Θετικές εντυπώσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον διεθνή χώρο άφησε ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετώπισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και η ταυτόχρονη τεκμηριωμένη ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων. 

Η θετική εικόνα δεν προκύπτει μόνο από τα όσα είπε ο κ. Δένδιας υπερασπιζόμενος το διεθνές δίκαιο, που αποτελεί το “ευαγγέλιο” της διεθνούς κοινότητας, αλλά και από το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός γνωρίζει άριστα το περιεχόμενο των συνθηκών και των ιστορικών κειμένων, με βάση τα οποία έχει διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ως έγκριτος νομικός με διεθνή εμπειρία ο Ν. Δένδιας με εξαιρετική ευχέρεια λόγου έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις, όχι ευρισκόμενος σε οργή, αλλά με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επίγνωση της στάσης του, δεδομένου ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν απήχηση τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ, στον Αραβικό κόσμο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Είναι  πολλοί αυτοί, που αναρωτιούνται γιατί απασφάλισε ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ήταν μια «έκρηξη οργής» για την τουρκική επιθετικότητα και την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή μήπως μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεδομένης της αμετανόητης τουρκικής ρητορικής για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, επέκταση της «γαλάζιας πατρίδας» μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και έναρξη σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης που δήθεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Άγκυρας βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου;

Μάλλον το δεύτερο ισχύει αφού ο κ. Δένδιας αισθάνθηκε ισχυρός μέσα στην Άγκυρα, έχοντας αφ΄ενός μεν την εν λευκώ εξουσιοδότηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφ΄ετέρου τον ευνοϊκό διεθνή παράγοντα για την Ελλάδα ύστερα από τα ατοπήματα του Ερντογάν στα θέματα των εξοπλισμών με ρωσικούς πυραύλους, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σύμβασης για τις γυναίκες και την προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Δεν ήταν μια οργισμένη αντίδραση αυτή του Έλληνα υπουργού, αλλά μια στάση πυγμής, την στιγμή, που αισθάνεται ότι έχει το δίκιο με το μέρος του και αυτό γίνεται κατανοητό από όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Προφανώς αυτή η στάση θα συνεχιστεί και στις επόμενες φάσεις με σημαντική πιθανότητα να υποχρεωθεί η Άγκυρα σε αναδίπλωση για ορισμένα θέματα, που άπτονται του διεθνούς δικαίου αν θέλει να μην μείνει στο περιθώριο των διεθνών διπλωματικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή της Τουρκίας με επανάληψη των περσινών πειραματισμών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με σεισμικές έρευνες από ωκεανογραφικά σκάφη και περιπολίες γύρω από ελληνικά νησιά θα είναι παρακινδυνευμένη και δεν θα αποδώσει οφέλη στον Ερντογάν, αφού και οι δικοί του μέσα στην Τουρκία έχουν καταλάβει γιατί κάνει τους παλικαρισμούς…

Βιογραφικά στοιχεία του Ν. Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε το 1961 στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.Είναι παντρεμένος με τη Δάφνη Λάλα και έχει δύο γιούς, τον Σπύρο και τον Στέφανο.