Θεατρικό έργο φόρο τιμής στους ταξικούς αγώνες των Καλαμαριωτών, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, “Μελίνα Μερκούρη”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι τοπικές ΚΟ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του κόμματος.

Στο έργο, που έχει τίτλο “Το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς”, παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής, από τον ερχομό των προσφύγων, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μέχρι σήμερα.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγγραφέας Ιωάννα Στεφανίδου, το έργο ξεκινάει από τους πρόσφυγες που ήρθαν σε επαφή με τα συνδικάτα και το ΚΚΕ, συνεχίζει με τη συμμετοχή των Καλαμαριωτών στις απεργίες και στα γεγονότα του  Μάη του 1936, την αντίσταση, στη διάρκεια της Κατοχής (είχαν δημιουργηθεί οι οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΠΟΝ και ΕΛΑΣ Καλαμαριάς). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Μπλόκο της Καλαμαριάς, στις 13 Αυγούστου 1944, όπου εκτελέστηκαν 13 άτομα από τους συνεργάτες των ναζί, τους ταγματασφαλίτες του Δάγκουλα.
Ακολουθούν η απελευθέρωση και η είσοδος των στρατευμάτων του ΕΛΑΣ, ο Εμφύλιος και οι Καλαμαριώτες που εξορίστηκαν στη Μακρόνησο, όπως ο Νίκος Παπαδόπουλος, που διετέλεσε και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Χούντα, η μεταπολίτευση και το σήμερα, με την έλευση των προσφύγων.
“Το μήνυμα του έργου είναι ότι κάθε φορά που υπάρχει καπιταλιστική κρίση, οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών δημιουργούν πολέμους και προσφυγιά”, υπογράμμισε η κ. Στεφανίδου.
Το έργο, το οποίο θα παρουσιαστεί και αύριο στον ίδιο χώρο, σκηνοθετεί ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Βασίλης Σεϊμένης, και βοηθός σκηνοθέτη είναι η  Τιτίκα Δελιγκά. Παίζουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, από το Συλλόγο Γυναικών  Καλαμαριάς, την “Πολιτική Σκηνή” της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και την ΚΝΕ. Η παράσταση πλαισιώνεται μουσικά και χορευτικά από τον Ποντιακό Σύλλογο Καλαμαριάς, ενώ τα κουστούμια είναι προσφορά του ΚΘΒΕ. Επίσης, στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου “Μελίνα Μερκούρη” λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας.
Ομιλία Σ. Αβραμόπουλου
“Και εδώ στην Καλαμαριά, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουν βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην πορεία των λαϊκών αγώνων”, επισήμανε στην ομιλία του που προηγήθηκε της παράστασης, το μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Σωτήρης Αβραμόπουλος.
“Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, κρατώντας ψηλά την επαναστατική σημαία του Κόμματός μας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια νέα κοινωνία όπου στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο εργαζόμενος και οι ανάγκες του. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο με αυτούς που άντεξαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και βγήκαν νικητές με ψηλά το κεφάλι. Γνωρίζουμε ότι το χθες διαμορφώνει το σήμερα, και το σήμερα φτιάχνει το αύριο”, σημείωσε.
Αύριο, στις 7μμ, θα μιλήσει το μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βικέντιος Αντωνάκης.
Επίσης, το μεσημέρι του Σαββάτου, θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα στα πρώην γραφεία της Ασφάλειας, στον πεζόδρομο Καλαμαριάς, προς τιμήν των “αλύγιστων της ταξικής πάλης”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