Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, 40 ιστορίες με ανθρωποκτονίες, στις οποίες γυναίκες με λευκό ποινικό μητρώο, γυναίκες της διπλανής πόρτας έχουν διαπράξει κάποια από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην ιστορία της χώρας μας, καταγράφονται στο πέμπτο βιβλίο του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου,«Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα», εκδόσεις Πατάκη,  το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο Public Τσιμισκή.

Φίλοι, συνάδελφοι του πασίγνωστου δημοσιογράφου,  νεαροί φοιτητές δημοσιογραφίας, αναγνώστες – θαυμαστές, έσπευσαν στο βιβλιοπωλείο να ακούσουν τον ίδιο τον συγγραφέα να περιγράφει το περιεχόμενο του βιβλίου.

Από αριστερά οι δημοσιογράφοι: Νίκος Ασλανίδης, Νίκος Δημαράς, Μάκης Βοϊτσίδης, Πάνος Σόμπολος, Νίκος Καρράς (πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ).

“Εγκλήματα γένους θηλυκού περιλαμβάνει το πέμπτο βιβλίο μου. Πρόκειται για γυναίκες όλων των ηλικιών που έφτασαν να εγκληματήσουν, για διάφορες αιτίες.Το πρώτο έγκλημα με το οποίο ασχολούμαι διαπράχθηκε το 1931 και έγινε ακόμη και τραγούδι: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ’μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις». Ακολουθούν δεκάδες άλλα εγκλήματα που έγιναν στην Αθήνα και σε διάφορες περιοχές της χώρας”, ανέφερε ο κ. Σόμπολος.

Από αριστερά οι δημοσιογράφοι: Φώτης Κουτσαμπάρης, Πάνος Σόμπολος, Μάκης Βοϊτσίδης, Νίκος Γιώτης

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες στις οποίες αναφέρεται στο βιβλίο “έχουν απασχολήσει για πολύ καιρό ή και χρόνια ακόμη την κοινή γνώμη. Ήταν εγκλήματα που πραγματικά συγκλόνισαν την Ελλάδα. Πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα, ως φυσική ή ηθική αυτουργός ή συναυτουργός, σε όλες τις ανθρωποκτονίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο: συζυγοκτονίες, παιδοκτονίες, μητροκτονίες και δολοφονίες άλλων προσώπων, για διάφορους λόγους”.

Από αριστερά οι δημοσιογράφοι: Πάνος Σόμπολος, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, Θάλεια Ζαγναφέρη και η ψυχολόγος Έλενα Ντούνα.

Ο κ. Σόμπολος τόνισε ότι δεν έγραψε μυθιστόρημα και ότι κατέγραψε πραγματικά γεγονότα, τα οποία, μάλιστα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος χωρίς τον φόβο της ανακρίβειας.

Δύο συγκλονιστικές ιστορίες του βιβλίου περιέγραψε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας “δάσκαλο” και “Πρύτανη του αστυνομικού ρεπορτάζ” τον κ. Σόμπολο.

Σε τραγικές ιστορίες από το βιβλίο έκανε αναφορά και η δημοσιογράφος Θάλεια Ζαγναφέρη, ομιλίτρια της εκδήλωσης.

Τέλος, η ψυχολόγος Έλενα Ντούνα αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες μια γυναίκα “υπεράνω υποψίας” μετατρέπεται σε στυγνό εγκληματία.

Ο φίλος του συγγραφέα, συνάδελφος του Νίκος Δημαράς (όρθιος στην φωτογραφία επάνω), σε παρέμβαση του, αναφέρθηκε στην συνεργασία με που είχε με τον Πάνο Σόμπολο, όταν εργαζόταν ως δικαστικός συντάκτης στην “Μακεδονία”. “Είχα το ρόλο να δω την συνέχεια του εγκλήματος. Μιλούσα με τον Πάνο και συνεργαζόμαστε. Ασχολούμουν με το έγκλημα από το γραφείο του εισαγγελέα και μετά.

Έπρεπε να δώσω στους αναγνώστες την εξήγηση, δηλαδή γιατί και πως συνέβη το έγκλημα”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημαράς, ο οποίος εξήρε την μοναδική εργατικότητα του Πάνου Σόμπολου, τις πολύτιμες γνώσεις του, τον αδαμάντινο χαρακτήρα, την μέγιστη προσφορά του στη δημοσιογραφία και την κοινωνία.

ΠΗΓΗ: Politismika.gr