Με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι πολίτες της Κω, αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού υποδέχθηκαν την επανέναρξη της λειτουργίας της Ιπποκρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε ένα υπέροχο κτίριο στην πλατεία Ελευθερίας, καθώς δίνεται πλέον η αίσθηση ότι αυτός ο προικισμένος από την φύση τόπος τιμά την ιστορία, τον πολιτισμό και την μακρά πνευματική του υπόσταση.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Πάνω από 6.000 τίτλοι βιβλίων, τόμοι ιστορικών εκδόσεων από το 1630 και πλήθος τεκμηρίων, φωτογραφιών, χαρτών κ.λ.π. στεγάζονται στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης, που είναι προσιτές στο κοινό και ήδη παρουσιάζουν ενθαρρυντική κίνηση.

Τα βιβλία τοποθετημένα κατά κατηγορία στην μεγάλη πλευρά της βιβλιοθήκης.

Συναντήσαμε τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης, Ντίνο Γιαννάκο, που έχει αναλάβει εδώ και μερικούς μήνες την αναδιοργάνωσή της με απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής και τον είδαμε να εργάζεται συστηματικά και προσεκτικά, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο Ντίνος Γιαννάκος τακτοποιεί το πλήθος των βιβλίων και των εγγράφων.

Ο Ντίνος έχει αρκετή εμπειρία στον χώρο της δημοσιογραφίας, αρθρογραφεί με επιτυχία στην τοπική εφημερίδα “Σταθμός” και ανήκει στους ανήσυχους ανθρώπους της πνευματικής αναζήτησης.

Μας έδωσε την εντύπωση μιας εργατικής μέλισσας, που διαμορφώνει σταδιακά και μεθοδικά τις κερήθρες μιας ωραίας πνευματικής κυψέλης, η οποία με την ολοκλήρωσή της και με την ενίσχυσή της από τον Δήμο και άλλους τοπικούς φορείς, αλλά και με το ενδιαφέρον των πολιτών, μπορεί να αποτελέσει έναν σπουδαίο πνευματικό φάρο με ακτινοβολία στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου και όλης της νησιωτικής Ελλάδας.

Είδαμε τα αρχεία, τις αίθουσες, τα εξαιρετικά βαριά έπιπλα και τα ευρύχωρα αναγνωστήρια της βιβλιοθήκης. Του παραδώσαμε και το δικό μας βιβλίο “Δημοσιογραφικά Παρασκήνια” για να μπει σε μια ταπεινή γωνία της βιβλιοθήκης, ώστε να βλέπουν κάποιοι, αν ενδιαφέρονται, την αθέατη πλευρά της δημοσιογραφικής ζωής.

Από την συνάντηση του Ντίνου Γιαννάκου με τον Νίκο Δημαρά.

Κάθε πέντε λεπτά στην κεντρική αίθουσα της βιβλιοθήκης έμπαιναν πολίτες για να παραδώσουν ή να παραλάβουν βιβλία με καταγραφή τους στις σχετικές λίστες. Ανάμεσά τους ένας αστυνομικός με τα παιδιά του, δύο κυρίες, δύο αγόρια και ένα κοριτσάκι μόνα τους, που μας εξέπληξαν.

Τα παιδιά με τις μάσκες στα πρόσωπα και με την ανησυχία στο μυαλό έρχονται στη βιβλιοθήκη για παραλαβή βιβλίων.

“Αυτό το ενδιαφέρον μας ενθαρρύνει και μας δίνει δυνάμεις”, λέει ο Ντίνος.”Ιδιαίτερα η αγάπη των παιδιών για το βιβλίο αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για το μέλλον του δικού μας τόπου, αλλά και της χώρας.”

Παράλληλα ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης διαμορφώνει και ενημερώνει το αρχείο μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δείχνοντας την απαραίτητη υπομονή.

Νιώσαμε την ανάγκη να σημειώσουμε ότι η προσπάθειά του χρειάζεται ενίσχυση και πιο γενναιόδωρη στάση από όλους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των κόπων, αλλά και του περιεχομένου της Ιπποκρατείου Βιβλιοθήκης, που αποτελεί μοναδική πνευματική περιουσία.

…………………………………………………………

Στο διαδίκτυο βρήκαμε πλούσιο υλικό για το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης, που το παραθέτουμε για την πληρότητα της ενημέρωσης:

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΕΙΔΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΩ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο Κτιριακό Συγκρότημα “Ορφέας” στην πλατεία Ελευθερίας.Το κτιριακό συγκρότημα χτίστηκε το 1934 και κατείχε περίοπτη και συμβολική θέση στην πόλη. Χωροθετήθηκε στο νέο κέντρο εκείνης της εποχής, το οποίο σχεδιάστηκε στη βάση ενός κλασικού πολεοδομικού μοντέλου, που καθορίζεται επιγραμματικά από το σχήμα: “Κυβερνείο-Αγορά-Πλατεία”, όπου τη θέση του Κυβερνείου κατέλαβε το κτίριο “Σπίτι του Φασισμού” (Casa del Fascio)-επιβεβλημένο από το καθεστώς της κτήσης.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ
Μελετήθηκε στη Ρόδο-έδρα της κτήσης-το Δεκέμβριο του 1933, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Armando Bernabiti. Κατασκευάστηκε από τις αρχές του 1934 ως τον Απρίλιο του 1935, στην κυβερνητική θητεία του Mario Lago, όμως εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1936 από τον τετράρχη του φασισμού Cesare Maria de Vecchi, διάδοχο του M. Lago στα ιταλικά νησιά του Αιγαίου.

