Σάλος ξέσπασε στη Βουλή με τροπολογίες, που έφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την τελευταία στιγμή και αναφέρονται στην επιβολή πλαφόν 4.608 ευρώ στις συντάξεις και στην κατάργηση διατάξεων για απολύσεις εργαζομένων με βάση το διευθυντικό δικαίωμα, όπως προβλεπόταν με νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η τελευταία τροπολογία για τις απολύσεις ερμηνεύτηκε σαφώς ότι σημαίνει πως επανέρχεται το διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή της απόλυσης εργαζομένου με αποζημίωση, χωρίς βάσιμο λόγο, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και τελικά οδήγησε σε αποχώρηση την αντιπολίτευση.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, με το επιχείρημα ότι λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόσληψη εργαζομένων, αφορούν την κατάργηση τριών ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους, προσφέροντας… δωράκι στον ΣΕΒ και άλλους εργοδότες.

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:

  1. Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).
  2. Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
  3. Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες απολύσεις).

Βρούτσης: Βιάστηκε η αντιπολίτευση

“Η αντιπολίτευση βιάστηκε να αποχωρήσει. Ίσως είναι και μια εσκεμμένη αποχώρηση, διότι ήξεραν τι θα ακούσουν και δεν ήθελαν να είναι παρόντες”, σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την Ολομέλεια.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε “κρίσιμες, σημαντικές και θετικές” τις διατάξεις των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή, κρίσιμες “για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα, γιατί η Ελλάδα δεν περιμένει”.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων

“Δεν μπορεί να κωλυσιεργούμε μπροστά σε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και να μένουμε στάσιμοι και αγκυλωμένοι σε ένα χθες που έχει τραυματίσει την Ελλάδα”, είπε ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι ήδη στο διϋπουργικό νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί διάταξη με την οποία, στη ρύθμιση των 120 δόσεων μειώνεται το επιτόκιο από 5% σε 3% και είναι αυτό που γίνεται και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μπορούσε να υλοποιηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι οι οφειλές και του 2018, δεν μπορούσαν να εκκαθαριστούν. “Το ξέρουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που προσπαθούσαν να μπουν στη ρύθμιση και δεν μπορούσαν. Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε εδώ και δύο μέρες, ο καθένας να μπορεί απρόσκοπτα να ρυθμίσει τις οφειλές του, και για το 2018, και αυτό είναι θετική εξέλιξη της αποφασιστικότητάς μας να εφαρμόσουμε αυτά που πιστεύουμε”, είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, λέγοντας ότι είναι κορυφαίος στόχος για την κυβέρνηση προκειμένου οι απόμαχοι του εργασιακού βίου να σταματήσουν να βρίσκονται στις ουρές για να πάρουν τις συντάξεις του. “Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί σήμερα και κρύβεται πίσω από τη βαριά κληρονομιά που άφησε, πάνω από 470.000 εκκρεμείς συντάξεις κύριες”, είπε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα με τη διάταξη του νομοσχεδίου αναφορικά με τον Άτλαντα.

Υψηλές μηνιαίες συντάξεις

Αναφορικά με την τροπολογία για το ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει και κρύβεται για να μην αποκαλυφθεί η βαριά κληρονομιά που άφησε. “Ενημερώθηκα από τη γενική διευθύντρια των Συντάξεων ότι υπάρχουν συντάξεις ύψους 24.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ που είναι έτοιμες να απονεμηθούν. Στείλαμε κατεπείγον mail σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ με την εντολή να παγώσουν όλες οι πληρωμές των συντάξεων που είναι υψηλές”, είπε ο υπουργός και κατέθεσε στοιχεία για υψηλές μηνιαίες συντάξεις. “Τι ζητούσαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να καθίσω με τα χέρια σταυρωμένα και να πληρωθούν αυτές οι συντάξεις; Γι΄αυτό έπρεπε να υπάρξει διάταξη νόμου, διαφορετικά στις 25 Αυγούστου, αν κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε το νόμο και όχι την προφορική εντολή μου, τότε σαφέστατα, θα πληρωνόντουσαν αυτές οι συντάξεις”, είπε ο υπουργός Εργασίας για τον λόγο που κατατέθηκε η επείγουσα τροπολογία που βάζει πλαφόν στις συντάξεις και ενσωματώνει μέσα και ανταποδοτικότητα και αναδιανεμητικότητα, με σεβασμό στους συνταξιούχους. “Σε ένα κράτος που σέβεται τη δημοκρατία και τη λειτουργία του, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τέτοιες υψηλές συντάξεις”, είπε ο κ. Βρούτσης.

Καταργούμε ιδεοληπτικές διατάξεις

Αναφερόμενος στη δεύτερη τροπολογία για την κατάργηση διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι “στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος γιατί αυτό είναι το DNA και το αξιακό σύστημα της ΝΔ και γι΄αυτό παίρνει αποφάσεις για να περιφρουρήσει εξελίξεις που υπονομεύουν την αγορά εργασίας, υπονομεύουν τον εργαζόμενο, κάνουν τη συμφιλίωση εργαζομένων και εργοδοτών αδύνατη, δημιουργούν διχασμό, κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και είναι διατάξεις που ψήφισε παραμονές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, την χαρακτήρισε τραγελαφική και ιδεοληπτική τη διάταξη. Ιδίως για την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, ο υπουργός είπε αποδείχθηκε βλαπτική διότι τα αποτελέσματα των απολύσεων δείχνουν ότι αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019 την οποία απέδωσε στη διάταξη αυτή. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Καταργούμε ιδεοληπτικές εργασιακές διατάξεις και προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα του αύριο, για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες”, είπε ο υπουργός.

Ψηφίστηκε το διυπουργικό νομοσχέδιο

Το απόγευμα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο μαζί με τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των τριών επίμαχων άρθρων δεν διεξήχθη καθώς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την Ολομέλεια και οι βουλευτές του δεν συμμετείχαν στη διαδικασία .

Τι προβλέπουν οι επίμαχες διατάξεις

Τάξη στο καθεστώς των ανώτατων συντάξεων βάζει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Παράλληλα, με άλλη τροπολογία ρυθμίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που γίνεται μια καταγγελία εργασιακής σύμβασης, σημείωσε.

«Ο κ. Βρούτσης κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η μία αφορά την επιβολή ενός πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις, οι οποίες πλέον θα φθάνουν μέχρι το ύψος των 4.608 ευρώ. Αυτές που είχε γίνει ένα θέμα τις προηγούμενες ημέρες, που φθάνανε μέχρι και 24.000 ευρώ το μήνα σύνταξη σε αυτούς τους καιρούς. Επομένως μπαίνει μια τάξη, ένα ανώτατο πλαφόν 4.608 που αντιστοιχεί στο δωδεκαπλάσιο της κατώτατης εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης. Η άλλη τροπολογία έχει να κάνει με την κατάργηση των άρθρων 48 και 58, ενός νόμου που ψήφισε τον Μάιο η προηγούμενη κυβέρνηση, του νόμου 4611/2019. Είναι δύο άρθρα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο που γίνεται μια καταγγελία εργασιακής σύμβασης, μια απόλυση. Αυτό το άρθρο αφορούσε το βάσιμο λόγο απόλυσης και την καταβολή αποζημίωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μέχρι σήμερα με βάση και τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκο Κοινωνικό Χάρτη, τον οποίο έχει κυρώσει η χώρα μας και έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο ήδη από το 2016, προβλεπόταν είτε καταβολή αποζημίωσης με άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς δηλαδή βάσιμο λόγο απόλυσης, είτε βάσιμος λόγος απόλυσης χωρίς αποζημίωση. Με τη διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν μόνο καταγγελία μιας σύμβασης με βάσιμο λόγο απόλυσης» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

 

Αποχώρησε η αντιπολίτευση με καταγγελίες

Τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης που τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία συζήτησης, προκάλεσε η κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λίγο πριν ξεκινήσει η ψήφιση του διϋπουργικού νομοσχεδίου.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση τους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τους θεσμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική, αντιδημοκρατική διαδικασία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των τροπολογιών, ενώ κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην τις κάνει δεκτές.

«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.