
Τις αιτίες οπισθοδρόμησης της χώρας με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά από ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, καθώς και την εμπλοκή σε νέα – αχρείαστα μνημόνια με μεγάλες συνέπειες για την οικονομία, επισήμανε μιλώντας στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αρχή στα έργα της περιοχής. «Μία ανεκπλήρωτη προσδοκία δεκαετιών έρχεται να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να έχουμε εντός των επομένων ετών σύγχρονο και ασφαλή δρόμο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στη Μεσσηνία συντελείται ένα μικρό αναπτυξιακό θαύμα. «Ένα τουριστικό προϊόν το οποίο οφείλεται πρωτίστως στο όραμα ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν συμβιβάστηκε με τις δυσκολίες. Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος οραματίστηκε αυτή την εμβληματική επένδυση με άξιο συνεχιστή το γιο του», σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο δρόμος αυτός δεν θα είχε φτάσει στο σημείο να δρομολογηθεί χωρίς το ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά. «Είναι δικό του έργο σε μεγάλο βαθμό. Ήταν αυτός ο οποίος σε πολύ δύσκολες συγκυρίες ωρίμασε τις μελέτες», συμπλήρωσε.
Η αλήθεια για τα μνημόνια και ο ρόλος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Και πρόσθεσε: «Η ιστορία του δρόμου συνοψίζει την ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας. Μια κυβέρνηση που κράτησε τη χώρα όρθια, έπεσε επειδή την έριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, για να έρθουν στη συνέχεια να τάξουν τον ουρανό με τα άστρα και να έχουμε τη γνωστή ιστορία και εξέλιξη. Τώρα λένε ”εμείς σας βγάλαμε από τα μνημόνια”.
»Το 2014 η διαφορά με τους πιστωτές ήταν ελάχιστη και, αν η κυβέρνηση δεν είχε πέσει, θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την αξιολόγηση. Το 3ο αχρείαστο μνημόνιο ήταν δημιούργημα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια, γιατί κάποιοι λένε ”δώστε μας την ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια για πρώτη φορά”. Τους απαντώ τα μνημόνια τα φέρατε εσείς και αν κάνετε όσα λέτε θα μας ξαναβάλετε σε μνημόνια τάχιστα. Οι πολίτες δεν θα πιστέψουν το παραμύθι».
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι γίνονται και άλλα σημαντικά έργα και αναφέρθηκε στη διαδικασία για τη σύμβαση του αεροδρομίου «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
«Βρισκόμουν στην Κέρκυρα. Είδα το καινούργιο αεροδρόμιο, και αυτό κυβέρνησης της ΝΔ. Πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε 14 νέα αεροδρόμια. Το 15ο θα είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η δεύτερη σημαντική επένδυση έχει να κάνει με το τι γίνεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου η κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση για την εκπαίδευση των πιλότων μας με ισραηλινή εταιρεία» ανέφερε, τονίζοντας πως η Καλαμάτα θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τι γίνεται συνολικά στη Μεσσηνία.
«Συμπυκνώνεται όλο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που εξασφάλισε πρόσθετους πόρους για τα επόμενα χρόνια. Αναφέρομαι στο νέο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όλο αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα γίνεται χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σήμερα η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποίησαν ότι το 2022 είχαμε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας της στρατηγικής μας, που βάζει την ανάπτυξη σε προτεραιότητα και δημιουργεί πλούτο, ο οποίος αναδιανέμεται δίκαια στη συνέχεια προς όφελος πρωτίστως των πιο αδύναμων», υπογράμμισε.
Αντ. Σαμαράς: «Τα έργα σταμάτησαν εξαιτίας του λαϊκισμού»
Για τις υπογραφές της σύμβασης του έργου πρώτος μίλησε, φανερά συγκινημένος, ο Αντώνης Σαμαράς.
«Θα σας πω κάτι για τον τόπο μου. Για την Ελλάδα μας. Που έχει τα ίδια αρχικά με τις ταυτόσημες με αυτήν έννοιες και έγνοιες. Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα. Λέξεις που τούτη η γη, η γη της Μεσσηνίας, βάφτισε μέσα της βαθιά. Πήρε τον σπόρο τής μιας και καλλιέργησε την άλλη για να προχωρήσει. Έθρεψε εδώ την Ελευθερία και την Ελπίδα. Αυτή είναι η Μεσσηνία, αυτή και η Ελλάδα. Αυτοί είναι οι άνθρωποί της, άνθρωποι που μετρούν τον χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον Οδικό Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Και τόνισε: «Και σας μιλάω γι’ αυτά, γιατί πρέπει να ξέρουμε πού πατάμε, πού ριζώνουμε, για να ξέρουμε πού θα πάμε. Κι αυτός εδώ ο τόπος δείχνει το δρόμο».
Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι δική μας κυβέρνηση ήταν, πάλι, αυτή που επανεκκίνησε, στα τέλη του 2013, τα βαλτωμένα έργα των αυτοκινητοδρόμων, που είχαν σταματήσει τρία ολόκληρα χρόνια εξαιτίας της κρίσης αλλά και του λαϊκισμού της περιόδου 2010-2011, που εκδηλώθηκε με πολλές μορφές, όπως, για παράδειγμα, με το κίνημα “Δεν πληρώνω”.
Επισημαίνοντας πως το αεροδρόμιο στο οποίο γίνεται η εκδήλωση φέρει «το όνομα ενός μεγάλου ανθρώπου και ευεργέτη της Μεσσηνίας, του αείμνηστου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου», ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε:
«Ένα αεροδρόμιο που κάθε χρόνο σπάει πανελλήνιο ρεκόρ αφίξεων, ένα αεροδρόμιο που τοποθέτησε τη Μεσσηνία μας στην καρδιά του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη. Γιατί, ναι, αυτή είναι η αλήθεια! Σήμερα η πατρίδα μας η Μεσσηνία είναι τουριστικός προορισμός, είτε από το εξωτερικό είτε κι από το εσωτερικό.
2.500 επιχειρήσεις έχουν αρχίσει δραστηριότητα στη Μεσσηνία
Κι αυτό αποδεικνύεται συν τοις άλλοις και από τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί την τελευταία πενταετία: περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις έχουν αρχίσει δραστηριότητα στο νομό! Αυτές οι επιχειρήσεις στον μεγάλο τους όγκο αναφέρονται στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, αλλά δείχνουν και τη στροφή σε επιχειρήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μεταποίησης.
Οι επενδύσεις που εξελίσσονται και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή είναι συναρπαστικό. Παράγει τον πιο ψηλό πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης”.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «κομβικής σημασίας είναι το γεγονός ότι στην Καλαμάτα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης και μέσα στο Μάιο φθάνουν στην 120 ΠΕΑ τα δύο καινούρια, σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M346, που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην εκπαίδευση των Ικάρων. Η 120 γίνεται σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο, συνολικά 10 τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που θα παραληφθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη κατασκευάζεται το κτίριο εκπαίδευσης που θα μπουν οι νέοι εξομοιωτές, έτοιμο το κτίριο ανεφοδιασμού».
Αναφορικά με τον οδικό άξονα, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: Κι αυτά τα έργα τα υλοποιεί η σημερινή κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!».
Και τόνισε ολοκληρώνοντας: «Γιατί είμαστε εμείς, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η παράταξη των μεγάλων έργων και των μεγάλων αποφάσεων, η παράταξη που δείχνει τον έναν και μόνο δρόμο που έχει η χώρα: τον δρόμο της προόδου, τον δρόμο της ελπίδας, της προκοπής, της ανάπτυξης!”.