Αν φθάσω και γίνω 100 χρόνων, πως θα είναι ο κόσμος, τότε; Αν τον Ιανουάριο του 2049 οι φίλοι μου -όσοι επιβιώνουν, τέλος πάντων- συγκεντρωθούν και μου κάνουν την…έκπληξη με τούρτα και κεράκια τραγουδώντας “Χάπι μπέρθντει” με τις άγριο φωνάρες τους; Κι εγώ, βαρυγκομώντας θα τους λέω “πιο σιγά μας ακούνε ως το πεζοδρόμιο…”
Και θα έχω αφήσει γένια κατάλευκα και θα έχω ένα φθηνό μπαστούνι από το Λιντλ και ένα μαντηλάκι από τον Μασούτη για ποσετ στη ρόμπα του μπάνιου και αλλά τέτοια διακοσμητικά για την επέτειο…Για φανταστείτε…
Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης
Η μάλλον ας αφήσουμε να φανταστούν άλλοι.Όπως στο ειδικό τεύχος του Νουβέλ Ομπσεβατέρ όπου οι μελλοντολόγοι και άλλοι ειδήμονες προσπαθούν ν αναπαραστήσουν τον κόσμο του 2049, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του σήμερα.
Δηλαδή, που θα κοιμόμαστε,πως θα δουλεύουμε,πως θα μετακινούμαστε, τι θα τρώμε, και πως θα επικοινωνούμε, μετά από 30 χρόνια..Ωραία ιδέα.Για όσους έχουν υπέρμετρη φαντασία. Και για όσους αρέσκονται να διασκεδάζουν με τα μελλούμενα.
Διότι κάθε προηγμένη τεχνολογία δεν είναι απαραίτητα προοδευτική, διότι οι αβεβαιότητες που επισύρει η εποχή μας συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ, που δύσκολα μπορεί να συναρμολογηθεί σ ένα σημερινό τραπέζι. Και μάλιστα με την αφορμή μιας σπάνιας πανδημίας, που σαρώνει απ τη μια άκρη ως την άλλη όλη την υφήλιο.
Ποιο θα είναι το αντικείμενο;Να εξερευνήσουμε τα σενάρια του μέλλοντος, μέσα από τα μάτια των ειδημόνων, ερευνητών, φιλοσόφων και άλλων μεσολαβητών, για να φαντασθούμε το ανθρώπινο πρόσωπο που σχηματίζεται σε ένα κόσμο ανοιχτό, ανεκτικό και δημιουργικό.Μετά από 30 χρόνια πιο αναλυτικά, θα τρώμε με ευχαρίστηση τα έντομα; Η θερμοκρασία θ αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου; Θα μετακινούμαστε με ιπτάμενα ταξί χωρίς ταξιτζήδες μέσα στις πόλεις;Η θα πηγαίνουμε στα χωριά μας με υπερηχητικά τρένα;
Θα μένουμε σε σπίτια εύπλαστα η κτισμένα με οικολογικά υλικά για ενεργειακή οικονομία; Θα φορούμε έξυπνα και..σκεπτόμενα ρούχα; Θα δίνουμε στα νέα μωρά ταυτότητα με DNA, για να τα κάνουμε πιο τέλεια στη ζωή;Θα κάνουμε έρωτα με εξελιγμένα ρομπότ και θ ανοίξουμε πόλεμο με πληροφοριακούς ιούς και με αυτόματα “ντρόουν” που θα πετούν ελεγχόμενα (από ποιους;) πάνω από τα κεφάλια μας;
Σε τι θα μοιάζει το σχολείο για τα δισέγγονα μας; Όλος ο κόσμος θα έχει πρόσβαση τότε σε δουλειά; Τι είδους θα είναι η πολιτική και ποιους θα αφορά;
Πραγματικές απορίες και αβεβαιότητες.Ο πλανήτης θα γνωρίζει σίγουρα μια τριπλή κρίση Κοινωνικο-οικονομική,πολιτική και οικολογική. Και βέβαια θρησκευτική, γιατί όπως έγραφε ο καθηγητής Χριστόφορος Κουτίτας το 2018 “ας διάγουμε εμείς οι αμνοί, με φόβο θεού, απολαμβάνοντας όσο δυνατό λιγότερο αναμάρτητα τα αγαθά της γης και τα υπόλοιπα είναι εκτός δικού μας ελέγχου. Αν η Α η η Β υπερδύναμη φταίει η εκμεταλλεύεται το εκάστοτε φρικτό ζήτημα είναι λεπτομέρεια…”