διαπραγμάτευσης.
Σχεδιασμός και Εκτέλεση Κλινικών Μελετών και βιοισοδυναμίας
Σχεδιασμός και Εκτέλεση προ-Κλινικών Μελετών, Φαρμακολογίας (μοντέλα in vitro, in vivo, ex vivo κλπ), Τοξικολογίας (βραχεία, μέση, χρόνια Τοξικότητα, μελέτες τερατογένεσης, καρκινογένεσης, μεταλλάξεων κλπ)

Κατόπιν αυτών μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του…