Σε εξαγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα περάσει σε νέα τροχιά ανάπτυξης με ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένεται να προβεί αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας την 84η Διεθνή Έκθεση.

Ο πρωθυπουργός, που έρχεται σήμερα (Παρασκευή) στη Θεσσαλονίκη,  θα παρουσιάσει  συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς και θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια το κυβερνητικό σχέδιο, με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα -μετά από χρόνια αδράνειας- σειράς μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.   Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα προσθήκη – έκπληξη στο πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουν οριστικοποιηθεί, με την κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Παράλληλα, θα προβεί σε έναν απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων και νομοθετημάτων της κυβέρνησης από ημέρα καθηκόντων της έως και σήμερα, όπως για παράδειγμα το πρώτο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και το νόμο για το επιτελικό κράτος.

Πρώτος σταθμός, κατά την άφιξή του σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η ενημέρωση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο,ενώ αργότερα θα έχει  συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Το Σάββατο, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ, ενώ το βράδυ ( 20.00) θα μιλήσει στο Βελλίδειο.

Μειώσεις συντελεστών φορολόγησης

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου,  αναμένεται να αναφερθεί στη μείωση από τη χρήση 2019 του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και από τη χρήση 2020 στο 20%, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση, στην  αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη, δηλαδή έως και το 2022, στη αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022. Παράλληλα, αναμένονται και μια σειρά παρεμβάσεων στον κλάδο των ακινήτων που στοχεύουν στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες δεν θα προκύψει   μόνο από τις μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις. Όπως αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων που ήδη υλοποιείται. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έγιναν πράξη ένα χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Τα μειωμένα εκκαθαριστικά που έφτασαν σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πιστοποίησαν τη μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων, στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης.

Σημειώνεται πως τρεις μεγάλες επενδύσεις προωθήθηκαν ήδη, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ. H εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, την οποία μπλόκαραν επί χρόνια οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι η χαρακτηριστικότερη από αυτές και ήδη υπογράφηκαν οι σχετικές ΚΥΑ. Παράλληλα, προχώρησε η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ξεμπλοκάρονται τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, πέρα από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόσο οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, όσο και ο μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποδεικνύουν ότι πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της πολιτικής της.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
18:00 Αναχώρηση από αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για Θεσσαλονίκη
19:00 Ενημέρωση από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο
(Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη)
19:30 Συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της Προπόνησής τους
(Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη)
20:45 Συνάντηση με Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα (ξενοδοχείο «ΜΕΤ»)
21:30 Συνάντηση με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο «Electra Palace»

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
10:00 Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ
10:30-13:15  Επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ
13:20 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (TAP 2 OPEN Bootcamp)
20:00 Ομιλία Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
13:00 Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού