Η πρόταση για συμπόρευση του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ώστε να μπουν σε ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος στελέχη της οικολογίας, υπερψηφίστηκε στο χθεσινό έκτακτο εκλογικό συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μία πρόταση προέβλεπε την αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές δεδομένου ότι η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια έχει αποδυναμώσει το κόμμα, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, στις οποίες οι Οικολόγοι έλαβαν μέρος με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Η άλλη πρόταση τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπάρξει δυνατότητα εκλογής κάποιων στελεχών, όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες εκλογές του 2015 με την εκλογή των Γιώργου Δημαρά και Γιάννη Τσιρώνη.

Επίσης τονίστηκε ότι ο χρόνος, που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές δεν είναι επαρκής για προετοιμασία και για εκστρατεία με πιθανότητες ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Έτσι κατά την ψηφοφορία, που ακολούθησε στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, υπέρ της συνεργασίας τάχθηκαν 43 μέλη, 37 ήταν υπέρ της αυτόνομης συμμετοχής μαζί με άλλα πράσινα σχήματα, ενώ υπήρξαν πέντε λευκά και εννέα αποχές.

Δεν κατεβαίνει στις εκλογές ο Γ. Δημαράς

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς στο συνέδριο υποστήριξε την πρώτη πρόταση για αυτόνομη κάθοδο, η οποία δεν έγινε δεκτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υφυπουργός αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, παρότι τον Ιανουάριο του 2015 στη Β΄Περιφέρεια Αθηνών είχε εκλεγεί με πολύ καλή σειρά (9ος στους 22 εκλεγέντες).

Ο κ. Δημαράς μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, είχε τονίσει ότι “η χώρα έχει ανάγκη ένα ενωμένο, ισχυρό και αυτόνομο οικολογικό κόμμα” για να προσθέσει:  “Ο χώρος της οικολογίας δυναμώνει σε όλη την Ευρώπη καθώς ο πυρήνας της πολιτικής της πρότασης που είναι η σωτηρία του Πλανήτη είναι επίκαιρος όσο ποτέ”.

Στην ίδια εκπομπή είχε τονίσει και τα εξής:

“Στόχος των Οικολόγων Πράσινων είναι όχι μόνο να αναδείξουν την προστασία της Φύσης, αλλά κυρίως να αλλάξουν τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας προς μία κατεύθυνση με βιώσιμο προσανατολισμό. Είναι ανάγκη να δομήσουμε μία οικονομία που θα εγγυάται την επιβίωση και που δεν θα καταρρέει σε δύσκολες καταστάσεις όπως στο πρόσφατο παρελθόν, μία Χώρα που θα έχει ισχυρές τοπικές οικονομίες. Η οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται μόνο με ποσοτικούς όρους δεν οδηγεί σε ουσιαστική ευημερία. Στο πρόσφατο παρελθόν οι ποσοτικοί δείκτες οικονομικής ανάπτυξης κατέγραφαν υψηλά ποσοστά. Παρόλα αυτά, στο τέλος η κατάληξη υπήρξε η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας”.