Όσο και αν αυτή η χώρα βρίσκεται στη δίνη του γενικού μπάχαλου, όσο και αν οι ευθύνες είναι διαχρονικές για τα κόμματα εξουσίας, το πολιτικό σύστημα και την  δομή του κράτους, δεν παύουν να ισχύουν τα ακριβή – λεπτομερή αίτια των τραγωδιών, που έχουν συγκλονίσει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Μία στο Μάτι Αττικής με 102 νεκρούς μέσα σε κόλαση φωτιάς και μία τώρα στα Τέμπη με την φοβερή σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και τους 57 νεκρούς.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Τι είχε γίνει στο Μάτι; Ένας ανόητος έβαλε φωτιά για να κάψει κλαδιά στο οικόπεδό του κάτω από το Νταού Πεντέλης, όπως απέδειξαν οι ανακρίσεις και όπως δέχτηκε το δικαστήριο, Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του δυνατού ανέμου και εξαπλώθηκε ραγδαία προς τον Βουτζά και στη συνέχεια προς το Μάτι. Όσο και αν αδράνησαν οι υπηρεσίες, όσο και αν έδειξαν αμέλεια και ανοργανωσιά, η πυρκαγιά ήταν αδύνατο να ελεγχθεί. Με τόσο δυνατό άνεμο δεν μπορεί τίποτα να αναχαιτίσει τις φλόγες των 100 μέτρων και τις πύρινες γλώσσες που σάρωναν ως λαίλαπα όλη την περιοχή.

Αυτή είναι η ρίζα του κακού. Μπορεί να φταίει το κράτος, η πυροσβεστική, η Δούρου, η αστυνομία, ο υπουργός, ο πρωθυπουργός κ.λ.π. αλλά το κακό έχει συγκεκριμένη  αιτία.

Το ίδιο και τώρα στα Τέμπη. Ένας 59χρονος σταθμάρχης με ελλιπή κατάρτιση, πρώην αχθοφόρος, έκανε, λέει λάθος και δεν πάτησε το κουμπί της σωστής κατεύθυνσης του τρένου. Αυτό πλέον είναι αναμφισβήτητο. Εδώ βρίσκεται η ρίζα του κακού. Μπορεί να φταίνε όλες οι κυβερνήσεις, μπορεί να κυριαρχεί το ρουσφέτι, μπορεί να διατηρείται το μπάχαλο με ευθύνη υπουργών και παρατρεχάμενων, αλλά οι τραγωδίες και τα δυστυχήματα οφείλονται σε λάθη. Ένα ανθρώπινο λάθος λίγων δευτερολέπτων αρκεί για να έρθει το κακό.

Το ίδιο συμβαίνει και στα τροχαία δυστυχήματα. Ένα λάθος της στιγμής, μια παραβίαση του STOP, ή ενός φαναριού είναι αρκετά για να έρθει η τραγωδία.

Προσοχή λοιπόν, προσοχή από όλους. Διότι οι συγγνώμες δεν αρκούν, οι παραιτήσεις δεν έχουν αξία και τα κλάματα δεν φέρνουν πίσω τα αθώα θύματα.