Αυτό που πρέπει να προσέξουμε αυτές τις δύσκολες μέρες της καραντίνας είναι η ψυχική μας υγεία και οι…γάτες. Ναι, το λέω σοβαρά και έχοντας γνώση του τι γράφω αυτή την φορά, που είμαι κι εγώ, όπως οι περισσότεροι, έγκλειστος.

Όσον αφορά στην ψυχική υγεία το πράγμα είναι καρατσεκαρισμένο..
Πρώτον, απ τα θύματα βίας που έχουν καταγράφει στα αστυνομικά δελτία.Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από την Βραζιλία όπου η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας έφθασε στο 50%, την Καταλωνια και την Κύπρο όπου τα τηλεφωνήματα στις γραμμές υποστήριξης ανέβηκαν κατά 20 και 30 ο/ο, αντίστοιχα, ενώ και στο Κόσοβο τα τηλέφωνα υποστήριξης αυξήθηκαν κατά 17 ο/ο.

Φυσικά δεν αναφέρομαι και στην Γαλλία όπου ένα νησί της -όπως ξανά έγραψα – σε τρεις μέρες και νύχτες  είχε μηδέν κρούσματα και μηδέν δυστυχήματα, αλλά 26.000 κλήσεις για διενέξεις και..μαλλιοτραβήγματα. Η γαλλική κυβέρνηση,μετά την αύξηση των περιστατικών βίας, αναγκάσθηκε να μετατρέψει δωμάτια ξενοδοχείων σε δομές φιλοξενίας.

Το ίδιο και στις ΗΠΑ, στο Σιάτλ όσο και στο Τέξας η αύξηση των κρουσμάτων βίας έφθασε στο 35 ο/ο.    Η συνεχής παραμονή στο σπίτι όχι μόνο αυξάνει τις βίαιες επιθέσεις,αλλά όπως λένε οι ειδικοί, ενισχύει το αίσθημα της απομόνωσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες που είναι κατά  κύριο λόγο θύματα των διενέξεων.

Δεύτερον, από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας τονίστηκε ότι ένας άνδρας ίσως γίνει πιο επιθετικός όταν ο ίδιος έχει επιλέξει τον τρόπο της σχέσης με την γυναίκα η με την σύντροφο του. Και ξεκαθαρίζται ότι είναι μεγάλη η συνεισφορά των συγγενών, γειτόνων η φίλων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας.

Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικό. Επίσης, ότι κάθε εξαρτημένη συντροφική σχέση αποτελεί και μια ανθυγιεινή συμμαχία. Εύκολα οι άνθρωποι οδηγούνται σε συμπεριφορές κακίας απέναντι σε άλλους, όταν είναι από το πρωί ως το βράδυ μαζί.

Στο ίδιο πλαίσιο, οφείλω να απολογηθώ για παρερμηνεία ενός πρόσφατου άρθρου που έγραψα για την βία. Με διόρθωσε ένα προσφιλές πρόσωπο,που υποχρεώθηκε να ψάξει και να βρει τις δηλώσεις του Γάλλου φιλοσόφου, που έφθαναν στα άκρα, λέγοντας “βιάστε, βιάστε τις γυναίκες. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ζητούμενο κάθε εποχής…”

Οι δηλώσεις έγιναν από τηλεοράσεως, πριν τη δοκιμασία της πανδημίας και όπως έγραψε η ¨ “Λιμπερασιόν” ήταν σαρκαστικές και ειρωνικές… Κατόπιν τούτου, ανακαλώ, γιατί πίστεψα ότι είναι δείγμα αντεπίθεσης των αρσενικών στο τσουνάμι των θηλυκών-metoo! Υπερβολές, που δικαιολογεί η πανδημία, στον τρόπο άσκησης του λειτουργήματος..
Όσον αφορά στη γάτα από το Βέλγιο, που εμφάνισε αναπνευστικές δυσκολίες, οι επιστήμονες είπαν με σαφήνεια ότι οι γάτες μπορεί να μολυνθούν και να μολύνουν μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος !