Μπορεί η διοίκηση των δημοτικών βιβλιοθηκών Θεσσαλονίκης να ρίχνει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στους αναγνώστες για την κατάσταση, που επικρατεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πολυόροφο κτίριο της οδού Εθνικής Αμύνης, αλλά οι εικόνες, που είδαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας εκεί μας γέμισαν απογοήτευση και θλίψη.

Διαβάσαμε σε δημοσίευμα του ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την απόσυρση 4.600 βιβλίων από τις προθήκες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης επειδή, λένε, είναι κατεστραμμένα από τους αναγνώστες, που τα δανείζονται, αλλά μάλλον αυτό δεν είναι το μόνο κακό σε αυτό το τεράστιο κτίριο, που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη πνευματική κυψέλη της πόλης.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Δυστυχώς είδαμε ανθρώπους αδιάφορους με μια άνευ προηγουμένου δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που να μην ξέρει ο ένας τι ποιεί ο άλλος, να μην γνωρίζουν αν υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη μεγάλη αίθουσα και που βρίσκονται οι διάφορες εκδόσεις και οι τόμοι του αρχείου των εφημερίδων.

Ανεβοκατεβήκαμε δύο – τρεις φορές μερικούς ορόφους για να βρούμε αυτά, που μας ενδιέφεραν και τέλος φτάσαμε στο …υπόγειο για να δούμε τα μαύρα χάλια, στα οποία βρίσκονταν οι τόμοι των εφημερίδων της “Μακεδονίας” και του “Ελληνικού Βορρά”.

Σκισμένα εξώφυλλα, ξεκολλημένοι πάγκοι, σκόρπια φύλλα και τόμοι σε άναρχη διάταξη συνιστούν μια εικόνα ντροπής για ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο του τόπου, αν λάβουμε υπόψη ότι το περιεχόμενο των δύο αυτών εφημερίδων αποτελούσε επί δεκαετίες την πιο λεπτομερή ιστορία της Θεσσαλονίκης και όλου του Βορειοελλαδικού χώρου.

Είναι ντροπή για τους παλιούς εκδότες, τους διευθυντές και τους συντάκτες των εφημερίδων να βρίσκεται σε τέτοια κατάντια ένα έργο, που χτίστηκε με αγωνία, ιδρώτα και άπειρα ξενύχτια.

Μιλήσαμε με συναδέλφους δημοσιογράφους, αλλά και με άλλους πολίτες, που έχουν επισκεφθεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μας εξέφρασαν απογοήτευση και θλίψη λέγοντας ότι η εποχή μας, όπως φαίνεται, δεν προσφέρεται για να δώσουν οι διοικούντες την πρέπουσα σημασία σε έργα και δράσεις πνευματικού περιεχομένου.

Θεωρούμε συνεπώς ότι αποτελεί άκρως επείγουσα υποχρέωση του όντως δραστήριου Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα να ασχοληθεί με το θέμα και να αποκαταστήσει την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Και αν κάποιοι αναγνώστες δεν είναι προσεκτικοί και τσαλακώνουν ή σκίζουν τα εξώφυλλα χρέος της διοίκησης δεν είναι να τα πετά, αλλά να τα αποκαθιστά, δίνοντας τους τόμους σε βιβλιοδετεία για να ξαναδέσουν τις εκδόσεις, μικρές και μεγάλες.

Θα μπορούσαν να περιοριστούν κάποιες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Δήμου για άλλες εκδηλώσεις και φανφάρες, ώστε να δοθούν τα αναγκαία μικροποσά για να φτιαχτούν αυτοί οι χώροι, που στεγάζουν ένα μεγάλο κομμάτι της πνευματικής δημιουργίας της πόλης και να μην αποτελούν όνειδος για την πόλη και τους επισκέπτες.