Με πλήθος ανακοινώσεων, δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταφέρονται εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των νέων υφυπουργών Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα, πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ. κατηγορώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για επιχείρηση λεηλασίας και τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης για “κυνήγι καρέκλας”

 

Πρόκειται για έναν πόλεμο, που όπως φαίνεται θα έχει συνέχεια, αφού τα σχέδια του Μαξίμου για την επόμενη μέρα δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστά, καθώς δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν και άλλες κινήσεις, που θα επιφέρουν πλήγματα στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Στη φάση αυτή τα πρόσωπα που δέχονται τις κατηγορίες ως “Μηδίσαντες” προέρχονται από κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του εκσυγχρονιστικού τόξου, η δε επιλογή τους προδίδει και νέο γύρο “λεηλασίας”.

Από την πλευρά της η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. στη φάση αυτή υποβαθμίζει τις “μεταγραφές” και χαρακτηρίζει “Παράγκα Γ’ Εθνικής” την επιχείρηση  του κ. Τσίπρα για λεηλασία της παράταξης, ενώ τους Μωραΐτη και Τόλκα  αποκαλεί «πολιτικά εξαγορασθέντες υφυπουργούς», που είναι «γνωστοί κυνηγοί καρέκλας».

Αναλυτικά, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξης μας πέφτει στο κενό, εκφυλίζεται σε παράγκα Γ’ Εθνικής.
Αλλά τίποτα δεν τους σώζει. Όσο για τους πολιτικά εξαγορασθέντες υφυπουργούς είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας.”

Οι έξι αλλαγές προσώπων που έφερε ο μίνι ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενες ως προς τις θέσεις, αλλά οι υπουργοποιήσεις του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα, πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., είναι εκείνες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική προσέγγιση και με τους δύο πρώην υπουργούς του Γιώργου Παπανδρέου είχε γίνει από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Όπως αναφέρει η Efsyn.gr, στην απόφαση του Θάνου Μωραΐτη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση σημαντική ήταν η επιρροή του Χρίστου Σπίρτζη και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι βρίσκονται, πλέον, στο ίδιο υπουργείο (Υποδομών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του με το ΚΙΝΑΛ ., όμως λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο κ. Μωραΐτης είχε δηλώσει ότι αποσύρεται επικαλούμενος λόγους διαφωνίας με την πολιτική του κινήματτος.

Αναφορικά με τον Άγγελο Τόλκα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως, ενώ ήταν αρχικά θετικός ως προς το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά στο πλαίσιο της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, στην τελευταία του επικοινωνία (χθες) ήταν αρνητικός.

Σήμερα, όμως, ένα τηλεφώνημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για να δεχθεί την πρόταση υπουργοποίησης. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του εξήγησε ποιο είναι το πνεύμα και η φιλοσοφία τόσο της παρούσας κυβέρνησης όσο και της επόμενης ημέρας.