*** Έξαλλος έχω γίνει με την περίπτωση 56χρονου Αλβανού, κρατουμένου στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, που καταγγέλθηκε για τον βιασμό μιας 22χρονης φοιτήτριας στην παραλία, κοντά στο ξενοδοχείο, όπου εργαζόταν η κοπέλα. Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία, που διέπραξε στην Αθήνα το 2007, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Και καλά τι δουλειά έχει στις αγροτικές – ανοιχτές φυλακές ένας ισοβίτης; Γιατί να βρίσκεται σε ημιελεύθερο καθεστώς; Πάμε καλά; Ή μήπως έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα;
*** Που θα βγει αυτή η κατάσταση με το άλλο καθεστώς, που επικρατεί στις δικαστικές διαδικασίες για όσους συλλαμβάνονται στο πανεπιστήμιο και στα πέριξ στέκια για τα επεισόδια και τις συμπλοκές με αστυνομικούς; Προσαγωγές, συλλήψεις, εισαγγελέας, αυτόφωρο, αναβολή, ελεύθεροι και ξανά – μανά τα ίδια με Μολότοφ και πάρτι στους χώρους του πανεπιστημίου.
*** Και καλά βιβλιοθήκη δεν θέλουν, άρα δεν είναι φοιτητές, τότε τι δουλειά έχουν στο πανεπιστήμιο; Και τι είναι ο χώρος της Πολυτεχνικής; Υπαίθρια ντίσκο η κλάμπ της Μυκόνου; Και τα παιδιά των καταλήψεων και της αντιστασιακής – ανατρεπτικής – αντιεξουσιαστικής κουλτούρας τι σχέση έχουν με τα ουίσκι – κόλα, τις βότκες -λέμον, τις γερμανικές μπίρες και τα μοχίτο; Μήπως κάποιοι κονομάνε εδώ; Μήπως το θέμα θέλει πιο πολύ ψάξιμο κύριοι της πρυτανείας, της ΕΛ.ΑΣ. και της εισαγγελίας;

*** Καλά τα είπε ο πρωθυπουργός και στις Βρυξέλλες, βρίσκοντας στήριξη από τον Μακρόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνέντευξη τύπου όμως ήταν λίγο σφιγμένος και αμήχανος. Τον περίμενα πιο δυναμικό και αποφασιστικό απέναντι στους χαρακτηρισμούς του Ερντογάν. Είπε ότι “δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στους χαρακτηρισμούς”, αλλά μάλλον χρειαζόταν και κάτι παραπάνω του στυλ “σε χαρακτηρισμούς αυτού του επιπέδου”…

*** Όλα καλά κι όλα ωραία με την λαμπρή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά. Όλοι χαρήκαμε, καθώς ο προκαθήμενος του ορθόδοξου κόσμου είναι άξιος σεβασμού και εκτίμησης, όχι μόνο για το κορυφαίο εκκλησιαστικό αξίωμα, αλλά και για την ανθρωπιά και την κουλτούρα του. Πολύς κόσμος πήρε την ευλογία του και αισθάνθηκε εσωτερική ανάταση.
*** Υπήρξαν βέβαια και μερικές υπερβολές, όπως αυτή με τα πυροτεχνήματα στην πλαζ της Αρετσούς, όπου τα Απολυμαντήρια. Ορθώς έγινε η εκδήλωση και τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τις 22.000 ψυχές των προσφύγων, που χάθηκαν πριν φτάσουν στον προορισμό τους, συγκινητικά τα λόγια του Πατριάρχη, αλλά οι φλόγες και οι καπνοί μάλλον δεν είχαν θέση σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, με βαρύ συναίσθημα.
*** Μερικοί μίλησαν για το κόστος των διαφόρων διοργανώσεων και της καλλιτεχνικής εκδήλωσης στο Παλατάκι. Ακούσαμε για κάτι ποσά, αλλά δεν μεμψιμοιρούμε. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει βαρύνουσα σημασία και είναι μοναδικό γεγονός. Άλλωστε το ότι άνοιξε ο χώρος στο Παλατάκι για μια όμορφη εκδήλωση είναι στα πολύ θετικά. Μακάρι και στο μέλλον να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και επιτέλους να ανοίξει σε μόνιμη βάση αυτός ο υπέροχος χώρος για το καλό της κοινωνίας και του πολιτισμού.
*** Διαβάζω για κλοπές κοσμημάτων και πολύτιμων ειδών στη Μύκονο. Μεταξύ των θυμάτων και κάποιες κυρίες εξ Αθηνών, με χρυσοποίκιλτα κολιέ, μπριγιάντια, δαχτυλίδια και άλλα κρεμαστάρια. Πλάκα έχει, που με αφορμή τις κλοπές προβάλλονται στα κανάλια οι εν λόγω κυρίες ώστε να μην χάνουν ούτε λεπτό από δημοσιότητα.
*** Ναι αλλά, έλα που πλέον όλοι ξέουν πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός…

Ο Σχολαστικός