Άλλη μία εκπομπή με ποιότητα και στιγμές κορύφωσης με μουσικές και ύμνους στο πνεύμα και στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, χθες, Μεγάλη Τετάρτη.

Η χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής «Εν Ωδαίς» μάς συγκίνησε με «Το μοιρολόι της Παναγιάς», ενώ ο μπαμπάς και γιός Καζάνης ερμήνευσαν υπέροχα το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου”, κάνοντας πολλούς να ανατριχιάσουν.

Τα μοιρολόγια και οι μαντινάδες της Κρήτης συνάντησαν τα τραγούδια και τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου σε μια μοναδική βραδιά.

«Ποιο το χρώμα της αγάπης». Στο μικρόφωνο ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, αλλά και η Μόρφω Τσαϊρέλη, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

«Τέτοια παράξενη ομορφιά». Μια εξαιρετική ερμηνεία από τη Μόρφω Τσαϊρέλη.

«Από ξένο τόπο». Ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό από την Μικρά Ασία. Ξεχωριστή η εισαγωγή με την μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» και την Ιφιγένεια Ιωάννου που το ερμηνεύει.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μάς ξενάγησε στα παιδικά του χρόνια και ανααφέρθηκε στην ιδιαίτερη δύναμη που έχουν τα παραμύθια στη ζωή του, εξηγεί γιατί «Το βλέμμα θέλει δύο μι» και μιλάει για την αγάπη του στα μοιρολόγια.

Ο πρώτος δίσκος που έβγαλα ήταν με μοιρολόγια… Έχω μια κλίση στα συναισθήματα των ανθρώπων που γεννούν δάκρυα επειδή έτυχε στο χωριό μου να δω πολλούς θανάτους. Έχοντας λοιπόν αυτή τη συγκίνηση πήρα λόγια γυναικών για τον θρήνο και τους έβαλα μελωδίες. Τα πρώτα τραγούδια που έγραψα ήταν μοιρολόγια, τα οποία άκουσε ο Μάνος Χατζιδάκις και εντυπωσιάστηκε» είπε ο Ανωγειανός τραγουδοποιός ανάμεσα σε ιστορίες και τραγούδια.

Η Μόρφω Τσαϊρέλη είναι μια ιδιαίτερη ερμηνεύτρια με μεγάλη γκάμα στο ρεπερτόριο της, από παραδοσιακά και λαϊκά μέχρι τάνγκο. «Όταν ήμουν στην εφηβεία είχα έρωτα με τα τραγούδια του Βαγγέλη Γερμανού, ήμουν ερωτευμένη μαζί του» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και θυμήθηκε ότι, αν και ανέβηκε «τυχαία» στο πάλκο το 1992 για να τραγουδήσει από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους συνθέτες και τραγουδοποιούς.

Η Ιφιγένεια Ιωάννου μάς ταξίδεψε σε παραδοσιακά μονοπάτια με τη φωνή της και εξήγησε γιατί από όλα τα μουσικά όργανα το κανονάκι έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της: «Αυτό που με γοήτευε πάντα στο κανονάκι είναι ότι πρόκειται για ένα λυρικό όργανο που μπορείς να παίξεις -σαν πιάνο και σαν κιθάρα- και ταυτόχρονα είναι ένα λαϊκό όργανο που μπορείς να εκφράσεις απόλυτα το ελληνικό ρεπερτόριο. Συγχρόνως αυτός ο μαγικός του ήχος σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο». 

Τραγούδια, μουσικές και θρησκευτικοί ύμνοι έρχονται στο juke box της εκπομπής. Ο «Χαΐνης» και η «Σαλώμη» του Λουδοβίκου των Ανωγείων συνάντησαν το «The sound of silence» και το «Τανγκό της Νεφέλης» την «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι!