Ο εκδοτικός οργανισμός Μαλλιάρης – Παιδεία προχώρησε σε μια εξαιρετική επετειακή έκδοση για τον ήρωα της επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπά, που πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό κατά του τουρκικού ζυγού στη Μακεδονία.

Σε σχετικό σημείωμα του εκδότη αναφέρονται τα εξής:

“Όταν μιλάμε για την επανάσταση του 1821 ο νους μας πηγαίνει στον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Παπαφλέσσα και άλλους.

Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει και ένας ήρωας Μακεδόνας, ο Εμμανουήλ Παπάς, που οι αγώνες και οι θυσίες του για την πατρίδα τον κατατάσσουν στην πρώτη σειρά των ηρώων.
Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται μ’ έναν τρόπο εύληπτο και κατανοητό όλη του η πορεία, από την παιδική του ηλικία έως τον θάνατό του.

Η επετειακή έκδοση για τον Εμμανουήλ Παπά από τις εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία.

Η συμμετοχή του στη Φιλική Εταιρεία, η διάθεση της περιουσίας του στον αγώνα, ο αγώνας για την ελευθερία… Το βιβλιίο απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών”.

Η απογοήτευση και το τέλος του Εμμανουήλ Παπά

Με την ευκαιρία της σημαντικής επετειακής έκδοσης αξίζει να παραθέσουμε λίγα στοιχεία για τον ήρωα:

Λίγο καιρό μετά την πτώση της Κασσάνδρας και αφού παραδόθηκε και η Σιθωνία, ο Εμμανουήλ Παπάς μόλις και μετά βίας διέφυγε στο Άγιο Όρος. Οι ηγούμενοι όμως, μετά την αρνητική εξέλιξη της επανάστασης, αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα και επιθυμούσαν να διαπραγματευθούν.

Ο Εμμανουήλ Παπάς απογοητευμένος, αναχώρησε για την Ύδρα με πλοιάριο, αλλά εξαντλημένος από τις κακουχίες του πολέμου και από τις συγκινήσεις της τραγικής του περιπέτειας, πέθανε από συγκοπή καρδιάς μέσα στο πλοιάριο ακριβώς τη στιγμή που περιέπλεε τον Καφηρέα, στις 5 Δεκεμβρίου του 1821.

Η σορός του ήρωα μεταφέρθηκε στην Ύδρα και κηδεύτηκε με τιμές αρχιστράτηγου. Το 1843 αναρτήθηκε στο Ελληνικό Βουλευτήριο το όνομα του σαν ενός από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης. Το 1927, προς τιμήν του ήρωα, η γενέτειρά του Δοβίστα, άλλαξε το όνομά της σε Εμμανουήλ Παπάς. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν το 1971 και εναποτέθηκαν κάτω από τον ανδριάντα του, στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.

Τρεις από τους γιους του έπεσαν στον αγώνα

Ο Εμμανουήλ Παπάς, από τον γάμο του με την Φαίδρα, απέκτησε έντεκα παιδιά, από τα οποία το οκτώ ήταν αγόρια και τα τρία κορίτσια.

Τρεις από τους γιους του έπεσαν στον Αγώνα: ο Αθανασάκης Παπάς (1794-1826) πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους και αποκεφαλίστηκε στη Χαλκίδα, ο Γιαννάκης Παπάς (1798-1825) πολέμησε δίπλα στον Παπαφλέσσα και σκοτώθηκε στη μάχη στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825) και ο Νικολάκης Παπάς (1803-1827) σκοτώθηκε στη μάχη του Καματερού (27 Ιανουαρίου 1827). (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)