68 χρόνια μετά επιλέχθηκε το κτίριο αυτό για να στεγάσει τη λέσχη των γραμμάτων και του πνεύματος, εκεί που κάποτε στεγαζόταν η λέσχη του φασισμού. Τον Οκτώβριο του 2003 εγκαινιάστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κω, υπό τη δημαρχία Μ. Φάκκου, σ’αυτό το κτίριο με το δικό του ιστορικό συμβολισμό, έκτασης 392 τ.μ. Το 2006 η Βιβλιοθήκη αριθμούσε 7.500 τίτλους βιβλίων τα οποία αποκτήθηκαν με αγορές αλλά και με δωρεές συμπολιτών (π.χ. αρχείο Καραναστάση, Κάσδαγλη) και πνευματικών ιδρυμάτων.

Το κτίριο όπως εφάπτεται με το κινηματοθέατρο “Ορφέας”
Λεπτομέρειες από το κτίριο

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη φιλοξενείται επίσης, το αρχειακό υλικό των Υπηρεσιών του Δήμου και το Ειδικό Ιστορικό Αρχείο με το Ιταλικό αρχείο που αποτελείται από τα αρχιτεκτονικά σχέδια της περιόδου της Ιταλοκρατίας και άλλα ντοκουμέντα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στο Κωακό και Δωδεκανησιακό αρχείο (δύσκολο να μη βρείτε κάποιο τίτλο), όπως και στην παιδική λογοτεχνία.

Η διαρκής ενημέρωση σε βιβλία συμπληρώνεται με τη δωρεά εφημερίδων, τυπογραφικών αντικειμένων, λαογραφικών τεκμηρίων, επίπλων και εικαστικών έργων όπως και με την απόκτηση φωτογραφικού υλικού σχετικού με την Κω. Η βιβλιοθήκη διαθέτει αίθουσα σπάνιων εκδόσεων-συλλογών και δωρεών.

Στην αίθουσα αυτή εκτίθεται μεταξύ άλλων σε προθήκη, εξάρτημα μηχανήματος (πρέσα βιβλιοδεσίας) του πρώτου τυπογραφείου της πόλης, ιδιοκτησίας Νικολάου Νικολαϊδη, το οποίο αποτελεί δωρεά του Κων/νου Κογιόπουλου.

Στην αίθουσα αυτή θα βρείτε επίσης, ψηφιδωτό, Ιπποκρατική έκδοση του 1538, κι ένα πορτρέτο του Ελ. Βενιζέλου.

Εκτός από το Αναγνωστήριο υπάρχει και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών  για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο εκθέματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης:
Μία αστική φορεσιά της Κω του 19ου αιώνα-Δωρεά της Λούλας Σπύρου-Σαμαρά

Αλλά το σημαντικότερο έκθεμα είναι το Λάβαρο του Κρυφού Σχολειού που ετοίμαζε για τη μέρα της Απελευθέρωσης η δασκάλα Τασία Σεβαστού-Τσάμπαλη με τις μαθήτριές της επί επτά μήνες στο σπίτι της στο Κακό Πρινάρι κάτω από το φόβο των Γερμανών.

Η βιβλιοθήκη επίσης, παρ’όλο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο διαθέτει πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α και λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής. (τις καθημερινές 9-2 το πρωί και 5-9 τ’ απόγευμα, ενώ το Σάββατο 9-2 το πρωί).

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη δρα ως πολυλειτουργικό κέντρο με στόχο την υποκίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης του κοινού προς τα βιβλία και γενικότερα τη βελτίωση της τοπικής πνευματικής κίνησης και ζωής.

Οι δράσεις της Βιβλιοθήκης για πολλά χρόνια λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς τα Σχολεία με τη διοργάνωση πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης έλαβαν χώρα δεκάδες εκδηλώσεις, κινητές εκθέσεις-αφιερώματα σε Λογοτέχνες, εκδοτικές δραστηριότητες, βιβλιοπαρουσιάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, ημερίδες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα κλπ.

Η βιβλιοθήκη έμεινε για αρκετά χρόνια κλειστή. Από το Μάρτιο επαναλειτουργεί, ελπίζω μόνιμα αυτή τη φορά, με νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο σύγχρονης λειτουργίας.  Θα πρέπει, από δω και στο εξής, να αποτελέσει μόνιμα ένα ζωντανό κύτταρο πνεύματος και πολιτισμού για ολόκληρο το νησί γιατί όπως και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες είπε κάποτε “Οι βιβλιοθήκες είναι η μνήμη της ανθρωπότητας”

……………………………………………….

Η ανακοίνωση για την επαναλειτουργία

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΕΙΔΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΩ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας γνωρίζουμε ότι η ‘’Ιπποκράτειος’’ Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη Κω επαναλειτουργεί και θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Προσκαλούμε το αναγνωστικό κοινό και τους φίλους του ποιοτικού βιβλίου, να επισκέπτονται τον πάντα φιλόξενο χώρο της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης προκειμένου να επιλέξουν το βιβλίο της αρεσκείας τους – ανάμεσα σε εκατοντάδες τίτλων και ευρείας θεματολογίας από την Ελληνική και ξένη Λογοτεχνία.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κω διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό τίτλων Λογοτεχνίας που απευθύνεται ιδιαίτερα σε Νέους, καθώς επίσης ένα εξίσου μεγάλο αριθμό Παραμυθιών και Διηγημάτων για τα Παιδιά.

Κάθε Βιβλιοθήκη, αποτελεί και μια ‘’ Κιβωτό του Πνεύματος’’ με το μοναδικό πλεονέκτημα, να επιτρέπει στον καθένα μας την επιλογή του προορισμού.

Σε ένα παρόμοιο ταξίδι σας προσκαλούμε από σήμερα.

Τηλ. Επικοινωνίας 22420 49220 με τον Ντίνο Γιαννάκο

Γραφείο Ενημέρωσης                                                                                        Τμήματος Πολιτισμού Κω