Μου την βγήκε από αριστερά με φλας προς την άκρα δεξιά μια κυρία στα σόσιαλ μίντια, όπου έκανα μια ανάρτηση υπέρ του εμβολιασμού για την covid 19, υπεραμυνόμενος της επιστημονικής γνώσης, η οποία έχει σώσει την ανθρωπότητα και από τις προηγούμενες 15 πανδημίες της ιστορίας.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Δεν άκουγε η κυρία. Δεν χαμπάριαζε από επιστήμονες, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους και από υγειονομικούς θεσμούς σε όλο τον κόσμο.

“Όλοι πληρωμένοι είναι”, μου απαντά.

“Μα, κυρία μου, εδώ έχουμε εκατό και πλέον νεκρούς την ημέρα, δεν βλέπετε τι γίνεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;” αντιτείνω.

“Πιο πολλοί είναι αυτοί, που πεθαίνουν από άλλες αρρώστιες”, μου απαντά. “Το είπε και ο Τράγκας, το είπαν και κορυφαίοι επιστήμονες της Αμερικής, όπως ο κύριος Ιωαννίδης…”

“Ποιος Ιωαννίδης, χρυσή μου;”

“Γιατρός είναι στην Αμερική και ντόκτορ μάλιστα…”

“Υπάρχουν επιστήμονες και “επιστήμονες” κυρία μου, όπως υπάρχουν δημοσιογράφοι και “δημοσιογράφοι”, δικηγόροι και “δικηγόροι”, ακόμη και νοικοκυρές και “νοικοκυρές”, που σου προσφέρουν τυρόπιτα από τα χεράκια τους και δεν έχει τυρί μέσα…”

“Μην ξεχωρίζετε τους επιστήμονες έτσι. Οι δικοί σας είναι πληρωμένοι από το σύστημα…”

“Μα κυρία μου γιατί δεν βλέπετε τους σεισμολόγους; Πριν από χρόνια οι επιστήμονες της ομάδας ΒΑΝ μας έλεγαν ότι προβλέπουν τους σεισμούς. Είδατε εσείς καμιά πρόβλεψη;  Εδώ από τότε έχει σκοτωθεί κόσμος και κοσμάκης…”

Και επειδή ήταν αδύνατη η περαιτέρω συνομιλία μας η κυρία απεφάνθη: “Εμείς δεν είμαστε πρόβατα να κάνουμε ό,τι μας λένε. Γι αυτό δεν θα εμβολιαστώ. Τι δηλαδή να βάλουν στο σώμα μου από αυτές τις ουσίες, που αλλάζουν το DNA και να μας παρακολουθούν από δορυφόρους; Το είπα και το ξαναλέω: Πρόβατα είμαστε;”

Αισθάνθηκα ότι έχασα τη μάχη, αλλά είπα ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.

Αμ δε. Έρχεται καπάκι η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναφέρει ότι μόνο το το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί και ότι τον εμβολιασμό «βλέπουν πιο θετικά οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία».

Σκέφτομαι ότι το 42% είμαστε “πρόβατα”, ενώ το υπόλοιπο 58% ανήκει σε άλλες ομοταξίες.

Συνεχίζω να διαβάζω την έρευνα:

“Μικρότερο είναι και το ποσοστό των πολιτών που εμπιστεύονται τους εμπλεκόμενους φορείς. χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων ή του τόπου κατοικίας. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η εμπιστοσύνη προς την πολιτεία με ποσοστό 39% έναντι 57% τον Απρίλιο 2020″.

Πολύ ψηλό όμως είναι το ποσοστό όσων εμπιστεύονται… τον εαυτό τους: οι 85 στους 100 Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης πάνω από όλα στη δική τους αντίληψη.

Δεν εμπιστεύονται τους φορείς και την πολιτεία, αλλά δείχνουν ότι αυτοί τα ξέρουν όλα, σε ποσοστό 85%.

Πάω και παρακάτω, διαβάζοντας:

“Μειωμένη είναι η διάθεση για ενημέρωση για την Covid-19 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020 όπως και η εμπιστοσύνη. «Λιγότεροι από τους μισούς (ποσοστό 38%) ενημερώνονται καθημερινά, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα δεν ενημερώνεται καθόλου».

Ε, λοιπόν, τώρα εξηγούνται όλα, συμπεραίνω.  Πιστεύουν μόνο στον εαυτό τους, δεν ενημερώνονται και δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο.

Επί πλέον είναι και θρασύτατοι, χαρακτηρίζοντας “πρόβατα” τους άλλους.

Εύκολοι οι χαρακτηρισμοί, αλλά γιατί να καταφεύγουμε εκεί; Δηλαδή πρέπει να είμαστε πρόβατα, βόδια ή κοράκια; Υπάρχουν και τα ελάφια, κυρία μου. Ελεύθερα κι ωραία.