Σε πανέμορφο περιβάλλον με πολλές επιλογές

και με Φεστιβάλ ταινιών για το Σαββατοκύριακο

 

Σε ένα από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας θα ταξιδέψει σήμερα το BOREIOSELLAS.GR για να παρουσιάσει την πρόταση  απόδρασης για το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για τον υπέροχο Παρθενώνα, του Δήμου Σιθωνίας, που βρίσκεται πάνω από τον Νέο Μαρμαρά σε υψόμετρο 320 μέτρων και διαθέτει εξαιρετικές επιλογές για τους επισκέπτες.

Κάτω ο Μαρμαράς και μπροστά ο Τορωναίος κόλπος χαρίζουν μια εξαιρετική θέα, κυρίως τις ώρες, που αρχίζει να δύει ο ήλιος. Παλιότερα τα περισσότερα σπίτια είχαν εγκαταλειφθεί, αλλά μετά τη δεκαετία του ΄70 άρχισε η επιστροφή και αρκετά σπίτια αγοράστηκαν από Θεσσαλονικείς, που μαγεύτηκαν από το τοπίο.

Ο Παρθενώνας έχει και ιστορικό βάθος, καθώς στα βυζαντινά χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν μετόχι της μονής Κωσταμονίτου. Το χωριό ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Οι κάτοικοι του Παρθενώνα συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 αναδεικνύοντας σημαντικούς αγωνιστές, όπως ο Βασίλειος Ιωάννου και ο Ιωάννης Αργύρη. Στη δεκαετία του 1950-1960 οι περισσότεροι κάτοικοί του μετοίκησαν στον Νέο Μαρμαρά.

Στον Παρθενώνα λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο, αλλά οργανώνονται και εξαιρετικές εκδηλώσεις, όπως είναι το 4ο “Parthenοn Film Festival – Σινεμά στο χωριό” που διοργανώνεται από τις 6 έως την Κυριακή 8 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι το καλοκαιρινό reunion πέντε φίλων που αποφάσισαν να δώσουν ζωή στο χωριό καταγωγής των γονιών τους, το οποίο γνώρισε την ερήμωση, αλλά χρόνο με τον χρόνο γίνεται δημοφιλής προορισμός για όσους επιζητούν γαλήνη και επαφή με τη φύση.

«Το Parthenon Film Festival έχει πάρει τη δική του θέση στο ελληνικό καλοκαίρι, σιγά-σιγά γίνεται θεσμός» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Άγγελος Μαλλίνης από την ομάδα διοργανωτών του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ. Ο Άγγελος Μαλλίνης, όπως και οι φίλοι του, Στράτος Αλεξόπουλος, Φώτης Πολίτης, Χρήστος Πολίτης και Μάγδα Βλάχου “ανέβαιναν” τα καλοκαίρια στον Παρθενώνα που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον Ν. Μαρμαρά στους πρόποδες του όρους Δραγουντέλι, σε υψόμετρο 350 μέτρων έπαιζαν κρυφό στα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

«Είμαστε πέντε φίλοι με καταγωγή από τον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής ζούμε όμως και δραστηριοποιούμαστε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και επιστρέφουμε κάθε καλοκαίρι πίσω για να φέρουμε το “Σινεμά στο Χωριό”. Οι γονείς μας κατάγονται από τον Παρθενώνα, ένα χωριό που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ‘70 και άρχισε ξανά να κατοικείται τα τελευταία χρόνια διατηρώντας τη μακεδονική αρχιτεκτονική του. Υπάρχουν τέσσερις ξενώνες έχουν γίνει αναστηλώσεις και αναπαλαιώσεις των κτιρίων και παίρνει ζωή ξανά» ανέφερε ο Άγγελος Μαλλίνης. «Μας συνδέει ένα δίπολο, από τη μία η κοινή καταγωγή, από την άλλη η αγάπη μας για τον κινηματογράφο. Επιλέγουμε και προβάλλουμε ταινίες, οι οποίες μας διαμόρφωσαν ως θεατές» τόνισε προσθέτοντας ότι φέτος ο κεντρικός άξονας έχει να κάνει με το όνειρο με όλες τις εκφάνσεις του, ως ευχάριστη εμπειρία, ως αινιγματικό γρίφο και ως εφιάλτη.

Ο ονειρικός κόσμος της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη με τη βραβευμένη ταινία της, «Limbo» θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ σήμερα στις 21.30  δίνοντας το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Το βραβευμένο με Όσκαρ και Χρυσή Άρκτο «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» του Χαγιάο Μιγιαζάκι και η καλτ ταινία των ‘00ς «Donnie Darko» του Ρίτσαρντ Κέλι, καθώς και το κλασικό αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Νύχτα Αγωνίας» συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα προβολών. Ως ειδικές προβολές έχουν επιλεγεί η  ταινία του Αλέν Ρενέ «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ» και το σουρεαλιστικό πειραματικό φιλμ «Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος», που γέννησε η εκρηκτική συνεργασία του Λουίς Μπουνιουέλ με τον Σαλβαντόρ Νταλί.

    Φοιτητές με έργα Γλυπτικής

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του “Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό” διοργανώνεται μία παράλληλη δράση. Φέτος το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ συμμετέχει με έκθεση έργων 17 φοιτητών του. Η έκθεση, με τίτλο «Όνειρα», λειτουργεί έως και την Κυριακή 8 Ιουλίου στον αύλειο χώρο των εγκαταλελειμμένων κατοικιών του Παρθενώνα.

Οι φοιτητές του Εργαστηρίου Γλυπτικής, υπό την επίβλεψη των Καθηγητών τους, Γιώργου Τσάρα και Άρη Κατσιλάκη, αφήνουν τα όνειρα να μετουσιωθούν σε πράξη, μέσα από τη γλυπτική. Με σκηνικό τις εγκαταλελειμμένες κατοικίες του Παρθενώνα και υπό κινηματογραφικούς ήχους, σμιλεύοντας, συνθέτοντας και πλάθοντας, παρασύρουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην αναζήτηση της αλήθειας.

Συμμετέχουν οι φοιτητές: Δημήτρης Αθανασόπουλος, Βασιλική Αργυρίου, Ανδρέας Ιλιονίου, Λίντα Κακά, Κυριάκος Κιουφετζόγλου, Άννα Κιφοκέρη, Μάρθα Κουδούνη, Σία Κουτλή, Ανθή Λέκκα, Νικόλας Μανιατάκος, Νατάσσα Μαυρομματίδου, Λέανδρος Μπατσέας, Λίνα Μπουμπούση, Συμεών Ντολομπάν, Βασιλική Οικονομοπούλου Παπαχρονοπούλου, Γιώργος Παγγοτζίδης, Σοφία Πιπερίδου και Νίκος Ψαλιδάκης.

Το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1984-85, από την ίδρυση, δηλαδή, της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.