Είναι η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε τόσο μεγάλη αμηχανία και δείχνει να τα έχει χαμένα απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση από την θεομηνία, που πήρε το απωθητικό όνομα “Μήδεια”.

Πέρασε μπόρες, πέρασε πυρκαγιές στην Εύβοια και αλλού, πέρασε τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και στο νότιο Αιγαίο, περνάει τρομερή πανδημία και δεν φαίνεται να έχει μείωση ποσοστών, αν λάβουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Και έρχεται τώρα μια προαναγγελθείσα θεομηνία, για την οποία ξέραμε εδώ και μια εβδομάδα τι μπορεί να προκαλέσει και φέρνει τα πάνω – κάτω.

Δηλαδή φέρνει κάτω, στην Αθήνα, όσα συνέβαιναν τόσα χρόνια πάνω, δηλαδή στη Βόρεια Ελλάδα. Και ψάχνονται οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι υφυπουργοί, οι υπουργοί, ακόμη και ο πρωθυπουργός για το τι πρέπει να κάνουν.

Κυκεώνας. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα.

Ποιος είναι αρμόδιος για την κοπή των δέντρων; Ο δήμος, το δασαρχείο, η περιφέρεια, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Χαρδαλιάς; Ποιός;

Ποιος είναι αρμόδιος για την διάνοιξη του δρόμου; Και ποιου δρόμου; Του δημοτικού, του επαρχιακού, του περιφερειακού ή της εθνικής οδού;

Οι δήμοι, λέει, είναι αρμόδιοι για τους δρόμους εντός του αστικού ιστού,, οι περιφέρειες για τους εκτός πόλεως – περιφερειακούς και επαρχιακούς και το υπουργείο Μεταφορών για τους εθνικούς δρόμους, τώρα σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης – εκμετάλλευσης.

Αν δε κοιτάξουμε τι γίνεται με τα δέντρα θα χάσουμε το δάσος. Μια γέρικη αμυγδαλιά θέλεις να κόψεις στο οικόπεδό σου και πρέπει να πάρεις άδεια από το δασαρχείο, από την πολεοδομία και από τον δήμο.

Όταν ελεήσει και δεήσει ο γραφειοκράτωρ δημόσιος υπάλληλος, όταν αντιληφθεί ότι είσαι εσύ αυτοπροσώπως, όπως δείχνει η ταυτότητά σου, οπότε δεν χρειάζεται πιστοποιητικό γέννησης, ούτε βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ και όταν ο χειριστής του γερανού δεν θα έχει ρεπό, ε τότε μπορεί να κοπεί η άμοιρη αμυγδαλιά, που στα νιάτα της βιαζόταν να ανθίσει και δεν κατάλαβε πότε γέρασε και έγειρε…

Ποιος θα κόψει τα δέντρα, λοιπόν κύριε Μητσοτάκη; Ο δήμος, η περιφέρεια, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Χαρδαλιάς, ο ιδιώτης εργολάβος; Ποιος;

Ιδού λοιπόν το τέρας: Η γραφειοκρατία, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ο αδρανής δημόσιος τομέας, που όσο και αν τον λαδώσεις δεν παίρνει μπροστά. Και επειδή το λάδωμα είναι επικίνδυνο και εκτός μόδας καλά θα κάνατε να στραφείτε σε αυτό, που παλιά το έλεγαν αποκέντρωση. Να δώσετε όλες τις αρμοδιότητες στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες για να φροντίζει ο καθείς τα του οίκου του.

Κι εδώ στην Καλαμαριά είχαμε χιονιά. Και από τα γύρω ορεινά πέρασε η βλοσυρή “Μήδεια”, αλλά δεν χαθήκαμε στο χιόνι…  Στην περιοχή μας είχαμε 26 σημεία διανομής άλατος και άλλα τόσα στο Πανόραμα.

Στην Αθήνα πως χάθηκε η μπάλα; Μήπως θα πρέπει άμεσα να προβείτε σε μια νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποφασίζουν για όλα οι δήμοι, αφού τους ενισχύσετε οικονομικά και αφού αξιοποιούν πρεπόντως τα έσοδα από τα τσουχτερά δημοτικά τέλη, χωρίς συσσώρευση προσωπικού με διαγωνισμούς φωτογραφικού τύπου και δαπάνες δημοσίων σχέσεων;

Εκτός και αν βολεύει κάποιους το υπάρχον σύστημα, ώστε να έχουν πολλοί μερίδιο από διαγωνισμούς και αναθέσεις έργων, που αποτελούν μόνιμο νοσηρό φαινόμενο σε αυτή την  χώρα και για το οποίο δεν βρίσκεται κατάλληλο φάρμακο, ούτε καταπολεμάται με εμβόλια.

Διότι το “εμβόλιο ήθους” δεν πρόκειται να ανακαλυφθεί ποτέ. Και ούτε ψάχνει κανείς για αυτό.