Κάποιοι πολιτικοί κατ΄επάγγελμα νομίζουν ότι αυτό ισοδυναμεί με ανάληψη ευθύνης και με επίδειξη τσίπας, ενώ στην ουσία πρόκειται για επανάληψη των ίδιων πολιτικών και κομματικών νοοτροπιών, που μας έφεραν σ΄αυτό το χάλι.-

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Μετά τους αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας η κυβέρνηση προχώρησε και στην απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη στην προσπάθειά της να κλείσει το θέμα των ευθυνών και να εκτονώσει ως ένα βαθμό την λαική οργή για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική.

Το ξήλωμα του Καπάκη ήταν αναμενόμενο διότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε αναγγείλει νέο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, κάτι που έθετε εκτός πλάνου τον μέχρι τώρα Γενικό Γραμματέα.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί, που θεωρούν ως “εμβαλωματικές” τις νέες προτάσεις των συναρμοδίων υπουργών, αλλά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες γενικότερα, τονίζοντας ότι εδώ πρόκειται για συνολικό πρόβλημα αδράνειας του κρατικού μηχανισμού.

Θα περίμενε κανείς, υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, να κάνει το επόμενο βήμα ο πρωθυπουργός μετά την ανάληψη της ευθύνης. Να πει δηλαδή ευθέως στον ελληνικό λαό ότι αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει και ότι θα λάβει γενναίες αποφάσεις , ώστε επιτέλους να μπει μια τάξη στην πολύμορφη αυθαιρεσία και να εφαρμοστούν οι νόμοι.  Αυτό θα συνεπαγόταν και την απομάκρυνση υπουργών, που δεν επιθυμούν περαιτέρω ενεργοποίηση των υπηρεσιών ελέγχου της νομιμότητας, όπως της αστυνομίας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, των τελωνείων κ.λ.π.  Με την αυθαιρεσία να κυριαρχεί σε όλες  τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το κράτος, όσες αντικαταστάσεις αρχηγών και γραμματέων και αν γίνουν.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από κυβερνητικής πλευράς εκδόθηκε μια χλιαρή ανακοίνωση για την απομάκρυνση του Καπάκη με την σημείωση ότι ο μέχρι τώρα Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε πρωί – πρωί τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και υπέβαλε την παραίτησή του. Ξύπνησε δηλαδή ο άνθρωπος και είπε “δεν πετάγομαι ως το γραφείο του Σκουρλέτη…” σαν να μην του έδειξαν οι ίδιοι (Τσίπρας και Σκουρλέτης) την πόρτα της εξόδου.

Και καπάκι, πριν προλάβει να φύγει ο Καπάκης, ανακοίνωσαν ότι ορίστηκε νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο μέχρι σήμερα διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Γιάννης Ταφύλλης.

Έβγαλαν μάλιστα και μια ανακοίνωση για τις περγαμηνές του νέου Γραμματέα, αναφέροντας ότι  “ο Γιάννης Ταφύλλης, θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης.”

Και έτσι γράφεται η ιστορία της διαχείρισης των μεγάλων κρίσεων και των τραγικών καταστάσεων σ΄αυτή τη χώρα. “Αποκεφαλίζονται” δυο – τρεις, όπως έγινε με τον Νίκο Τόσκα και τους στρατηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οπότε κάποιοι πολιτικοί κατ΄επάγγελμα νομίζουν ότι έτσι θα σωθεί η χώρα και ότι αυτό ισοδυναμεί με ανάληψη ευθύνης και με επίδειξη τσίπας. Ενώ στην ουσία πρόκειται για επανάληψη των ίδιων πολιτικών και κομματικών νοοτροπιών, που μας έφεραν σ΄αυτό το χάλι. Αντιγραφή του χθες από κάποιους, που ισχυρίζονταν ότι θα φέρουν το καινούργιο, το άσηπτο και το διαφορετικό. Δυστυχώς…