Αναπολούσα τις στιγμές που είχα ζήσει, πριν ένα χρόνο, στο Ακουάριουμ στο Παρίσι, όπου μια τεράστια ουρά από γυναίκες περίμεναν υπομονετικά να θαυμάσουν τα έργα του πασίγνωστου υποδηματοποιού Λουμπουτέν, με τις κόκκινες σόλες.

Ήταν εκεί, κάτω από ένα κρύο που περόνιαζε, όλη η γυναικεία αντίδραση από αυταρέσκεια έως υστερία, παρατεταμένη σε μια ατελείωτη σειρά, έξω από τις βιτρίνες του μουσείου, που για την περίπτωση είχε μεταμορφωθεί σε έκθεση της συλλογής και της πολιτείας ενός ακριβοπληρωμένου σχεδιαστή.

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Ε, λοιπόν, οι σχετικές εικόνες δεν έχουν με τίποτα να συγκριθούν με την αχαλίνωτη φαντασία κάποιων μετρ, που δεν ξέρουν τι να κάνουν για να πηδήσουν τα εμπόδια που επιβάλλουν οι…σκληρές εποχές μας. Να αρχίσουν από τη νέα μόδα που υποδαυλίζουν έντεχνα οι διάφοροι ιστότοποι, λόγω των εορτών.

Όπως για παράδειγμα, λάνσαραν την ιδέα ” στολίστε τα γένια αντί το δένδρο σας”, και
αμέσως εμφανίσθηκαν διάφοροι καλοθελητές που είχαν μπάλες, χιόνια και φωτάκια στα γένια τους, προβάλλοντας μια άλλη ιδέα της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας -κολλημένης στο πηγούνι των ανδρών.

Αλλά, πάμε και στην αμηχανία των ζαχαροπλαστών, που σκέφθηκαν να κάνουν μόδα τα γλυκά και τις τούρτες, συνδυάζοντας χρώματα και σχέδια με ανάλογα σχήματα από σοκολάτα η από τριμμένο αμύγδαλο. Ο,τι τους κατέβει στο μυαλό των τεχνιτών της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής.

Ένα μοκασίνι δίπλα σ ένα εκλέρ του ίδιου σχήματος. Και τα δυο να υγραίνουν το στόμα από ρέοντα σίελο..Τέτοια φαντασία ούτε οι κανίβαλοι του Τραμπ , που μπήκαν στο αμερικανικό Καπιτώλιο, δεν είχαν. Εκεί τουλάχιστον είδαμε κέρατα βούβαλου, προβιές ζώων, αστερόεσσες στα μέτωπα και κάθε λογής βλακεία, να εμφανίζεται ως δήθεν ιστορική στιγμή !

Και ερχόμαστε στις τάσεις της μόδας, όπως παρουσιάζονται λόγω λοκντάουν σε διαφορετικές παραλλαγές και ποικίλες πασαρέλες. Έτσι, η μόδα του 2021 πέρασε από τους δρόμους στα σπίτια μας και πιο ειδικά στις οθόνες.

Η εξάπλωση της πανδημίας οδήγησε τη μόδα σε άλλες κατευθύνσεις. Τώρα, τα κατάλληλα
ρούχα είναι παντελόνια με λάστιχο και η οποιαδήποτε σειρά είναι σε στιλ αθλητικής προπόνησης (φόρμες,μπλούζες με κουκούλα,κολάν κλπ). Η αίσθηση της άνεσης και της οικειότητας εκτοπίζει την αναζήτησή εντυπωσιακής φιγούρας που εμφανίζεται στους δρόμους των πόλεων.

Εξάλλου, τα ρούχα δεν ράβονται τώρα, αλλά καλλιεργούνται με ένζυμα και μύκητες..Πρόκειται για ρούχα φτιαγμένα από λειχήνες η από ίνες μεταξιού από πρωτεΐνες αράχνης…

Τι άλλο θα δούμε και τι θ ακούσουμε.. Εδώ στην Ελλάδα, οι νέες τάσεις έχουν ξαφνικά πλημμυρίσει τις τηλεοράσεις με τα σόου, όπως αυτό “Σταιλ ον δε ροκς”, που θολώνει το τοπίο της μόδας στην εποχή μας η το ριάλιτι που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής φωτογραφίσεων σε μοντέλα για σχεδιαστές η για εταιρίες ένδυσης..
Αλλά και άλλες εκπομπές προαλείφονται να εκθειάζουν τη θεραπεία της κατανάλωσης, μήπως και κλέψουν λίγη δόξα σε πόντους ακροαματικότητας.

Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε…