Δεν θα είναι τελικά μια από τις ομιλήτριες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη Γκραμπόφσκι, καθώς σύμφωνα με αθηναϊκές ιστοσελίδες, ακύρωσε την παρουσία της μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το είδαμε κι αυτό: Έγραψε μια εξυπνάδα η Έλενα Ακρίτα, αρθρογράφος της τελευταίας  σελίδας της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, του συγκροτήματος Μαρινάκη και ξεσηκώθηκε κόσμος, κοσμάκης και ντουνιάς εναντίον της οικογένειας Μητσοτάκη.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Έχουμε πλάκα σ΄αυτή την χώρα. Όποτε γράφει η Ακρίτα κάτι που βολεύει την κριτική των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ προς την κυβέρνηση περισσεύουν τα “μπράβο” για την σοφή αρθρογράφο του συγκροτήματος. Αν γράψει κάτι αντι-ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΟ στρέφονται τα βέλη εναντίον της. Τόση ένδοια ιδεών και σοβαρών αναλύσεων στην εποχή μας, ώστε αν γράψει κάποιος μια εξυπνάδα την αρπάζουμε και την “πουλάμε” συνάδελφοι;

Και η πλάκα είναι ότι στο φόρουμ των Δελφών θα πάει η μισή Αθήνα. Διότι οι διάφοροι φορείς, που συμμετέχουν καλούν αβέρτα κόσμο, κυρίως επωνύμους, υπό την έννοια της αναγνωρισιμότητας, και τρέχουν εκεί καθηγητές πανεπιστημίων, πρώην υπουργοί και πρώην -πρώην όλων των αξιωμάτων.

Και φυσικά οι συμμετέχοντες, λόγω της ροπής προς την …γλυπτική τέχνη και προς τις συνήθειες της αυλοκολακείας καλούν πρόσωπα, που βρίσκονται κοντά στην εκάστοτε εξουσία. Και σιγά μην είχαν συνεννοηθεί και συντονιστεί  τα περί τον πρωθυπουργό δύο συγγενικά πρόσωπα, δηλαδή η Μαρέβα και η αδελφή Αλεξάνδρα, διότι τα άλλα επτά είναι, λέει, βαφτισιμιοί και βαφτισιμιές του αειμνήστου πατρός Μητσοτάκη και ανήψια, κάτι φυσικά, που δεν υπολογίζει η κυρία Ακρίτα στο άθροισμα του Μητσοτακαίϊκου γενεαλογικού  δέντρου.

Και καλά, εντάξει, η Ακρίτα γράφει κατά το δοκούν, αλλά όλοι οι άλλοι τι τρέχουν να συνηγορήσουν; Τόση ανομβρία ιδεών και θεμάτων προς πώληση στα ημιδιαφημιστικά site της εποχής; Ανοίγεις να διαβάσεις και σου έρχονται φάτσα – κάρτα οι διαφημίσεις.

Και προφανώς όλοι αυτοί οι ινδαλματοποιοί των ιστοσελίδων πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης συντόνισε τη μισή Αθήνα και όλον αυτόν τον “σεμσερλέ”, επιλέγοντας και τις ημερομηνίες για να πάνε οι δικοί του στους Δελφούς, να βρουν χορηγούς και να κονομήσουν… Εϊναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αντέχουν σε οποιαδήποτε λογική;

Και φυσικά δεν έχω κά΄να καημό με το Μητσοτακαίϊκο. Κάθε άλλο. Αρκετά ατοπήματα, αστοχίες και ανόητες επιλογές μπορεί κανείς να καταλογίσει στο Μαξίμου, ιδίως στην τακτοποίηση “ημετέρων” και στον τρόπο, που αντιλαμβάνονται την λειτουργία των θεσμών. Αλλά είπαμε: Να μην κάνουμε το άσπρο μαύρο, ούτε την τρίχα τριχιά.  «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια», όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης.

Και για να είμαστε ακριβείς το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.

 Ιδού τώρα η παρουσίαση της …επικής ανάρτησης, όπως την παρουσιάζουν τα αθηναϊκά site:

“Σκέψου τώρα εσύ να μην είσαι Έλληνας. Σκέψου να μην έχεις ζήσει καν στην Ελλάδα. Και να πρέπει κάποιος να σού εξηγήσει πώς σε ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ όπως αυτό των Δελφών, συμμετέχουν ως ομιλητές εννέα μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις εσύ ο Σουηδός ο νορμάλ ο άνθρωπος. Γίνεται φόρουμ. Διεθνές. Επιστημονικό. Στους Δελφούς. Και θα μιλήσουν εκεί τον Μάρτιο:
  1. Κυριάκος Μητσοτάκης
  2. Μαρέβα Γκραμπόφσκι σύζυγος Κυριάκου Μητσοτάκη.
  3. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη
  4. Αλεξία Μπακογιάννη, ανεψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  5. Κώστας Μπακογιάννης, ανεψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη
  6. Σία Κοσιώνη, σύζυγος ανεψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  7. Αντιγόνη Λυμπεράκη, βαφτισιμιά του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  8. Πλάτων Τήνιος, σύζυγος της βαφτισιμιάς του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  9. Κώστας Συνολάκης, βαφτισιμιός του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Αυτό καλείσαι τώρα εσύ ο Έλληνας να εξηγήσεις στον Σουηδό συνάνθρωπό σου. Κι όχι μόνον να το εξηγήσεις εσύ: να το καταλάβει κι εκείνος.
Σέβομαι τις οικογενειακές παραδόσεις as much as the next person. Mε συγκινούν τα σόγια τα αγαπημένα. Να πάρε εμάς πχ Χριστούγεννα θα πάμε στα ξαδέλφια μου, των Φώτων θα μαζευτούμε σε μένα, Καθαρά Δευτέρα στης ανεψιάς μου. Α, όλα κι όλα τα κρατάμε τα έθιμα εμείς. Αλλά τα κρατάμε στο σπίτι μας. Δεν μαζευόμαστε να μιλάμε στα ξένα fora. Και ξέρετε τι γαμάτους επιστήμονες έχουμε εμείς στο σόι μας; Ένας κι ένας.”
Αυτά έγραψε η Έλενα. Έχουν και γαμάτους επιστήμονες στα δικά τους fora. Να τους χαίρεστε και καλούς απογόνους…