Θα έλεγα ότι θεωρώ εαυτόν ανήμπορο να βοηθήσει έστω τηλεφωνικά την έκκληση του θεόρατου θεριού που βρίσκεται αποκλεισμένο σε μια μονώροφη κατοικία πάνω στο δρόμο στην Καλλιθέα της Λήμνου.

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Πρόκειται για εμβληματική φυσιογνωμία του νησιού που έχει χαρακτηριστεί και ως σοφός. Αρκεί να φανταστούμε ότι ήταν επί πολλά χρόνια στέλεχος του πάλαι ποτέ Λημνιακού Βήματος, της εφημερίδας που έδρεψε τοπικές δάφνες πριν κλείσει για τους γνωστούς λόγους.
Λοιπόν ο και σκιτσογράφος της εφημερίδας Γιώργος Β. είναι εδώ και ένα χρόνο, σχεδόν εγκλωβισμένος μόνος στα λίγα τετραγωνικά του σπιτιού του – καθώς η γυναίκα του βρίσκεται υποχρεωτικά στην Αθήνα – και χτες μου εξέπεμψε τηλεφωνικά SOS λέγοντας παρακλητικά –
“Νίκο βαρέθηκα. Φοβάμαι και την σκιά μου. Δεν αντέχω άλλο. Στην αρχή νόμιζα ότι θα τον καταπολεμήσω τον άγνωστο εχθρό, αλλά τώρα με εγκατέλειψαν οι δυνάμεις μου. Δεν έχω έμπνευση πλέον”.
Ένα από τα σκίτσα του Γιώργου με επισήμανση των προβλημάτων της Λήμνου.
Μπήκα στην γραμμή να τον παρηγορήσω αλλά αδύνατον. Σκέφτηκα και του είπα: “Γιώργο κάνε κάτι χριστουγεννιάτικο μέρες που είναι”.
Αυτό ήταν. Ταράχτηκε. Ο Γιώργος, ο φίλος μου, άστραψε και βρόντηξε.
“Δεν είσαι καλά. Αν αναρτήσω κάτι τέτοιο θα έρθουν έξω από το σπίτι μου και θα πετροβολήσουν τον ιδιοκτήτη. Αρκετά μέχρι τώρα τους κρατώ σε απόσταση. Είσαι και εσύ, χαζοχαρούμενος. Εδώ τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Αφού σκέφτομαι να τα παρατήσω όλα ήσυχα και ωραία”.
Προσπαθώ να τον παρηγορήσω ρίχνοντας στο …τηλεφωνικό τραπέζι νέες ιδέες. Αδύνατον. Η περίπτωση πλησιάζει στην απόγνωση.
Ο Γιώργαρος ή Ρετζινέλος όπως εύστοχα τον αποκάλεσε η Μισέλ, δεν είναι περίπτωση που θεραπεύεται εύκολα.
“Βρε, του λέω, υπάρχουν λύσεις όπως η εξάπλωση των παζλ στον καιρό της καραντίνας. Το διάσημο παιχνίδι προσφέρει διασκέδαση ψυχαγωγία και φυσική εκτόνωση σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Οι παραγωγοί παζλ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της επιδημιολογικής κρίσης, βλέποντας τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 400% !”
Τι ήθελα να το πω? Η σημερινή πραγματικότητα σε ένα ακριτικό νησί είναι δέκα φορές χειρότερη λόγω καραντίνας και φόβου.