Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων για τον κορωνοιο, ξεχώρισα τις τελευταίες μέρες δυο-τρεις φωνές, που έλαμψαν στο γενικότερο σκοτεινό στερέωμα. Δεν μακρηγορώ, για να φθάσω κατευθείαν στο ψητό.

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Η πρώτη φωνή αφορά στο νέο πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου στη Λήμνο και ανήκει στον στρατιωτικό γιατρό Θωμά Λουκά. Είναι μακράν ο Άνθρωπος που θα θέλαμε όλοι να έχουμε δίπλα μας, όχι για να παίρνει την πίεση η να μετράει τον πυρετό μας. Αλλά, γιατί είναι σεμνός, σοβαρός, διακριτικός και περισσότερο ειλικρινής απ όσο… χρειάζεται η εποχή μας.

Αυτός, ο Κύριος, που ξέρει να τιμά το λειτούργημα του, που ξεχώρισε -σαν ευωδιαστό άνθος μέσα στον χειμώνα των ψυχών μας- τόλμησε να θίξει τα θέσφατα μέσα απ τον καταιγισμό των πάσης φύσεως ειδημόνων.

Είπε ότι η χλωροκίνη, ένα ήδη εγκεκριμένο φάρμακο για την ελονοσία,τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αρρώστιες, εμφάνισε θετική επίδραση σε κάποιους ασθενείς που το δοκίμασαν στην Κίνα. Μόλις άκουσε το ελληνικό καταναλωτικό κοινό τις μικρού εύρους θεραπευτικές ιδιότητες του φαρμάκου, έσπευσε κατά κύματα να κάνει ουρές στα φαρμακεία για να προλάβει να το προμηθευθεί.

Ο πρόεδρος των γιατρών της Λήμνου βγήκε αμέσως στα ραδιόφωνα του νησιού και προειδοποίησε τους νησιώτες ότι είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίζουν και να στριμώχνονται για κάτι που δεν είναι επιβεβαιωμένο.Τη στιγμή μάλιστα που όλοι μιλούν για πολύμηνες έρευνες, μέχρι να βρεθεί η ουσία που θα εξολοθρεύει τον ιό..

Αυτή την ώρα, μπροστά στον κατακλυσμό των ειδήσεων και των περιορισμών, το κοινό έχει πραγματικά αντίδραση αγέλης και..σκοτώνεται μόνο στην φήμη ότι βρέθηκε το αντίδοτο η το μη επισημοποιημένο σκεύασμα.

Κάνετε υπομονή, κύριες και κύριοι, όλη η υφήλιος με τα πιο εξελιγμένα ερευνητικά κέντρα έχει πέσει πάνω στα δείγματα και μελετά τις αντιδράσεις για να λάμψει κάποια στιγμή η λύτρωση, το τέλος της πανδημίας και αυτού του ακήρυχτου πολέμου.
(Περιττό να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική παρουσία του καθηγητή και εκπροσώπου του υπουργείου υγείας για τον κορωνοιο Σωτήρη Τσιόδρα, που έχει ..μαγέψει με τη συμπεριφορά του όλο τον πληθυσμό, κάνοντάς τον σε κάθε εσπερινή τηλεοπτική ανακοίνωση να κρέμεται απ τα χείλη του).

Η καθηγήτρια του σχολείου, που “σαρώνει” τα βραβεία

Μια που αναφέρθηκα στη Λήμνο, πρέπει να σταθώ και στη διαδρομή της διευθύντριας του γυμνασίου Λιβαδοχωρίου, της Χαριτίνης Φωτοπούλου.

Η μικροκαμωμένη και πανέξυπνη φιλόλογος έχει να επιδείξει θαυμαστές δραστηριότητες  των μαθητών της που καθοδηγεί τα τελευταία χρόνια. Παραθέτω συνοπτικά μερικές από τις δράσεις  και επιτυχίες των παιδιών.

Πρώτο διεθνές βραβείο στο διαγωνισμό μικρού μήκους ταινιών που έγινε φέτος στην αρχαία Ολυμπία με θέμα το μπούλινγκ και τις διακρίσεις.

Συμμετείχε με την θεατρική ομάδα του σχολείου στο φεστιβάλ αρχαίου δράματος  των Συρακουσών, και με ένα μέρος  μαθητών στο Κράσνονταρ της Ρωσίας με πολιτιστικό πρόγραμμα.

Επίσης έλαβε πρώτο βραβείο πανελλήνιου διαγωνισμού ζωγραφικής του υπουργείου υγείας, πρώτο βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ, βραβείο φωτογραφίας,σκηνοθεσίας και μοντάζ και δεύτερο βραβείο αφίσας στο μαθητικό διαγωνισμό για την ταινία ¨Φιλοκτητης-ξένη γη¨ και πολλά αλλά εξωσχολικά προγράμματα.Τωρα προετοιμάζουν δυο θεατρικα σχέδια, πρωτότυπα, που βασίζονται σε μαρτυρίες κατοίκων της Λήμνου.
Γιατί, υπάρχουν και σε ένα ακριτικό νησί άνθρωποι που ξεχωρίζουν. Άνθρωποι με εντιμότητα και όρεξη για δουλειά.