Το κλάμα ήταν βουβό αυτές τις μέρες στην Καλαμαριά, εδώ στη γειτονιά. Δυο μαυροφορεμένες γυναίκες, μάνα και κόρη κατηφόριζαν στην οδό Παρασκευοπούλου με μάτια, που είχαν στερέψει από το κλάμα. Οι άλλοι γύρω άφωνοι. Παγωμένοι, σαν αγάλματα τρόμου. 

Στις κολώνες της ΔΕΗ το αγγελτήριο θανάτου ενός νέου 23 ετών, ενός παλικαριού που η γειτονιά το χαρακτηρίζει ως καμάρι. Ψηλός, λιγνός εμφανίσιμος. Έφυγε πρόωρα και άδικα από την ζωή σε μια στροφή του δρόμου προς την Σάρτη στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Καταγράφηκε στα τροχαία ως μονόστηλο μαζί με τόσα άλλα καθημερινά.

Ιδού το ειδησάριο:

Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος σήμερα το πρωί, με ένα 23χρονο Έλληνα να χάνει τη ζωή του. Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 61ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Ν. Μουδανιών – Σάρτης, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 30χρονος Έλληνας και επέβαινε 23χρονος Έλληνας, εξετράπη της πορείας και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 23χρονου και τον τραυματισμό του 30χρονου. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας. (Thestival.gr)

Πριν από 10 μέρες ένα άλλο τροχαίο, πάλι στη Χαλκιδική πέρασε στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης ως εξής:

Σήμερα (4 Ιουλίου 2021) και ώρα 06.20 περίπου, στο 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών – Παλιουρίου Χαλκιδικής, Ι.Χ.Ε όχημα που οδηγούσε 22χρονος αλλοδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 22χρονου οδηγού του οχήματος και τον τραυματισμό 21χρονου αλλοδαπού που επέβαινε στο όχημα.Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών. (Ανακοίνωση Τροχαίας).

Συμβαίνουν τα τροχαία το ένα μετά το άλλο και φεύγουν νέοι άνθρωποι άδικα, αλλά ουδείς συγκινείται.
Χάρτης με τους δρόμους της Σιθωνίας, όπως ήταν πριν  από 40 χρόνια…

 

Δεν αναρωτιούνται  σε τι δρόμους κινούνται αυτά τα οχήματα και πως είναι οι οδικές αρτηρίες της Χαλκιδικής εδώ και 40 χρόνια.
Πως είναι ο δρόμος Μουδανιών – Παλιουρίου; Πως είναι η άλλη αρτηρία προς Σιθωνία; Έχετε περάσει τελευταία από τον δρόμο Νικήτης – Σάρτης από την πλευρά της Τορώνης; Έτσι ακριβώς ήταν και πριν από 40 χρόνια.
Έχετε περάσει από τον δρόμο Αρναίας – Ιερισσού στη Βόρεια Χαλκιδική με διέλευση από το Πάρκο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα; Έτσι ήταν και πριν από 40 χρόνια.
Έχετε περάσει από Άγιο Νικόλαο, Βουρβουρού, Αρμενιστή και Σάρτη; Έτσι ακριβώς ήταν και πριν από 40 χρόνια, όταν εμείς πηγαίναμε ως νεαροί για βουτιές στα βράχια της Λακάρας.

Σε ένα σημείο αυτού του δρόμου σκοτώθηκε χθες ο 23χονος γείτονας εδώ στην Καλαμαριά.

Και ουδείς κοκκινίζει από ντροπή. Πέρασαν υπουργοί, υφυπουργοί γενικοί γραμματείς, Χαλκιδικιώτες και μη, πέρασαν νομάρχες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και κοινοτάρχες, αλλά φύλλο δεν κουνήθηκε.Μόνο συντηρήσεις οδοστρώματος γίνονται και κόψιμο κλαδιών, όπως εδώ στην Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης προχτές, που οι ουρές των αυτοκινήτων έφταναν από την Τριανδρία έως τον κόμβο της Πυλαίας.
Άλλο αίσχος κι αυτό. Κλαδεύουν τα δέντρα μέρα μεσημέρι και ο κόσμος βράζει μέσα στα αυτοκίνητα.Ούτε τα φανάρια δεν μπορούν να ρυθμίσουν στην οδό Περαίας – Θεσσαλονίκης.
Ούτε φώτα στους δρόμους δεν είναι ικανοί να βάλουν. Περάστε νύχτα από το κομμάτι Επανομής – Πλαγιαρίου  και ελάτε να με διαψεύσετε.

Πολύ δε περισσότερο πάρτε μια ιδέα από το τι γίνεται και φέτος στους δρόμους της Χαλκιδικής, όπου καταφθάνουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.Ουδείς διαμαρτύρεται για την έλλειψη φωτισμού. Τολμήστε να πάτε νύχτα στην Τριστινίκα, λίγα χιλιόμετρα μετά το κοσμοπολίτικο Πόρτο Καρράς. Ναι, δρόμοι λαιμητόμοι, όπως τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70.

Και ουδείς εκ των αρμοδίων ερευνά το πως ξεφεύγουν τα αυτοκίνητα στις στροφές και σκοτώνονται νέοι άνθρωποι.

Αλλά ξέρουμε τι θα πουν στο τέλος: Ανθρώπινο λάθος, η κακιά στιγμή…

Έτσι θα πουν χωρίς ντροπή και τσίπα…