Οι λυσσώδεις  βομβαρδισμοί της Ουκρανίας το τελευταίο 24ωρο, η ολοσχερής καταστροφή του στρατοπέδου στην πόλη ΜικολάΪφ των 500.000 κατοίκων, η πρόκληση κόλασης στη Μαριούπολη και οι θάνατοι αμάχων σε πολλές περιοχές δείχνουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν το πάει μακριά.

Ουδείς πλέον μπορεί να έχει εμπιστοσύνη για διαπραγματεύσεις σε έναν αδίστακτο πολεμοχαρή ηγέτη, που με μία σειρά προσχημάτων σκοτώνει κόσμο, ισοπεδώνει πόλεις με υπερηχητικούς πυραύλους  και καταστρέφει υποδομές κοινωνικής σημασίας και πολιτισμού.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Οι σκοποί του είναι προφανείς. Άλλωστε τους περιέγραψε μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους κατά τη διάρκεια της φιέστας, που οργάνωσε σε γήπεδο της Μόσχας. Τα κηρύγματά του, σαφώς εθνικιστικά ξεσήκωσαν τα πλήθη, έστω και αν ήταν μεταφερόμενοι χειροκροτητές, που σχημάτιζαν το σήμα Ζ, δηλαδή της εισβολής την Ουκρανία.

Τα πράγματα πλέον ξεκαθαρίζουν. Ακόμη και οι ψεύτικες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ υποδηλώνουν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις. Όλα είναι προσχηματικά. Έχοντας την υπεροπλία θεωρούν ότι αυτή είναι η ευκαιρία να εξαπλώσουν δια του πολέμου και του ολέθρου την Ρωσική Ομοσπονδία, την οποία μερικοί προσομοιάζουν ανοιχτά με την πρώην ΕΣΣΔ.

Απέναντι σε όλα αυτά τι κάνει η δύση; Απολύτως τίποτα. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάϊντεν, της ηγεσίας της Ε.Ε., της Γερμανίας και της Γαλλίας ισοδυναμούν με ένα τίποτα. Όσα και να πουν για δικτάτορα, για παρανοϊκό, για αδίστακτο κακοποιό δεν έχουν σημασία.

Στο βρόντο οι εκκλήσεις του 44χρονου Ουκρανού προέδρου

Όλες οι δραματικές εκκλήσεις του 44χρονου Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάνε στο βρόντο ή μάλλον εξανεμίζονται μέσα στον φοβερό απόηχο των βομβαρδισμών στο Κίεβο και στη Μαριούπολη.

Οι δυτικοί δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι συνασπισμός συμφερόντων και συνάφι υψηλόμισθων αξιωματούχων. Οι Γερμανοί κοιτούν τα συμφέροντά τους, λόγω φυσικού αερίου. Οι Αμερικανοί τα έχουν εξασφαλίσει ήδη. Ο Μακρόν προσπαθεί θα προσποριστεί κέρδη εντυπωσιασμού ενόψει των εκλογών στη Γαλλία.

Ποιος να αντιδράσει; Φοβούνται, λέει, μην ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος και μήπως ο αδίστακτος Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών. Ας το κάνει. Αν και μάλλον παίζει τους δυτικούς ηγέτες κομπολόϊ με τεστ αντοχής και υποχθόνιες μπλόφες. Ένα πεδίο στο οποίο οι πολιτισμένοι δυτικοί ηγέτες είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Και τι ζητάει ο Ζελενσκι; Απαγόρευση πτήσεων. Και γιατί όχι; Τι φοβούνται οι δυτικοί; Μήπως ο Πούτιν βομβαρδίσει και την Πολωνία ή μήπως πάρει σβάρνα τις Βαλτικές Δημοκρατίες, την Μολδαβία και την Σλοβακία;

Και γιατί δεν κάνουν και οι δυτικοί ένα μικρό τεστ αντοχής; Γιατί δεν μεταφέρουν τους πυραύλους S 300 της Σλοβακίας στο ουκρανικό έδαφος και γιατί δεν στέλνουν δύο σμήνη αεροσκαφών F 16 ή kai F 35 πάνω από την Ουκρανία; Ένα μικρό τεστ. Και στο  κάτω – κάτω γιατί συγκεντρώνει τόσα στρατεύματα το ΝΑΤΟ; Τι να τα κάνει αν δεν τα χρησιμοποιεί για μια τέτοια κρίση και για μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή; Μήπως έκανε κάτι όταν κορυφώθηκε η κρίση με την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας; Ούτε μια ανακοίνωση από τον Γιανες Στόλτενμπεργκ.

Πάλι σύνοδο θα έχουν σε λίγες μέρες οι ηγέτες των 30 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, ενώ θα γεμίζουν νεκρούς οι ομαδικοί τάφοι στην Μαριούπολη και οι ξεσπιτωμένες μητέρες δεν θα μπορούν να σκουπίζουν πλέον τα δάκρυα στα τρομαγμένα παιδικά μάτια.

Οι δυτικοί ηγέτες  την ίδια ώρα θα έχουν συσκέψεις, θα κάνουν δηλώσεις και θα ξεστομίζουν παχιά λόγια. Και ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως γράψει ότι ο δυτικός πολιτισμένος κόσμος θυσιάζει την Ουκρανία, ως άλλη Ιφιγένεια της Ευρώπης.