Ο θρύλος Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής, ηθοποιός και μεγάλος ακτιβιστής, πέθανε σε ηλικία 96 ετών από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του στους «New York Times».

Ο Χάρι Μπελαφόντε είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών, όπως το Day-O (The Banana Boat Song), ενώ κέρδισε και βραβείο Tony και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους.

Ο Μπελαφόντε πέρασε τη ζωή του παλεύοντας για διάφορους σκοπούς. Χρηματοδότησε πολυάριθμες πρωτοβουλίες κατά τη δεκαετία του 1960 για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, έκανε εκστρατείες κατά της φτώχειας, του Απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική και υποστήριξε αριστερές πολιτικές προσωπικότητες, όπως τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα και τον Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Ο Μπελαφόντε γεννήθηκε το 1927 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και πέρασε οκτώ χρόνια από την παιδική του ηλικία στην πατρίδα των φτωχών γονιών του, την Τζαμάικα. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για το γυμνάσιο, αλλά, λόγω της δυσλεξίας που αντιμετώπιζε, τα παράτησε στις αρχές της εφηβείας του. Ανέλαβε διάφορες δουλειές και στη συνέχεια μπήκε στο αμερικανικό ναυτικό, σε ηλικία 17 ετών, τον Μάρτιο του 1944, δουλεύοντας ως φορτωτής πυρομαχικών σε μια βάση στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ήταν συμμαθητές με τον Μάρλον Μπράντο

Μετά το τέλος του πολέμου, εργάστηκε ως βοηθός θυρωρού, αλλά φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, με συμμαθητές τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουόλτερ Ματάου, τα οποία πλήρωνε τραγουδώντας φολκ, ποπ και τζαζ σε συναυλίες στη Νέα Υόρκη.

Το 1954 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, μια συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών. Το δεύτερο άλμπουμ του, με τίτλο το όνομά του (Μπελαφόντε), ήταν το Νο1 στο τσαρτ του Billboard των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1956, αλλά την επιτυχία αυτή ξεπέρασε το τρίτο του άλμπουμ την επόμενη χρονιά, Calypso, με τραγούδια από την τζαμαϊκανή κληρονομιά του.

Παράλληλα με τη μουσική, ο Μπελαφόντε έχτισε καριέρα και στην υποκριτική, κερδίζοντας ένα βραβείο Tony το 1954 για την εμφάνισή του στη μουσική επιθεώρηση «Almanac», του John Murray Anderson, και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, όπως στο Island in the Sun.