Σε μια θορυβώδη συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο οι δημοσιογράφοι υποβάθμισαν με τις ερωτήσεις τους τη σημασία της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ασχολήθηκαν με Ιράν, Ιράκ και Λιβύη, αλλά ο κ. Μητσοτάκης μπήκε “σφήνα”.

………………………………………………………………………….

Σαν μια συνέντευξη τύπου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, λόγω της σημασίας  του θέματος της εξόντωσης του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, προσπάθησε να παρουσιάσει ένα μέρος του τύπου την συνάντηση του “πλανητάρχη” με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία και κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας.

Παρακολουθώντας την συνέντευξη σε αυτή την απευθείας μετάδοση μετ΄εμποδίων, λόγω του πλήθους των συνεργείων και του αδιαχώρητου της αίθουσας, αισθάνθηκα να υποβαθμίζεται η σημασία της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού και της ακολουθίας του και είχα την δικαιολογημένη απορία για το πως θα αντιδράσει ο κ. Μητσοτάκης.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ήταν αναμενόμενο ότι λόγω της πενθήμερης απουσίας του Αμερικανού προέδρου σε διακοπές και καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκρηκτικές καταστάσεις στη Μέση Ανατολή οι δημοσιογράφοι θα έπεφταν με τα μούτρα στις ερωτήσεις.

Και όντως κατά την έναρξη της συνάντησης στο Λευκό Οίκο, μπροστά από το τζάκι του οβάλ γραφείου και ενώ είχαν προηγηθεί οι φωτογραφίες με τις φανταχτερές συζύγους (η μια με καρό ταγέρ-τραπεζομάντιλο  και η άλλη με σοκολατί φόρεμα), στην είσοδο του κτιρίου, οι δημοσιογράφοι έπεσαν σαν τα …πουλιά στο καλαμπόκι με βροχή ερωτήσεων προς τον Αμερικανό πρόεδρο, αγνοώντας σχεδόν τον κ. Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δημοσιογράφων το Ιράν, το Ιράκ, οι απειλές για αντίποινα, ο τρόπος της αμερικανικής αντίδρασης, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η παραπομπή του Τραμπ στη δικαιοσύνη και η κρίσιμη συνεδρίαση της γερουσίας.  Που καιρός για ενασχόληση με τα της Ελλάδας και για ερωτήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος καθόταν δίπλα σχεδόν ατάραχος και ψύχραιμος, χωρίς να επικροτεί δια νευμάτων τις απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου.

Από ένα σημείο και μετά μάλιστα έβαλε το ένα πόδι πάνω στο άλλο, όπως και ο παρακαθήμενος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ ο Τραμπ έσφιγγε τα δάχτυλά των χεριών του και μονολογούσε, θέλοντας να δώσει εξηγήσεις και δικαιολογίες για όλες τις κινήσεις του στη Μέση Ανατολή.

Σε κάποια στιγμή και ενώ ο Τραμπ έκανε αναφορά στη Λιβύη ο κ. Μητσοτάκης μπήκε σφήνα και είπε για την Τουρκία ότι καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με τις θαλάσσιες ζώνες, που σχεδιάζει, κάτι για το οποίο θα υπάρξει αντίδραση. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή σε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μόνο για τα αεροσκάφη F-35 και για την οικονομία

Το μόνο σημαντικό που βρήκαν να ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι τον κ. Μητσοτάκη ήταν αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά των αεροσκαφών F – 15, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Έγιναν επίσης μερικές αναφορές για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, ύστερα και από παρέμβαση συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, που συνέστησαν στους δημοσιογράφους να μην εξαντλούν το χρόνο της συνέντευξης στα του Ιράν και του Ιράκ.

Πολιτικοί αναλυτές, κάνοντας αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης Τραμπ – Μητσοτάκη σε συνάρτηση με τα λόγια του Αμερικανού προέδρου για πολύ αξιόπιστη και σταθερή σύμμαχο Ελλάδα, τονίζουν ότι ναι μεν δεν υπήρξαν φανερές διαβεβαιώσεις για στήριξη της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, αλλά “κάτι θα γίνει” πίσω από τις κάμερες, όπως άφησαν να εννοηθεί και κυβερνητικά στελέχη, που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ναι μεν το κλίμα είναι θετικό, αλλά η πολιτική του Τραμπ δεν χαρακτηρίζεται από σταθερές γραμμές, οπότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά, όταν μάλιστα δεν χάνει την ευκαιρία να χαρακτηρίζει ως φίλο του τον “ταραξία” της Ανατολικής Μεσογείου Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε δεν απέχει και πολύ αυτή η πολιτική από το γνωστό δόγμα των ισχυρών, που ακούει στη συνταγή “διαίρει και βασίλευε”…