Τον Ιούνιο θα γίνουν τελικά οι εκλογές στην Γαλλία. Μετά τον άδοξο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, όπου οι Γάλλοι ψηφοφόροι υποχρεώθηκαν σε τελετές
αυτοκαθαρισμών και υπό την απειλή του ιού, προσήλθαν κούτσα-κούτσα ν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο πρόεδρος Μακρόν είπε και ελάλησε: Αναβολή τριών μηνών. Και οι υποψήφιοι -ειδικά των μεγάλων πόλεων, γύρισαν σπίτια τους για να ακονίσουν τα μαχαίρια τους, ελπίζοντας νίκη στο δεύτερο γύρο.

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Η πρώτη φορά της περασμένης Κυριακής σφραγίστηκε από το ποσοστό ρεκόρ της αποχής, που έφθασε στο 57 ο/ο. Επίσης σημαδεύθηκε από τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας, όπως ανοιχτές κουρτίνες στα παραβάν, ένα μέτρο απόσταση ανάμεσα σε όλους, κάθε ψηφοφόρος είχε το προσωπικό του στύλο και βέβαια μανδηλάκια  με αντισηπτικά υγρά στην πρώτη γραμμή. Αλλά, οι δυσκολίες ξεπεράσθηκαν. “Θα διασφαλίσουμε τη συνέχεια της δημοκρατικής μας ζωής και των θεσμών μας”, είπε ο πρόεδρος και το τήρησε.

Το 64 ο/ο των Γάλλων επιδοκίμασε την απόφαση.Και οι Γάλλοι άρχισαν να χορεύουν σε μια γενική παραζάλη, όπου το μανδηλάκι του αρχιχορευτή το κρατούσε ο πρόεδρος με απαράμιλλη στωικότητα.
Πάνω από 47 εκατομμύρια Γάλλων κλήθηκαν να μπουν στον χορό και χόρεψαν, παρά τα άσχημα μαντάτα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση, σχετικά με το άμεσο κλείσιμο
καφέ, εστιατορίων, κλαμπ, κινηματογράφων και όλων των “μη απαραίτητων” για τη δημόσια ζωή χώρων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του κορωνοιού είναι επικίνδυνα γρήγορη και πολύ ανησυχητική, ότι τα κρούσματα κάθε τρεις μέρες διπλασιάζονται,  ότι η τηλεεργασία των δημοσίων υπαλλήλων είναι υποχρεωτική κλπ.
Έτσι, θεωρητικά επέπλευσαν τα “κίτρινα γιλέκα” και οι καθιερωμένες σαββατιάτικες εξορμήσεις τους, εξαγνίσθηκαν οι διάσπαρτες φωνές που μιλούσαν για …
Μακρονμανία και κυρίως ξαναθόλωσε το τοπίο για σίγουρη κυβερνητική ήττα. Ο Μακρόν έχει φαίνεται και άλλους άσους στο μανίκι του -εκτός από τους δυο υπουργούς  που εξελέγησαν ήδη στον πρώτο γύρο.
Γιατί, στο Παρίσι τουλάχιστον, η μακρονική Ανιές Μπουζίν  ήρθε τρίτη και καταϊδρωμένη  (17,26 ο/ο),  παρά την ιατρική της ιδιότητα.

Στην γαλλική πρωτεύουσα, πρώτη  αναδείχθηκε η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό (29,33) και διατήρησε το δικαίωμα να διεκδικήσει πάλι τη δημαρχία από την δεξιά Ρασίντα Ντάτι (22,72), που υπόσχεται – τι άλλο; – περισσότερη ασφάλεια.

Θα ξαναδούμε τα μαλλιοτράβηγματα τον Ιούνιο…