Σαν να μην έχει τέλος αυτό το ραδιοτηλεοπτικό, άμα και διαδικτυακό σφυροκόπημα της κοινής γνώμης για την αποτρόπαια πράξη του βιασμού της 24χρονης κοπέλας από τον Λαγκαδά με σχόλια, ζωντανές συνδέσεις και περικοκλάδες, με σενάρια και υποθέσεις, που πλέκονται από ειδήμονες και μη περί τις δικαστικές διαδικασίες. 

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Όλοι τρέχουν για δημοσιότητα. Και καλά οι δικηγόροι, που ως ένα βαθμό εκ καθήκοντος μπορούν να δώσουν μια εικόνα της δικαστικής διαδικασίας, αλλά εδώ εισέρχονται οι πάντες. Από ακτιβιστές, λέει του διαδικτύου, αντιεξουσιαστές διαδηλωτές, συλλογικότητες, ψυχολόγους και δημάρχους μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και μέλη του κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση. Μόνο το Μαξίμου δεν έβγαλε ακόμα διάγγελμα.

Σίγουρα ο αποτρόπαιος βιασμός μιας κοπέλας είναι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που πρέπει να καταδικάζεται από όλους. Να καταδικάζεται και να αποτελεί θέμα βαθύτερου προβληματισμού για να ευαισθητοποιηθούν οι συνειδήσεις και να ξεκαθαρίσουν οι νέοι άνθρωποι, αγόρια και κορίτσια τους κανόνες, που διέπουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μέχρι ποίου σημείου φτάνει η αμοιβαιότητα στην ερωτική σχέση και από που αρχίζει η άσκηση πολύμορφης βίας. Τι αποτελεί οικειοθελή συνεύρεση και τι προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Να τα μάθουν οι νέοι όλα αυτά από τους γονείς, τους κοντινούς συγγενείς και ίσως από τους δασκάλους, ώστε να μην φτάνουμε μέχρι του σημείου εκδήλωσης κτηνωδών ενστίκτων.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να κάνουμε μια υπόθεση βιασμού κορυφαίο θέμα σε δελτία ειδήσεων και σε εκπομπές, ως να πρόκειται για ελκυστικό ανάγνωσμα, που διεγείρει ένστικτα τύπου κλειδαρότρυπας και εμπορεύσιμο είδος, που θα φέρει τηλεθέαση.

Και δημιουργείται έτσι ένα ρεύμα μέσα στην κοινωνία, που αρχίζει με επιβεβλημένη συμπαράσταση στο θύμα του βιασμού, όπως συνέβη και στην περίπτωση του metoo, αλλά στη συνέχεια αξιοποιείται επικοινωνιακά και εμπλέκονται οι πάντες και φυσικά η πολιτική από πολλές πλευρές.

Και δικαίως ο πολίτης διερωτάται:

Καλά η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη; Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές στη Θεσσαλονίκη δεν ξέρουν την δουλειά τους; Χρειάζονται παρεμβάσεις άνωθεν, από Άρειο Πάγο και εισαγγελέα εφετών για να υποδείξουν την σοβαρότητα της υπόθεσης; Χρειάζονται δηλώσεις υπουργών και αφίξεις στο Τμήμα του Λευκού Πύργου για δηλώσεις στις κάμερες; Αμάν πια…

Αυτές δε οι αναφορές περί μεγάλου κυκλώματος μαστροπών στη Θεσσαλονίκη με αφορμή μια κατάθεση περί κυκλοφορίας εκδιδομένων γυναικών στα ξενοδοχεία, είναι μάλλον για αφελείς, λες και στην Αθήνα κυκλοφορούν μόνο νεάνιδες παρθεναγωγείων στην οδό Αθηνάς, για να θυμηθούμε τις μπαλάντες του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι.

Ας ρίξουν μια ματιά οι δήθεν ερευνητές ρεπόρτερ και οι ταχυδακτυλουργοί του διαδικτύου, άμα δε και οι αστυνομικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, να δουν πόσες κυρίες – συνοδοί πολυτελείας αγρεύουν πελάτες στο κλεινόν Άστυ και πόσες στην παραβαρδάριο περιοχή.

Φτάνει πια η υποκρισία εν ονόματι της εμπορίας των θεαμάτων προς ευρεία κατανάλωση, από επαγγελματίες του είδους και από όσους πασχίζουν να αρπάξουν ένα κομμάτι δημοσιότητας για να καρπωθούν συν τοις άλλοις και πολιτικά οφέλη.