*** Πολλή ευρηματικότητα λέξεων σ΄αυτή την προεκλογική εκστρατεία  από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ρεσιτάλ. “Την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζει ο λαός και όχι τα καρτέλ και τα συμφέροντα”, είπε στην τελευταία ομιλία του στα Τρίκαλα. Ως γνωστόν η λέξη “καρτέλ” έχει επικρατήσει για τα κυκλώματα των ναρκωτικών στην Κολομβία. Τι εννοεί ο ποιητής όταν αναφέρει την ίδια λέξη για την Ελλάδα;

*** Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λογοπαίγνια με τις “Δήμητρες” του Βαρουφάκη και τα τοπικά νομίσματα. Τελευταία μάλιστα έχει ενθουσιαστεί με τον κόσμο, που βλέπει στις συγκεντρώσεις και μιλάει ενθουσιωδώς για “γαλάζιο ρεύμα το οποίο ξαναφουντώνει και ξαναφουσκώνει σε ολόκληρη τη χώρα”. Μόνο, που καμιά φορά ξεφουσκώνει κιόλας, κύριε πρόεδρε.

*** Εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή του πρωθυπουργού στην Κυψέλη. Περπάτησε σε κεντρικά σημεία της άλλοτε ακμάζουσας συνοικίας , συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, περνώντας και από την Φωκίωνος Νέγρη, που άλλοτε ήταν κέντρο ακολασίας. Εξ ου και ο τίτλος της ταινίας “Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη”. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν συνάντησε ρεμάλια, αλλά πολλούς υποψηφίους.   

*** Προς γενική έκπληξη επισκέφτηκε και τα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην πλατεία της Κυψέλης, χαιρετώντας τους ανθρώπους που κάθονταν στους πάγκους. Μερικοί του έλεγαν χαριτολογώντας: “Να δούμε την άλλη Κυριακή ποιοι θα παίξουν καλή μπάλα και ποιοι θα κάτσουν στους πάγκους και μάλιστα για τέσσερα χρόνια…”
*** Μερικοί ψάχνουν να βρουν το κεντρικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, που εκπέμπει ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να μείνουν πιστοί στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ, αλλά δυσκολεύονται. Μετά τον “άγνωστο Χ” για πρωθυπουργό αναζητούν σαφήνεια και πρακτικές λύσεις. Έτσι ο κ. Ανδρουλάκης από την Πάτρα ξεκαθάρισε: “Είμαστε ανάχωμα στον ελιτισμό  της Νέας Δημοκρατίας και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ…” 
*** Πολύ καλές επιδόσεις στις ομιλίες έχει ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ. Έκοψε λίγο τα περί δικαίων του λαού και των λαϊκών συμφερόντων και βρίσκει νέους όρους, που εννοούν το ίδιο, αλλά με άλλο περιτύλιγμα. Είπε χθες από την Κρήτη: “Συμμαχία με το «βάλτο» του συστήματος της εκμετάλλευσης, του ΝΑΤΟ, των μνημονίων, δεν πρόκειται να κάνουμε…”  Νωρίτερα είχε διαδοχικές συναντήσεις με μέλη του Καλικρατικού Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων και Αλιεργατών νομού Ηρακλείου. Λένε ότι πήρε καλά μαθήματα αλίευσης ψήφων, κάτι που φαίνεται στην μικρή έστω άνοδο ποσοστών του ΚΚΕ. Τσιμπάει, δηλαδή… 
*** Πολλή κούραση όμως. Οργώνουν όλη την Ελλάδα οι πολιτικοί αρχηγοί. Μερικές φορές δεν προλαβαίνουν ούτε να φάνε κάτι. Γι αυτό οι σύμβουλοί τους έχουν μαζί τους ωραία μπισκότα και μάλιστα από αυτά, που δίνουν ενέργεια και γίνονται με απλά υλικά: Είναι μια συνταγή μπισκότων, που την λατρεύουν, όχι μόνο για την λαχταριστή τους γεύση αλλά και για την πανεύκολη και γρήγορη εκτέλεση.
*** Την συνιστούμε κι εμείς στους φίλους αναγνώστες: Για να φτιάξετε αυτά τα υγιεινά μπισκότα θα χρειαστείτε μόνο δύο υλικά, τα οποία είναι ικανά να σας χορτάσουν και να σας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για την ημέρα. Μουλιάζουμε μια χούφτα χουρμάδες σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με τα ανάλογα αμύγδαλα. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Σχηματίζουμε μπαλάκια με το μείγμα και με ένα πιρούνι τους δίνουμε σχήμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά και μετά απολαμβάνουμε…”

*** Τα μαγειρέματα είναι πολύ χρήσιμα και για τους πολιτικούς. Κάπως έτσι φτιάχνουν συμμαχίες, διαμορφώνουν συμφωνίες, πείθουν ψηφοφόρους, ενίοτε δε “μαγειρεύουν” και κυβερνητικά σχήματα συνεργαασιών όταν δεν μπορούν να συγκροτήσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Λέτε;

Καλό Σαββατοκύριακο

Ο Σχολαστικός