Παρότι το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό της επακούμβησης της ελληνικής φρεγάτας “Λήμνος” επί της τουρκικής ΜΕΚΟ 200, εντούτοις μας έρχονται στο μυαλό και άλλες εκδοχές ναυτικών “παιγνίων” με πιο χειροπιαστά οφέλη, όπως θα ήταν αυτά μιας σειράς δικών μας ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου με ένα εξίσου αξιόπλοο ερευνητικό σκάφος σαν το Oruc Reis, ή και καλύτερο.

Πριν προχωρήσουμε στην επιχειρηματολογία για μια τέτοια κίνηση αξίζει να σταθούμε λίγο στην επακούμβηση, που φέρεται να έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη σύγκρουση φρεγατών παρά μόνον υλικές ζημιές μικρής έκτασης. Νεότερη ενημέρωση αναφέρει μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 έχει πάθει σοβαρές ζημιές, αν και το Μαξίμου δεν γνωρίζει τίποτα.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Τα περιστατικά με τις επακουμβήσεις, που ήταν γνωστά στη ναυτική γλώσσα από την εποχή του Βυζαντίου, δεν οδηγούν σε άλλα αποτελέσματα πέραν μιας πιθανής ναυμαχίας τοπικής ή και γενικότερης έκτασης, που δεν ξέρεις που θα οδηγήσει.

Μπορεί να σημάνει την έναρξη μιας γενικής σύρραξης με οδυνηρές συνέπειες εκατέρωθεν ή απλώς να καταγραφεί ως ένα περιστατικό παράβασης των ναυτικών κανονισμών ωσάν αυτές, που καταγράφονταν κάποτε στα λεωφορεία με τις …επακουμβήσεις χεριών ή άλλων μελών ανδρικών σωμάτων επί των καμπυλωτών επιφανειών γυναικείων τοιούτων…

Βέβαια το θέμα δεν προσφέρεται για πλάκες, αλλά καιρός είναι να κάνει και η Ελλάδα αισθητή την παρουσία της στην υφαλοκρηπίδα και στην άρτι οριοθετείσα ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ώστε να διασφαλίσει και τα νόμιμα δικαιώματά της.

Μα θα μου πείτε ότι δεν έχει η Ελλάδα ερευνητικό πλοίο. Βεβαίως και δεν έχει, αλλά να εδώ είναι η φίλη Γαλλία, που έχει και πολλά μάλιστα. Και αν το ενοίκιο είναι ακριβό ας δώσουμε κάτι τις επί των δικαιωμάτων στην έμπειρη TOTAL ως ποσοστό επί των υδρογονανθράκων για να κάνουμε την δουλειά μας.

Καλά κάνει ο καλός μας φίλος Εμμανουέλ και στέλνει φρεγάτες στο Ανατολικό Αιγαίο για πιθανές ασκήσεις με την ελληνική ναυτική δύναμη, αλλά πιο δυνατή “μαγκιά” θα ήταν η παρουσία ενός ερευνητικού σκάφους, για να καταλάβει ο “σουλτάνος” ότι οι καλές πληρωμές γίνονται με το ίδιο τίμημα.

Και αν τυχόν έστελνε τότε τις δικές του φρεγάτες για να διώξει το ελληνογαλλικό σκάφος, ε τότε θα υπήρχε χώρος για μεγαλύτερες …επακουμβήσεις από τα ελληνικά πολεμικά, των οποίων τα πληρώματα διαθέτουν αρκετή εμπειρία, αποκτηθείσα και από τους προγόνους μας του Βυζαντίου.