*** Φουλάρεις με 130 ευρώ στον Φοίνικα, ενώ πέρσι την ίδια εποχή γέμιζες το ρεζερβουάρ με 90 ευρώ και τραβάς κατά τον νότο ή μάλλον νοτιοδυτικά δια της Εγνατίας οδού με θετική ένδειξη ότι ακόμη τα διόδια της Χαλάστρας είναι στα 1,20 ευρώ. Η ίδια καλή εικόνα σε όλο το μήκος της Εγνατίας με τις τιμές των διοδίων να κινούνται στα γνωστά – λογικά επίπεδα (τρόπος του λέγειν).

*** Σαν μπεις στην Ιονία όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Τρως ένα γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι στου Τριανταφύλλου, παρακάμπτοντας την Εγνατία, προκειμένου να αντισταθμίσεις την πίκρα, που έρχεται από τις τιμές των διοδίων παρακάτω. Μετά λες “δεν  τρώω και ένα ακόμη, για καλό και για κακό;” Και συνεχίζεις προς Άρτα. Εδώ παίζουν τα τριάρια, τουέστιν τα διόδια 3,20 μέχρι 3,95 παντού. Σε κάθε πόλη και κωμόπολη δίπλα στην Ιονία έχουν βάλει διόδια. Οπότε λες στο ευρώ Ιονία σου η μνήμη…

*** Το τραγελαφικόν δε του θέματος είναι στο Μεσολόγγι. Είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, γνωστή τοις πάσι από την ηρωική έξοδο, που δεν έχει έξοδο… Ε ναι το Μεσολόγγι δεν έχει έξοδο. Κοντεύεις να φτάσεις στο Ευηνοχώρι και τότε βλέπεις έξοδο προς Μεσολόγγι. Καταβάλλεις το αντίτιμο εξόδου δύο ευρώ και ανοίγει η μπάρα για να δεις τα αγαπημένα σου σάλτσινα… Και τώρα σκέφτεσαι πικραμένος, “καλά που έφαγα και το δεύτερο μπακλαβαδάκι”..

*** Ανεβαίνοντας προς το χωριό διαπιστώσεις ότι παράλληλα με την Ιονία έχουν φτιάξει δρόμο, αλλά μόλις περνάς το καίριο σημείο η παρόδια οδός δεν συνεχίζεται. Μην ξοδέψει λίγα παραπάνω η εταιρία και διευκολύνει τον αγροτικό κόσμο, όσους έχουν μείνει ακόμη στο χωριό, καμιά δεκαριά άτομα δηλαδή. Και μιλάω για το “καίριο σημείο”, διότι εδώ η τοποθεσία λέγεται ¨Καυλωμένος”, ένθα και η γνωστή πηγή, από όπου πίναμε νεράκι ως πιτσιρικάδες. Με το συμπάθιο κιόλας, αλλά η ονομασία είναι πατροπαράδοτη και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Εδώ λοιπόν βρήκαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας να σταματήσουν την ασφαλτοστρωμένη παρόδια οδό, αφήνοντάς σε με την κ…λα.
*** Σκέφτομαι να προτείνω στον Δήμο να ανακαινίσουμε την πηγή, να την διαμορφώσουμε κατάλληλα για να γίνει επισκέψιμος χώρος με παγκάκια κ.λ.π. Να βάλουμε μάλιστα και μια ωραία πράσινη ταμπέλα επί της Ιονίας οδού, που να γράφει “Προς πηγή Καυλωμένου”. Φαντάζομαι ότι οι μισοί νεο-Έλληνες θα σταματούν για νεράκι. Ίσως έτσι αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

*** Κατά τα άλλα τα χωριά μας το καλοκαίρι είναι μια χαρά. Παίρνουν ζωή. Τα Σαββατοκύριακα σου έρχονται μυρωδιές από ψητά, κοντοσούβλια και κοκορέτσια. Πίνουν και κα΄να τσιπουράκι οι φίλοι μας, ενώ οι πιο νέοι, απελευθερωμένοι πλέον από ταμπού και οπιισθοδρομικές αντιλήψεις κάνουν σχέσεις με κοπέλες ανοιχτά. Πολλοί προχωρούν και σε ωραίους γάμους, που τους βλέπεις και χαίρεσαι. Και παιδάκια βλέπεις με ικανοποίηση, παίρνοντας ελπίδες ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο πληθυσμός της χώρας.

(Η συνέχεια στο επόμενο με εμπειρίες από Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Ολυμπία Οδό, Λουτράκι και Λούτσα).

Ο Σχολαστικός