Η κάλυψη των γεγονότων στον Έβρο από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο άμεση, αλλά κινείται σε πολύ καλά επίπεδα από πλευράς κανόνων δεοντολογίας και υποστήριξης των δικαίων της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα με ασύστολα ψεύδη.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι τόσο με φωτογραφικά ντοκουμέντα, με βίντεο και με αποκαλυπτικές εικόνες, όσο και με συνεντεύξεις με τοπικούς αξιωματούχους και παράγοντες, δίνουν από την πρώτη γραμμή τον παλμό των εξελίξεων, υπό δύσκολες συνθήκες, όπως άλλωστε και οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι των ραδιοτηλεοπτικών μέσων βρίσκονται νύχτα και μέρα σε ετοιμότητα για να μεταδώσουν ό,τι συμβαίνει ακόμη και με έκτακτα δελτία.

Σπουδαία δουλειά έχει κάνει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, που “όργωσε” αυτές τις μέρες την γραμμή των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας, κατέγραψε με τόλμη και θάρρος τις κινήσεις των Τούρκων και την προσπάθειά τους να κατευθύνουν στην Ελλάδα τις χιλιάδες των προσφύγων και των μεταναστών και αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις των οργάνων του Ερντογάν.

Επίσης ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές οι συνεντεύξεις του με μετανάστες και πρόσφυγες, που έφταναν στον Έβρο από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, αποδεικνύοντας ότι μόνο ένα ποσοστό 5-10% προέρχονται από την Συρία.

Ένα μέρος του υλικού, πυ συγκέντρωσε ο Μανώλης Κωστίδης  χρησιμοποιήθηκε από την χώρα μας με ένα βίντεο, που προβλήθηκε στις Βρυξέλλες και το είδαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην εκπομπή του Παύλοου Τσίμα στον ΣΚΑΪ.

Τη δημοσιογραφική δουλειά του Μ. Κωστίδη εξήρε και ο έμπειρος Παύλος Τσίμας, ενώ με καλά λόγια εκφράστηκαν και άλλοι δημοσιογράφοι με μακρά θητεία στο επάγγελμα.

Εξίσου σημαντική είναι βέβαια και η δουλειά όλων των δημοσιογράφων, που καλύπτουν το ρεπορτάζ από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας.

Ρεπορτάζ του Χρήστου Στεφανή, του Παύλου Σαρόγλου και πολλών άλλων δίνουν πληρότητα στην κάλυψη των γεγονότων, ενώ και οι απεσταλμένες του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σοφία Πααδοπούλου και Νατάσα Καραθάνου μεταδίδουν πολύτιμο υλικό για όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την τελευταία ανταπόκρισή τους στο χωριό των Καστανεών, η ζωή το απόγευμα της Πέμπτης κυλούσε με φυσιολογικούς ρυθμούς παρά την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων από διάφορες χώρες, που κυκλοφορούν στο χωριό και έχουν «στήσει» τα δικά τους άτυπα «press centers», όπως στην περίοδο της Ειδομένης.

Στις Καστανιές, στο ΚΑΠΗ της περιοχής, σε μικρή απόσταση από το τελωνείο, αλλά και το παραδίπλα καφενείο, αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ συρρέουν καθημερινά όχι μόνο για να πιούνε καφέ και να φάνε, αλλά κυρίως να φορτίσουν υπολογιστές και κινητά και να στείλουν το υλικό τους στα κεντρικά γραφεία των μέσων που εκπροσωπούν.