Το πρόγραμμα των τετραήμερων εκδηλώσεων «Πρέσπες 2022», που μετρούν 33 χρόνια ζωής ανακοίνωσε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός των Πρεσπών, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιώργο Λιάνη να αναλύει τη φιλοσοφία των φετινών εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις θα είναι διάρκειας τεσσάρων ημερών και θα έχουν αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη και δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Συναυλίες στο μυσταγωγικό περιβάλλον της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, μουσικές βραδιές με πιο λαϊκό περιεχόμενο στη Φλώρινα και στο ιστορικό Λέχοβο του δήμου Αμυνταίου περιλαμβάνει το φετινό «μενού» των εκδηλώσεων, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν χωρίς τους υγειονομικούς περιορισμούς της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στο δημοτικό στάδιο της Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον έναν χρόνο από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, με τους Βασίλη Λέκκα και Ρίτα Αντωνοπούλου επί σκηνής.

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου, στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, στη μικρή Πρέσπα, ο Μάριος Φραγκούλης και η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα ενώσουν τις φωνές και τις μουσικές τους διαδρομές, ενώ μαζί τους θα τραγουδήσει και η Φλωρινιώτισα Δήμητρα Σελεμίδου.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, σε μια λαϊκή βραδιά στη Φλώρινα, θα εμφανιστεί η Πάολα, με τους διοργανωτές να διευκρινίζουν πως στη συγκεκριμένη βραδιά θα υπάρξει εισιτήριο με μικρό αντίτιμο.

Η Ελένη Βιτάλη, σε συναυλία στο Λέχοβο

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με την Ελένη Βιτάλη, σε μια συναυλία στο Λέχοβο. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Λιάνης, «επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ιστορική κοινότητα ως αναγνώριση της προσφοράς των 101 χρόνων διαρκούς ζωντανής παρουσίας του ομώνυμου Πολιτιστικού Συλλόγου».

Μίλησε δε, με θερμά λόγια για το Φεστιβάλ, που φέτος κλείνει 33 χρονιάς ζωής, τονίζοντας πως «δεν είμαστε υποδεέστεροι ως προς την ποιότητα εκδηλώσεων όπως του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αν και υπολειπόμεθα σε προϋπολογισμούς και χρηματικές ενισχύσεις».

«Οι Πρέσπες είναι ένα εθνικό φεστιβάλ και έτσι θέλουμε να συνεχίσει και στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Λιάνης και μίλησε για την ανάγκη να γίνει στροφή στην προβολή του εγχώριου και γηγενούς καλλιτεχνικού στοιχείου της περιοχής, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του έργου Φλωρινιωτών ζωγράφων και λογοτεχνών, όπως του Δημήτρη Καλαμάρα του Στερίκα Κούλη, του Λούστα, του Μίμη Σουλιώτη, του Θέμη Μηλώση και του Παπούλκα.

Δήμαρχοι από την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία δήλωσε ότι πρόκειται για δύο χώρες που σε λίγο θα είναι μέλη της ΕΕ, κι επεσήμανε ότι «όσα λέγαμε και πράτταμε ως οργανισμός Πρεσπείων όλα αυτά τα χρόνια με τους γείτονες μας που τους καλούσαμε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις σήμερα γίνονται πραγματικότητα, είμαστε πρωτοπόροι σε ότι κάναμε στο παρελθόν» σημείωσε και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη να παραβρεθούν στις φετινές εκδηλώσεις και οι δήμαρχοι των όμορων δήμων του Ρέσεν από την Βόρεια Μακεδονία και του Πούστετς από την Αλβανία.

Ο Γιώργος Λιάνης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης οι προϋπολογισμοί των εκδηλώσεων έχουν μειωθεί δραματικά ενώ αντίστοιχα έχουν περιοριστεί και οι χορηγίες ιδιωτικών Οργανισμών προς το Φεστιβάλ. Παραδέχθηκε ότι αυτό έχει αντίκτυπο στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων με αποτέλεσμα «εδώ και μερικά χρόνια οι Πρέσπες να μοιάζουν ότι βρίσκονται σε παρακμή».

Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος για την μακροημέρευση των εκδηλώσεων λέγοντας ότι «τον Σεπτέμβριο θα γιορτάσω στην Πρέσπα τα 80 χρόνια ζωής μου, θα συνεχίσω να εργάζομαι για το Φεστιβάλ και επιθυμώ να το βλέπω να μακροημερεύει όταν θα το κοιτάζω από ψηλά».

Προϋπολογισμός περίπου 110.000 ευρώ

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Οργανισμού Χρύσα Μάντση δήλωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός των εκδηλώσεων θα κυμανθεί περίπου στα 110.000 € επισημαίνοντας ότι κάθε συνεισφορά από την αυτοδιοίκηση ή ιδιωτικούς οργανισμούς είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία για να καλυφθούν οι φετινές ανάγκες.

Τέλος διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός που διοργανώνει με επιτυχία και επί 32χρονια τις εκδηλώσεις των Πρεσπών δεν έχει ουδεμία οφειλή στην αγορά. Σε ότι αφορά την παρουσία προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι είναι νωρίς για να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. (Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)