Ήταν ένα πολύ δυνατό ματς. Ό,τι και να πει κανείς για το αποτέλεσμα και για την συντριβή του ΠΑΟΚ από τον συμπολίτη Άρη, δεν μπορεί να αφαιρέσει τις συναρπαστικές στιγμές ενός αγώνα, που έκανε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς και των δύο ομάδων να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Μπαλιές πάνω – κάτω, δυνατές φάσεις έξω από τις μικρές περιοχές, τζαρτζαρίσματα στο κέντρο, εξαιρετικά κατεβάσματα εκατέρωθεν (με άπιαστο τον Γιαννούλη του ΠΑΟΚ και πολύ καλό τον Φετφατζίδη του Άρη) και έξι συναρπαστικά γκολ δημιούργησαν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, που έδειξε πέραν των άλλων ότι η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και δύο από τις ομάδες της διεκδικούν επαξίως τις πρώτες θέσεις.

Μπορεί οι του ΠΑΟΚ να έχασαν ένα ντέρμπι, αλλά στάθηκαν στο ύψος τους. Προπονητής, παίχτες και φίλαθλοι αναγνώρισαν λάθη και αδυναμίες και έδειξαν ψυχραιμία και ανωτερότητα σε δηλώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι Αρειανοί πανηγύρισαν με ενθουσιασμό (και δικαίως), φάνηκαν ψυχωμένοι και πεισμωμένοι, αλλά και πάλι κράτησαν καλό επίπεδο σε δηλώσεις και αναρτήσεις, έτσι που να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο φίλαθλος κόσμος ωριμάζει και αποδέχεται τον επαγγελματισμό στο χώρο του αθλητισμού χωρίς να ξεσπά σε επεισόδια άλλων εποχών.

Εντύπωση μου έκανε και η συμπεριφορά φιλάθλων στα μεγάλα sportscafe της Θεσσαλονίκης. Πανηγύριζαν μεν τα γκολ, αλλά απέφευγαν τις αντιπαραθέσεις και τους διαπληκτισμούς.

Εξηγώντας το αποτέλεσμα ένας έμπειρος περί τα ποδοσφαιρικά, που καθόταν δίπλα μου, σχολίασε: ” Ο ένας διψούσε (Άρης) και ο άλλος (ΠΑΟΚ) ήταν χορτάτος…”

 

………………………………………………………………………………….

Σύντομη περιγραφή του αγώνα (από την ιστοσελίδα metrosport.gr)

Ασύλληπτος Άρης, διέλυσε τον ΠΑΟΚ και το αήττητό του

Ιστορική βραδιά για τον Άρη που επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-2 του ΠΑΟΚ στο μεγάλο ντέρμπι του Βικελίδης

 

Ο Άρης ήταν σούπερ αποτελεσματικός, ο ΠΑΟΚ και οι παίκτες του έκαναν αμυντικά και επιθετικά εγκλήματα. Και το σκορ έγραψε. Θρίαμβος των κίτρινων με 4-2 που έσπασαν το αήττητο του ΠΑΟΚ μέσα στο ηφαίστειο του «Βικελίδης»

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να ήταν ανώτερος στο πρώτο ημίχρονο αλλά τα γκολ είναι που μετράνε και οι παίκτες του Άρη έκαναν τα πάντα σωστά σε αυτό τον τομέα και αυτό μετρούσε.

Όταν ο Άρης έκανε την ανατροπή, όλα είχαν πάρει το δρόμο τους…

Καλύτερος ο ΠΑΟΚ, πιο αποτελεσματικός ο Άρης και 2-1

Ήταν ένα πολύ περίεργο πρώτο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ να κυριαρχεί, να προηγείται γρήγορα και να χάνει δύο ακόμα μεγάλες ευκαιρίες αλλά ο Άρης ήταν που έκανε την ανατροπή όντας απόλυτα αποτελεσματικός.

Ο Σφιντέρσκι έκανε το 0-1 με κοντινή προβολή στο 11’ μετά από σουτ του Πέλκα και ασταθή απόκρουση του Κουέστα και ενώ ο Μίσιτς σπατάλησε μια τεράστια ευκαιρία, ήρθε η ισοφάριση με γκολ του Λάρσον στο 17’.

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε τον έλεγχο και την υπέρ του κατοχή αλλά συνέχισε να είναι αναποτελεσματικός και το πλήρωσε. Πανάκριβα.

Άχαστο του Σφιντέρσκι, γκολ του Βέλεθ στο 41’ και ανατροπή. Το «Βικελίδης» πήρε φωτιά και η ψυχολογία των παικτών του Ένινγκ εκτοξεύτηκε στα ουράνια.

Ο Άρης είχε πάρει το προβάδισμα και έπρεπε να διαχειριστεί έξυπνα το παιχνίδι για να πάρει τη νίκη.

Απίστευτο λάθος Ζίφκοβιτς και όλα κρίθηκαν

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε ιδανικά για τον Άρη και εφιαλτικά για τον ΠΑΟΚ με τον Ζίφκοβιτς να κάνει απίστευτο λάθος και τον Ροζ να κάνει το 3-1 .

Ο Άρης είχε πετύχει το στόχο του και έδειχνε να ελέγχει για πρώτη φορά το παιχνίδι. Γκολ του Φετφατζίδη, ακυρώθηκε σωστά ενώ ο ΠΑΟΚ απείλησε για πρώτη φορά στο 67’ με μια ακόμε μεγάλη ευκαιρία του Σφιντέρσκι να χάνεται.

Η ομάδα του Ένινγκ συνέχισε να είναι αποτελεσματικός και με υπέροχο σουτ του Σάσα έκανε το 4-1 . Ήταν μια ονειρική βραδιά. 

Ο Μάτος μείωσε στο 77′ αλλά δεν μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.  Ο Άρης νίκησε 4-2, έσπασε το αήττητο του ΠΑΟΚ και πέτυχε μια νίκη τεράστιας σημασίας.

Πλέον με την καλύτερη ψυχολογία συνεχίζει την κούρσα του προς τον τετράδα ενώ ο ΠΑΟΚ πέραν του αήττητου, πιθανόν να χάσει και την κορυφή.

ΑΡΗΣ: Κουέστα, Ρόουζ, Κόρχουτ, Βέλεθ, Δεληζήση, Σάσα, Ματίγια, Γκάμα (90+2′ Μαρτίνες), Φετφατζίδη (89′ Μπα), Λάρσον (65’ Ντουρμισάι) Ιντέγε

ΠΑΟΚ: Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Λημνιός (62’ Μπίσεσβαρ), Μαουρίσιο, Μίσιτς, Βιεϊρίνια (75’ Ντάγκλας Αουγκούστο), Πέλκας, Σφιντέρσκι (72’ Άκπομ)