Όλοι ήλπιζαν ότι το κακό θα περιοριζόταν σε ένα 30% της κίνησης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς οι αγορές των νησιών γνωρίζουν εικόνες ερήμωσης, παρότι έχουν αρχίσει εδώ και 15 μέρες οι πτήσεις τσάρτερ από πολλές χώρες, αλλά λειτουργούν και όλες οι γραμμές εσωτερικού

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ενδεικτικά η αγορά της Κω, ενός νησιού, που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζε μεγάλη κίνηση με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες και Αμερική, φέτος παρουσιάζει εικόνα πολύ χαμηλής κίνησης με ελάχιστους τουρίστες να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η πλατεία Ελευθερίας με το Μουσείο και το παλιό τέμενος, χωρίς τον μιναρέ. Η κίνηση τουριστών ελάχιστη προς απογοήτευση των καταστηματαρχών.

Στην βορειοανατολική παραλιακή ζώνη της πόλης αλλά και στις ακτές της πλευράς προς Τιγκάκι, Μαρμάρι και Μαστιχάρι οι ξαπλώστρες αναμένουν εις μάτην να γεμίσουν, αλλά οι ιδιοκτήτες των beachbar επιμένουν να ελπίζουν πως ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος.

Εικόνες από την άδεια οδό Κανάρη, που άλλες χρονιές έσφυζε από κίνηση.

Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η ομορφιά του νησιού σε συνδυασμό με τα έργα διαμόρφωσης του λιμανιού, που σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί και προδιαθέτουν τους επισκέπτες στο να απολαμβάνουν ωραίες βόλτες μέρα και νύχτα.

Και πολλές ξαπλώστρες άδειες στη βορειοανατολική παραλία της Κω

Τα ποδήλατα πηγαινοέρχονται στα τμήματα των ποδηλατοδρόμων, ενώ ο συνολικός διάκοσμος συμπληρώνεται με υπέροχους ιβίσκους και βασιλικούς. Η ωραία αυτή όψη στην πόλη της Κω αποδίδεται στον  νέο δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά, που νοιάζεται ποικιλότροπα για την ανάπτυξη του νησιού.

Η πλατεία Ελευθερίας με την Αίγλη

Η ιστορική Αίγλη με το προσεγμένο κατάστημα της ΚΟΙΝΣΕΠ Κω.

Στο κέντρο της πόλης επικρατεί ηρεμία και η άλλοτε πολύβουη πλατεία Ελευθερίας δείχνει άδεια με ελάχιστους τουρίστες να φωτογραφίζουν το Μουσείο, το υπέροχο κτίριο της Αίγλης, την Δημοτική Αγορά και το παλιό τέμενος με τον μιναρέ, που κατέρρευσε από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ προ διετίας.

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Στέλλα Τσατσαρώνη με τον Νίκο Δημαρά.

Μερικοί σταματούν στην Αίγλη, όπου λειτουργεί ένα προσεγμένο στέκι (καφετέρια – ρεστοράν) με υπέροχα προϊόντα, φτιαγμένα τα περισσότερα από τα χέρια των γυναικών – μελών της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Κω, μιας από τις πρώτες, που είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα το 2012.

“Ψυχή” της ΚΟΙΝΣΕΠ η Στέλλα Τσατσαρώνη, που νοιάζεται όχι μόνο για την προοπτική της Αίγλης, αλλά και την γενικότερη πορεία του νησιού. Στην ΚΟΙΝΣΕΠ αρχικά υπήρχαν περίπου 10 μέλη, αλλά σταδιακά ο αριθμός αυξανόταν και εδώ εύρισκαν δουλειά πάνω από15 γυναίκες. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί, ενώ φέτος, λόγω κορωνοϊού η κατάσταση είναι χειρότερη. “Έχουμε πέσει στο 10% σε σχέση με την περσινή κίνηση”, μας λέει η κα Τσατσαρώνη, κάτι που αποτελεί πλήγμα και για τον εργαζόμενο κόσμο.

Μας λέει επίσης ότι το κτίριο ανήκει στον Δήμο της Κω και το συμβόλαιο λήγει σε δύο χρόνια, οπότε θα πρέπει να ανανεωθεί, διότι διαφορετικά θα είναι άγνωστη η τύχη της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Μας προσφέρουν μια υπέροχη Σουμάδα με πικραμύγδαλα από την γειτονική Νίσυρο και προς το παρόν αλλάζει προς το …πικρόγλυκο η μέχρι τώρα στυφή γεύση από τα όσα είδαμε, ακούσαμε και καταλάβαμε στο όμορφο νησί του Ιπποκράτη.