Τεράστιες ελλείψεις στην αστυνομία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μέσα έρχονται στο φως, παράλληλα με αναφορές για ελλιπή εκπαίδευση όλων και ιδιαίτερα των αστυνομικών, που υπηρετούν ως τηλεφωνητές στην Άμεση Δράση.

Οι ιθύνοντες τόσο από κυβερνητικής πλευράς, όσο και από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιδίδονται σε προσπάθειες καταλογισμού ευθυνών κάθε φορά, που συμβαίνει ένα τραγικό περιστατικό, όπως αυτό της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους.

Γράφει ο Ν. Δημαράς

Ωστόσο, όπως έχει δείξει ιστορία διαχρονικά, οι “αποκεφαλισμοί” στην αστυνομία δεν λύνουν το πρόβλημα.

Οι ευθύνες είναι πιο ψηλά στις πολιτικές ηγεσίες.
Διότι:
1. Δεν φροντίζουν για την διαρκή και επαρκή εκπαίδευση των αστυνομικών σε όλα τα επίπεδα ώστε να ξέρουν βασικές αρχές δικαίου και ποινικής δικονομίας, στοιχειώδη άρθρα του Συντάγματος και να κάνουν εκτίμηση των κοινωνικών αξιών. Όλα αυτά μπορούν να γίνονται με σεμινάρια και συχνή επιμόρφωση στα νέα δεδομένα μέσα στα τμήματα.
2. Δεν μεριμνούν για τον εξοπλισμό π.χ. σε περιπολικά, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και στην Θεσσαλονίκη.
3. Δεν υλοποιούν αποφάσεις π.χ. για επιστροφή αστυνομικών από την φύλαξη δημοσίων προσώπων στην ενεργό δράση, στο δρόμο και στις περιπολίες. Αυτοί που επέστρεψαν είναι ελάχιστοι. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη οι υπηρεσίες και τα τμήματα έχουν αποδυναμωθεί λόγω μετακινήσεων για το Flyover.
Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες της θλιβερής εικόνας της αστυνομίας σε συνδυασμό με την κατάλυση των εννοιών της αξιοκρατίας και της ιεραρχικής τάξης σε όλα τα επίπεδα, μαζί με αναχρονιστικούς κανονισμούς και αγιάτρευτες γραφειοκρατικές αντιλήψεις.
Ας μην απορούμε λοιπόν για όλα τα θλιβερά, που συμβαίνουν γύρω μας και μας πληγώνουν.

Άλλωστε και οι ίδιοι αστυνομικοί ζητούν να γίνει ειδική έρευνα για το θέμα των ελλείψεων, ώστε να “ταρακουνηθούν” οι ιθύνοντες του συστήματος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ζήτησε από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας να διατάξει κατεπείγουσα έρευνα για τις ελλείψεις και την υπολειτουργία αστυνομικών υπηρεσιών, με αφορμή την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

“Ας καλέσει επιτέλους ο κ. Εισαγγελέας και τα ηγετικά στελέχη να ερωτηθούν τι γνωρίζουν επί όλων αυτών και τι πραγματικά φταίει; Διότι δεν μπορεί να φταίνε μονίμως οι αστυφύλακες και οι τροχονόμοι…” αναφέρει η ΠΟΑΣΥ.

“Σκέφτηκε κάποιος έστω για μια στιγμή να παραιτηθεί ή να αναλάβει την ευθύνη;” διερωτάται η ΠΟΑΣΥ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

Η Π.Ο.ΑΣ.Υ. εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια της αδικοχαμένης Κυριακής που δολοφονήθηκε έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Είναι σαφές δε, ότι οι υπηρεσιακές παραλήψεις – ευθύνες θα αναζητηθούν και θα καταλογισθούν από το κ. Εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, όμως, η Π.Ο.ΑΣ.Υ. έχει χρέος τόσο απέναντι στη κοινωνία όσο και στους αστυνομικούς που εκπροσωπεί, να μιλήσει ξεκάθαρα και δυνατά και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Ζητούμε από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας -αφού πλέον δεν έχουμε λάβει τις αναγκαίες απαντήσεις σε σωρεία αναφορών και εγγράφων μας από τους αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας- ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ για το ποιος ή ποιοί ευθύνονται που:

1) Τα Αστυνομικά Τμήματα «λειτουργούν» με το 1/3 της προβλεπόμενης αστυνομικής δύναμης;

2) Πολλά Τμήματα Ασφαλείας δεν έχουν αστυνομική δύναμη με αποτέλεσμα, ειδικά στη Δυτική Αττική, να κλείνουν στις 10 το βράδυ;

3) Παραμένει «κρατικό μυστικό» πόσα περιπολικά της Άμεσης Δράσης καλύπτουν την Αττική συνολικά και πόσα θα έπρεπε να καλύπτουν επαρκώς και με ασφάλεια την πρωτεύουσα της χώρας και γενικότερα το Λεκανοπέδιο με το μισό πληθυσμό της χώρας, όπου υπηρετεί περίπου το 50% της αστυνομικής δύναμης;

Ας καλέσει επιτέλους ο κ. Εισαγγελέας και τα ηγετικά στελέχη να ερωτηθούν τι γνωρίζουν επί όλων αυτών και τι πραγματικά φταίει; Διότι δεν μπορεί να φταίνε μονίμως οι αστυφύλακες και οι τροχονόμοι…

Θυμίζουμε, γιατί έχουμε χρέος. Από το καλοκαίρι πέρυσι, στη Νέα Φιλαδέλφεια νεκρός φίλαθλος, στη Νίκαια νεκρός αστυνομικός από χούλιγκαν, στη Θεσσαλονίκη νεκρός αστυνομικός (εκτός υπηρεσίας) σε καφετέρια –μεσοτοιχία με αστυνομική υπηρεσία και τώρα δυστυχώς στους Αγίους Αναργύρους, γυναικοκτονία και μάλιστα στη είσοδο του «σπιτιού» μας!

Ανέλαβε κάποιος την ευθύνη;

Σκέφτηκε κάποιος έστω για μια στιγμή να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ; Να αναλάβει την ευθύνη;

Κρίμα! Θα σας το πούμε ευθέως: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ”.