Συμβολισμοί, επικοινωνιακά παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. με επίκληση του Καβάφη και του Γαλιλαίου , αλλά και λαϊκίστικες φιέστες για την έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς επίγνωση των δυσκολιών του αύριο και των σκληρών όρων, που θέτουν οι αγορές.-

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Μπερδεύοντας τον Καβάφη και τον Γαλιλαίο στα επικοινωνιακά τους παιχνίδια η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν τον τόνο της σημασίας, που έχει για την Ελλάδα το τέλος των προγραμμάτων στήριξης, αποφεύγοντας να πουν ευθέως στους πολίτες το πως θα πορευτεί η οικονομία από εδώ και πέρα και τι θα σημαίνει από αύριο η έξοδος στις αγορές με επιτόκια αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Είναι σαν να παίζουν με τις λέξεις, σημείωναν σχετικά πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης, την ώρα, που πολλοί ξένοι ηγέτες και ο διεθνής τύπος προβαίνουν σε κρίσιμες επισημάνσεις για την επόμενη μέρα.

Και αντί για την ικανοποίηση από την …άφιξη στην Ιθάκη μήπως τελικά αλλάξει η έννοια των στίχων του Καβάφη , οπότε μπορεί να μας προκύψει αυτό, που λέει παρακάτω ο ποιητής, δηλαδή να είναι “μακρὺς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες…”

Αλλά ποιος σκέπτεται το απαιτητικό αύριο; Η μεν κυβέρνηση αρέσκεται στις τελετές και στις πανηγύρεις, στήνοντας φιέστες σε κάθε ευκαιρία με μηνύματα του πρωθυπουργού και δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί, ασκώντας κριτική με φράσεις και ατάκες, που ναι μεν προσδιορίζουν τον λαϊκίστικο χαρακτήρα των πανηγυρισμών, αλλά δεν παραπέμπουν σε μια πιο σοβαρή περιγραφή της εικόνας του αύριο, ούτε εμπεριέχουν ελπιδοφόρες προτάσεις για τον ελληνικό λαό.

Έτσι και τώρα, με αφορμή την περιλάλητη έξοδο από τα μνημόνια και τις πληροφορίες για στήσιμο κυβερνητικής φιέστας στην Ιθάκη, η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στον πρωθυπουργό για να του υπενθυμίσει απόσπασμα από το γνωστό ποίημα του Κ. Καβάφη: “Η Ιθάκη σ’ έδωσε το ωραίο ταξείδι- Άλλα δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”. (Το “τίποτα” δεν υπάρχει στο ποίημα, αλλά έχει προστεθεί στον στίχο από την Ν.Δ.)

Και από την  άλλη το Μέγαρο Μαξίμου απαντά με την γνωστή φράση «eppur si muove» («κι όμως κινείται»), που αποδίδεται στον Γαλιλαίο.

Όλα ξεκίνησαν από την συμβολική επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει διάγγελμα για το τέλος των μνημονίων από την Ιθάκη.

Η Νέα Δημοκρατία η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει το αυριανό διάγγελμα Τσίπρα ως ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά ότι η φαρέτρα της κυβέρνησης έχει πλέον… αδειάσει.
Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. έσπευσε απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να δεχθεί την πολιτική ακύρωση και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

“Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ ευρώ”.

Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση.

Υ.Γ Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη.

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”.

Η απάντηση του Μαξίμου 

«Ο κύριος Μητσοτάκης που:

– Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση
– Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

– Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

– Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση

– Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

– Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

– Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

– Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Αντιδράσεις από το ΠΟΤΑΜΙ

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης έσπευσε να κατακρίνει και το ΠΟΤΑΜΙ το οποίο επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα και μόνο τρία χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά “success story” που ανάλογα με τη συγκυρία πλασάρουν» τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ένωση Κεντρώων: Μένουν τα μέτρα

Την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» εκφράζει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό».Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης».

ΚΙΝΑΛ: «Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα, ο Τσίπρας απέτυχε»

Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε» επεσήμανε για το αυριανό διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος χρηστίδης. ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός οφείλει μια συγνώμη στον Ελληνικό λαό

«Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της δημαγωγίας και τον λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι» σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης για την απόφαση του πρωθυπουργού να μιλήσει για τη λήξη του μνημονίου από την Ιθάκη.

«Θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης και τόνισε: «Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε».