Οι περισσότεροι τρόμαξαν με τα νέα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με καταγραφή 1690 κρουσμάτων, από τα οποία τα 540 στη Θεσσαλονίκη. Μερικοί άρχισαν να βλέπουν εφιάλτες και κλείστηκαν στα σπίτια. Οι επαγγελματίες θρηνούν και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, γυμναστηρίων κ.λ.π. έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ποιος το περίμενε ότι θα είχαμε στη Θεσσαλονίκη 540 κρούσματα σε ένα 24ωρο; Μόνο ο πρύτανης του Αριστοτελείου Νίκος Παπαϊωάννου δεν εξεπλάγη. Είχε μετρήσει με την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ ποσότητα ιϊκού φορτίου στα λύματα, που έδειχνε αύξηση κρουσμάτων κατά 500%. Και το είχε πει ο άνθρωπος πριν από μια εβδομάδα. Και τώρα λέει ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε νέα αύξηση 500%, όπερ θα σημαίνει ότι τα κρούσματα σε ένα 24ωρο θα δεκαπλασιαστούν και μπορεί  να ξεπεράσουν τις 3.000, μόνο στη Θεσσαλονίκη.

«Εάν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά στο συγκρότημα, είναι τουλάχιστον 10.000», επισήμανε  ο πρύτανης με βάση την έρευνα στα λύματα της πόλης που διενεργεί το Αριστοτέλειο και λειτουργεί ως προπομπός της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τα λέει ο πρύτανης, αλλά ποιος τον ακούει; “Σιγά μην ξέρουν οι επιστήμονες τι τους γίνεται; Σιγά μην δεν τα έχουν πιάσει οι γιατροί στα νοσοκομεία για να λένε ότι οι θάνατοι οφείλονται στον κορωνοϊό…” Ακούς τέτοια από διάφορους τύπους γύρω σου και φρίττεις. Και δεν είναι μόνο ότι λένε τέτοιες ηλιθιότητες, αλλά τις δείχνουν και στην πράξη.

Πηγαίνεις σε λαϊκή της Καλαμαριάς και βλέπεις αρκετούς να έχουν την μάσκα στο πηγούνι… Ακόμη και οι ξύπνιοι μικροπωλητές στους πάγκους. Βλέπεις τον άλλο, άνω των 65 ετών, να έρχεται κορδωμένος και καμαρωτός αγνοώντας τα μέτρα προστασίας για να αγοράσει μπρόκολα και κουνουπίδια. Προκαλεί τους πάντες γύρω του και πλησιάζει στον άλλο πάγκο. Και ω της εκπλήξεως ούτε η κυρία του πάγκου φοράει κανονικά την μάσκα, αλλά την έχει και η ίδια στο πηγούνι.

Στους τέσσερις οι δύο έχουν την μάσκα κάτω από το πηγούνι…

Διαμαρτύρεσαι για την θλιβερή εικόνα και πέφτουν να σε φάνε. Μαζεύονται και άλλοι “λαϊκάριοι” από γύρω και αρχίζουν τις απειλές. Κοντεύεις να φας και ξύλο. Αυτή είναι η κατάντια μας. Επικρατεί η ασυδοσία των ανοήτων, των ανενημέρωτων και των οπαδών της ψευτομαγκιάς, που ενίοτε εξελίσσεται και σε κοινωνικό τραμπουκισμό.

Δεν έχει δίκιο ο πρύτανης, αλλά έχει ο “λαϊκάριος”, που ποιος ξέρει με τι μέσα πήρε την άδεια για την λαϊκή αγορά και τις είδε τι διάολο μας ταίζει, αφού η ασυδοσία στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα δεν έχει όρια. Εδώ φτάσαμε. Να επικρατούν οι ψευτόμαγκες, που δεν έχουν περάσει ποτέ ούτε έξω από βιβλιοπωλείο.

Μου το έλεγε και μια φίλη φαρμακοποιός, που δεν μπόρεσε να πείσει έναν τραμπούκο ιδίων προδιαγραφών να φορέσει μάσκα για να μπει στο φαρμακείο. Ήταν κατά της μάσκας, παρότι υπέρβαρος, αλλά και  αγύριστο κεφάλι. Αναγκάστηκε να βγει από το φαρμακείο η κοπέλα για να του κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο… Και σχολιάζαμε, λέγοντας ότι θα μας πουν και ρατσιστές γιατί αντιδρούμε σε συμπεριφορές ανθρώπων τοιούτου επιπέδου.

Εδώ φτάσαμε. Να καταστρέφονται όλα γύρω μας, να απειλείται άμεσα η υγεία συνανθρώπων μας και εμείς να παρακολουθούμε ανήμποροι τους ξεμάσκωτους ψευτοτραμπούκους και τους τρελαμένους νεαρούς, που κάνουν πάρτι στα Λαδάδικα και στο Πανεπιστήμιο, συνωστιζόμενοι εν μέσω αλαλαγμών.

Και οι αρχές που είναι και τι κάνουν; Η αστυνομία, που είναι μάλιστα συντονισμένη με την Δημοτική τοιαύτη, που βρίσκεται; Χαμπάρι δεν πήρε για το πάρτι στα Λαδάδικα; Ή μήπως είναι αρκετές οι δηλώσεις περί ανησυχίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, που λένε ότι πασχίζουν για την Θεσσαλονίκη και ζητούν σχέδιο στήριξης; Πάλι δηλώσεις;

Όταν η πολιτεία είναι ανίκανη να επιβάλει τα μέτρα, που ψηφίζονται και αποφασίζονται, όταν οι τοπικές αρχές παρακολουθούν απαθείς, τότε θα επικρατούν οι τραμπούκοι, οι θρασείς, οι ανόητοι και οι εμμονικοί. Συνεπώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας…