Να πας στο Λουτράκι Κορινθίας και να μην επισκεφθείς την βόρεια πλευρά της πόλης θα είναι μεγάλη αμέλεια. Όχι τόσο γιατί θα χάσεις κάποιο σύγχρονο θέαμα με εξωτικές παραλίες και δίμετρες κοπέλες σε ξαπλώστρες, αλλά γιατί εδώ θα βρεις πραγματική ουσία ζωής.

Αυτό, που θα δεις εδώ έχει μεγάλη ιστορία: Έχει διαμορφωθεί κτιριακά σε πρώτο επίπεδο το 1921, συμπληρώνοντας 101 χρόνια ζωής, έναν αιώνα και ένα έτος δηλαδή, αλλά στέκεται γερά στις κολόνες του, κρύβοντας στα σπλάχνα του την πηγή ζωής.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς 

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι παλιοί Αθηναίοι είχαν ανακαλύψει την ευεργετική αξία της πηγής Λουτρακίου και έσπευδαν με κάθε μέσο για να πιούν και να πάρουν νεράκι σε δοχεία, ξέροντας πως θα τους βοηθήσει να αποβάλουν πέτρες από την χολή ή να καταπολεμήσουν τις αρθρίτιδες.

Πηγαίναμε κι εμείς στα νεανικά μας χρόνια εκδρομές από την Αθήνα με το λεωφορείο και απολαμβάναμε την βοή και την δροσιά του αναβλύζοντος ύδατος μέσα από τον βράχο.

Το ιαματικό νερό, όπως αναβλύζει σε μεγάλη ποσότητα μέσα από τον βράχο.

 

Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα τώρα. Οι κίονες γύρω – γύρω από την μεγάλη πηγή και εκατέρωθεν οι Νηρηίδες του Ξενόπουλου να σε καλωσορίζουν με τα κάλλη και τις υδρίες τους για να σου αλλάξουν την διάθεση. Αφού ολοκληρώθηκε το επιβλητικό ημικυκλικό κτίριο το 1934 με την μελέτη του αρχιτέκτονα Λ. Μπόνη ανέλαβε ο Στέφανος Ξενόπουλος, αδελφός του μεγάλου λογοτέχνη Γρηγορίου Ξενόπουλου, να φιλοτεχνήσει τις  εντυπωσιακές ψηφιδωτές παραστάσεις με θέματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Απεικονίζονται δύο Νηρηίδες, ο Χορός των Δρυάδων και η προσωποποίηση του Θεού Ήλιου. Οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν τα χρόνια 1935 -36.

Σήμερα η πηγή παραμένει εντυπωσιακή και δέχεται πολλούς επισκέπτες όλων των ηλικιών, καθώς διαθέτει χώρους για μασάζ, λουτροθεραπεία κ.λ.π., ενώ το αντίτιμο είναι σε μέτρια επίπεδα για τα βαλάντια των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο Δήμος Λουτρακίου έδωσε μάχη το προηγούμενο διάστημα για την πιστοποίηση των ιαματικών πηγών και την διατήρηση της διαχείρισης, καθώς ενεπλάκη το δημόσιο και η Εταιρεία Δημοσίων Κτημάτων, που καραδοκεί να αρπάξει και να εκμεταλλευτεί τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ενδιαφέρον Δήμου και κοινωνίας

Η υπεύθυνη των εγκαταστάσεων και ξεναγός μας Κατερίνα Μπεκιάρη μας μίλησε με πολύ μεράκι για την Πηγή Λουτρακίου, μεταφέροντας και το ενδιαφέρον, τόσο της διοίκησης του Δήμου, όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Η Κατερίνα Μπεκιάρη μιλάει στον Νίκο Δημαρά για τις ιστορικές πηγές Λουτρακίου

“Είμαστε εδώ και να εξυπηρετούμε τον κόσμο, τους ανθρώπους, που έρχονται από πολλές περιοχές είτε για θεραπευτικούς λόγους, είτε ως τουριστικοί επισκέπτες”.

Μας μίλησε επίσης για τις υπηρεσίες, που προσφέρονται και για όσα ενδιαφέρουν τους επισκέπτες ή τους αναγνώστες.

Στην ιστοσελίδα ιστοσελίδα του Δήμου και σε έντυπα, που μοιράζονται στους επισκέπτες αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία:

Σήμερα το Λουτράκι  είναι μια σύγχρονη πόλη με τεράστια παραλία και πολλά ξενοδοχεία. Βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ από την Αθήνα, στην πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, στους πρόποδες των Γερανείων ορέων.

ιΙαματικό και επιτραπέζιο νερό απαράμιλλης ποιότητας

Η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου χάρη στα φυσικά δώρα, που του έδωσε απλόχερα η μητέρα φύση. Τόσο το ιαματικό, όσο και το επιτραπέζιο νερό είναι απαράμιλλης ποιότητας και συνυπάρχουν στον ίδιο τόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα ψηφιδωτά του Ξενόπουλου με τις Νηρηίδες

Το Λουτράκι σήμερα θεωρείται μια σπουδαία λουτρόπολη που ανταγωνίζεται με επιτυχία αντίστοιχα διεθνή κέντρα. Εκτός από την τέχνη της Υδροθεραπείας, στο Λουτράκι λειτουργούν άριστα οργανωμένα κέντρα Ποσιθεραπείας με ιαματικό νερό.

Ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου της Δημοτικής Ιαματικής Πηγής κοσμείται με ψηφιδωτές παραστάσεις που φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ξενόπουλος σε συνεργασία με τους μαθητές του. Τα ψηφιδωτά δημιουργήθηκαν το 1935-1936.

Η θερμοκρασία του νερού είναι 30ο C και η θερμοκρασία στην πηγή που αναβλύζει το επιτραπέζιο φυσικό μεταλλικό νερό είναι 19,5οC.

Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται το νερό

O χαρακτηρισμός του νερού είναι υπόθερμο Cl- Na- Mg- K- Br υποτονικό, μετρίως ραδιενεργό ιαματικό νερό δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Η υδροθεραπεία ενδείκνυται για τις παρακάτω παθήσεις :

  • Xρόνιες ρευματοπάθειες
  • Χρόνιες ρευματικές αρθροπάθειες
  • Σπονδυλοαρθρίτιδες
  • Οσφυαλγίες
  • Φλεγμονές του δέρματος
  • Αλλεργικές δερματοπάθειες
  • Ψωρίαση
  • Έκζεμα

H Ποσιθεραπεία ενδείκνυται για τις παρακάτω παθήσεις :

  • Kαρδιακές παθήσεις
  • Πεπτικές ασθένειες
  • Διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος
  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Πέτρα του νεφρού
  • Χολολιθιάσεις  

Στο Λουτράκι επίσης βρίσκεται το ιστορικό και πλέον σύγχρονο Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Νερών Loutraki Thermal Spa, εμβαδού 5.000 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει 3 εσωτερικές πισίνες με ιαματικό νερό σε διαφορετικές θερμοκρασίες (31ο C, 34ο C, 25ο C), μια μεγάλη εξωτερική πισίνα, 10 ατομικές μπανιέρες, 2 χώρους καταιονισμού ιαματικού νερού, 2 χώρους λασποθεραπείας, 2 χώρους ντους ψιλής βροχής και άλλους χώρους ειδικών θεραπειών.

Αναλυτικές  πληροφορίες θα βρείτε εδώ: