Ως σπουδαίο διπλωματικό επίτευγμα χαρακτήρισε την συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο οικονομικό forum των Δελφών, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε και βρέθηκε στο περιθώριο.
Στη συνέχεια είπε ότι “η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης έδωσαν τον τόνο” και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί επίσημα τα Σκόπια συνοδευόμενος από επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες.
Προσδιορίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις ο κ. Τσίπρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε και τα εξής:”Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Μεσόγειο και για την Ευρώπη. Χωρίς τον ενεργό της ρόλο στις εξελίξεις είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος”.
“Η σημερινή Ελλάδα είναι μια δύναμη που έχει και τη γνώση και τους τρόπους να εργαστεί προς όφελος της σταθερότητας, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης σε μια πολύπαθη περιοχή”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία των θετικών εξελίξεων, καθώς, όπως είπε, “το ταγκό θέλει πάντα δύο” και συνέχισε: “Εμείς απλά αξιοποιήσαμε ευκαιρίες ώστε να συνδιαμορφώσουμε θετικές εξελίξεις μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο.
Μπορούμε, όμως με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι με τις προσπάθειες μας, η εικόνα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει βελτιωθεί αισθητά”.
Μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γιατί είδε στους Δελφούς ανθρώπους με τους οποίους εργάστηκε από κοινού για τη διαμόρφωση μιας νέας ελπιδοφόρας πραγματικότητας για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής (ανάμεσα τους ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).
Ακολούθως αναφέρθηκε στα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία.
Η κυβέρνηση του και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας, είπε ο κ. Τσίπρας.
“Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες”, εξήγησε.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξήρε τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νυν Γιώργου Κατρούγκαλου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια, διότι είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε, βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο, είπε ο πρωθυπουργός.
“Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα. Είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών”, σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Η επίσκεψη θα γίνει πολύ σύντομα, είπε ο πρωθυπουργός
Ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία. Η εθνική περιχαράκωση, ο απομονωτισμός, το δίκιο του ενός έναντι όλων, είναι όροι για τη συλλογική οπισθοδρόμηση των σύγχρονων κοινωνιών
“Οι πολυπαραγοντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μας υπερβαίνουν. Υπερβαίνουν κάθε χώρα, ανεξαρτήτως ισχύος ή θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό”, είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στα ζητήματα της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας μέχρι το προσφυγικό, την ενεργειακή επάρκεια, την κλιματική αλλαγή και παρατήρησε: “Οι παράλληλοι μονόλογοι, συνιστούν συνταγή διαιώνισης των προβλημάτων. Όχι μόνο δεν δίνουν διέξοδο αλλά δημιουργούν τους όρους νέων αδιεξόδων. Η εθνική περιχαράκωση, ο απομονωτισμός, το δίκιο του ενός έναντι όλων, είναι όροι για τη συλλογική οπισθοδρόμηση των σύγχρονων κοινωνιών. Πρέπει λοιπόν σήμερα, να δούμε το μέλλον με μια άλλη ματιά. Η πραγματική αρετή σήμερα για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία, έγκειται στην ικανότητα της να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της συγκυρίας. Απαντήσεις που είναι δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν σε ένα περιβάλλον ατολμίας και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης”.