Δεν είναι τελευταία η γυναικεία εμμονή περί ισότητας των δυο φύλων. Μια πρόχειρη έρευνα ανατρέχει στα χρόνια της αρχαιότητας.

Τι διαπιστώνει κανείς κάνοντας μια βόλτα στο αρχαιολογικό μουσείο της Μύρινας στη Λήμνο; Ότι η πρόσφατη διεκδίκηση με γενικό σύνθημα metoo, υπήρξε σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά το ίδιο σκληρές και βίαιες από την εποχή που η Λήμνος ήταν γνωστή για τον σπουδαίο πολιτισμό που είχε αναπτύξει. (Όπως είναι γνωστό, στα ερείπια της προϊστορικής Πολιόχνης, βρίσκεται το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης. 4.000 χρόνια π.χ.)

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης


Διαβάζοντας ότι αυτή την βδομάδα αρχίζει στην Βενετία το 77ο φεστιβάλ κινηματογράφου, το πρώτο από την έναρξη της πανδημίας και με δεδομένο ότι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι η συνήθως προκλητική Κέιτ Μπλάνσετ, διαπίστωσα ότι το λεγόμενο ασθενές φύλο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο αρκετών ταινιών και όχι μόνο.

Οι διασταυρούμενες ιστορίες πέντε γυναικών είναι το θέμα της ισραηλινής ταινίας
Λαίλα της Χαϊφας, ενώ πέντε είναι και οι αδερφές που μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα
στο Παλέρμο της Ιταλίας, πριν η ζωή τους ανατραπεί από ένα τραγικό γεγονός, σε
άλλη ταινία.

Εξάλλου, στην Βρετανία, η πρώτη μαύρη γυναίκα τιμήθηκε με το περίβλεπτο βραβείο Μπούκερ, για το μυθιστόρημα με τίτλο Κορίτσι, γυναίκα, άλλο (εκδόσεις
Γκουτεμπεργκ).

Στο βιβλίο, δώδεκα γυναίκες ,όλες μαύρες η μιγάδες, πλην όμως
διαφορετικές ως προς την ηλικία,το επάγγελμα, την κοινωνική προέλευση,τη σεξουαλική
ταυτότητα κλπ, συνθέτουν ένα πολύχρωμο πανόραμα της Μεγάλης Βρετανίας.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Λήμνο της αρχαιότητας; Έχουν και παραέχουν. Γιατί;
Ακούστε, λοιπόν. Στη διάρκεια της βασιλείας του Θόα, οι γυναίκες παραμέλησαν την
λατρεία της θεάς Αφροδίτης.

Το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης. (4.000 χρόνια π.χ.) στη Λήμνο

Η θέα τότε θύμωσε και τις τιμώρησε, με αποτέλεσμα ν αρχίσει να μυρίζει το σώμα τους άσχημα. Εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς οι άνδρες τις εγκατέλειψαν και πήραν άλλες γυναίκες από την Θράκη.Οι Λημνιές θύμωσαν τόσο πολύ ώστε σκότωσαν τους άνδρες και όλα τα μικρά αγόρια του νησιού και τους έριξαν στη θάλασσα…

Τα πτώματα τα πέταξαν από ένα σημείο που ονομάστηκε Πέτασος, ενώ η άγρια
δολοφονία έγινε σε μια περιοχή που λέγεται Ανδροφόνι ! Ο μόνος που σώθηκε ήταν
ο βασιλιάς Θόας, τον οποίο η κόρη του Υψιπύλη τον έκρυψε σ ένα πιθάρι και τον
έριξε κατόπιν στη θάλασσα.

Ένα χρόνο αργότερα έφθασαν στην Λήμνο οι Αργοναύτες, που πήγαιναν στην Κολχίδα να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας με το πλοίο τους την Αργώ. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι Λημνιές τους δέχθηκαν και η ζωή συνεχίσθηκε χωρίς metoo και αλλά τέτοια, που σημαίνει ότι οι γυναίκες ήταν πάντα σωματικά ισοδύναμες αλλά και οι άνδρες τις είχαν ανάγκη…