Ακόμη και την τελευταία στιγμή, πριν αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πει ευθέως ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκφράζεται μια δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κυβερνητικής πολιτικής και εξ αυτού του λόγου η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές, αλλά μίλησε για κίνδυνο διαταραχής του “ενάρετου κύκλου” της οικονομίας, δείχνοντας υποκριτικές δικαιολογίες .

 

Βέβαια εκ του Συντάγματος θα έπρεπε να επικαλεστεί σοβαρό λόγο ή για εθνικό θέμα ή για την οικονομία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Όμως έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος που διατυπώνει κάποιος ένα τόσο σοβαρό θέμα, διότι αν αναφέρεται σε “ενάρετο κύκλο” υποδηλώνει ότι αυτός τα πάει πολύ καλά στην οικονομία με αρετή και προοπτική, αλλά υπάρχει κίνδυνος να έρθει κάποιος άλλος για να διαταράξει αυτή την πορεία.

Αυτή η διατύπωση του κ. Τσίπρα σε συνάρτηση με τις νέες εξαγγελίες για περαιτέρω οικονομικές ελαφρύνσεις δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο με κριτήρια “τσέπης”. Νομίζουν ότι όλα είναι θέμα συναλλαγής και οικονομικών συμφερόντων, αλλά μάλλον κάνουν  λάθος, διότι οι περισσότεροι, ευτυχώς ακόμη, ψηφίζουν ρωτώντας την συνείδησή τους και όχι τον λογιστή.

Έτσι ο κ. Τσιπρας επικαλούμενος την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία, όπως είπε, εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της Εθνικής Οικονομίας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη Εθνικών Εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας από την ημέρα των Ευρωπαϊκών Εκλογών δημιουργήθηκε μια Συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, περίπου τεσσάρων μηνών, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της Εθνικής Οικονομίας, δεδομένου ότι έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο, ο οποίος δεν πρέπει επ΄ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του Ελληνικού Λαού θα διακινδύνευαν. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι από το βράδυ των Ευρωπαϊκών Εκλογών είχε προαναγγείλει ότι προτίθεται να ζητήσει την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη Εθνικών Εκλογών.

«Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση της ευθύνης σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν Εθνικές Εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο σχετικός Νόμος, για την ανανέωση της λαϊκής εντολής» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως, άλλωστε, το άρθρο αυτό έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική.

 

Ο πλήρης διάλογος του κ. Τσίπρα με τον κ. Παυλόπουλο

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», συνέχισε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική» του απάντησε ο κ. Παυλόπουλος. (Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)