Αν σκοπεύατε να εμπλουτίσετε τη συλλογή νομισμάτων σας, με τα τελευταία  που έχουν την όψη του Κολοκοτρώνη, δυστυχώς χάσατε..Τα νομίσματα αυτά ήδη εξαντλήθηκαν. Κολοκοτρωνης, γιόκ. Οι υπόλοιποι ήρωες, υπάρχουν. Αλλά, κάντε γρήγορα, γιατί τελειώνουν…

Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση έδωσαν την ευκαιρία ν αναπτύξουν την έμπνευση τους πολλοί καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και της θεσμικής δημιουργίας. Όπως πχ το κόσμημα-τσαρούχι που προαναγγέλλει σε ολοσέλιδη διαφήμιση ο οίκος Βουράκη, που στέλνει επιπλέον τις παραγγελίες ηλεκτρονικά.

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Δεν είναι άσχημη ιδέα. Και αισθητικά και επενδυτικά. Αλλά, αυτόν τον καιρό -των γενεθλίων – πολλές είναι οι ευκαιρίες για να δούμε πτυχές της επανάστασης με διαφορετικό τρόπο.
Πρώτα-πρώτα, στην στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας, την Τετάρτη, θα δούμε να πετούν τα γαλλικά μαχητικά Ραφάλ, συνοδεία με αμερικανικά κι ενώ στην εξέδρα των επισήμων θα παρίστανται όρθιοι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Άγγλος πρίγκιπας Κάρολος και ο Ρώσος πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων εμβληματικών χωρών , που συνέβαλαν στην επανάσταση.

Θα μπορούσατε επίσης ν απολαύσετε από κοντά (αν τυχόν πάτε στην Αθήνα) το φιλελληνικό θησαυροφυλάκιο του μουσείου Κυκλαδικής τέχνης. Ακόμη, να δείτε το τηλεσκόπιο που χρησιμοποίησε η Μπουμπουλίνα από το πλοίο “Αγαμέμνων”,όταν συμμετείχε στον αποκλεισμό του Ναυπλίου.

Η την πυξίδα του Ανδρέα Μιαούλη η την ..καρδιά του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, που φυλάσσεται ταριχευμένη στο εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξίαρχών,στην Αθήνα. Η ακόμα, το δώρο του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Κολοκοτρώνη, που έχει χαραγμένο τον αναγεννωμενο φοίνικα, σύμβολο του υπό σύσταση ελληνικού κράτους, ένα σταυρό και τον αριθμό 1821.

Αλλά, τα κειμήλια είναι πολλά. Και δεν τελειώνουν με μια απλή αναφορά. Γιατί, οι επίσημοι καλεσμένοι της άλλης βδομάδας, θα βρεθούν και στα εγκαίνια του ολοκαίνουργιου κτιρίου της Εθνικής πινακοθήκης, όπου θα φιλοξενούνται έργα ιστορικής ζωγραφικής, με πρώτο τον πίνακα του Βραζάκη “Η Ελλάς ευγνωμονούσα”.

Στο έργο απεικονίζεται η Ελλάδα, ως αρχαιοπρεπώς ενδεδυμένη γυναίκα, που έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς, πλαισιωμένη από τους αγωνιστές του 1821. Λίγα μέτρα πιο πέρα, βρίσκεται το γνωστό έργο ” Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαία της επαναστασης”, ενώ πρέπει ν αναφέρουμε και την οπτικοποιημένη αφήγηση του αγώνα των Ελλήνων,μέσα από μια έκθεση καλλιτεχνικής σύνθεσης έργων τέχνης, που θ αναβιώσει την επανάσταση με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Ο σχεδιασμός κάνει λόγο για ταυτόχρονη προβολή των δράσεων σε 18 πόλεις, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Η προβολή θα γίνει στις 2 και 3 Μαΐου.
Αλλά και για τον θεατρικό, οπερετικό, τηλεοπτικό σχεδιασμό και κυρίως για το
συγγραφικό τσουνάμι, θα επανέλθουμε στο επόμενο κείμενο.